قاضی قطب الدین
معنی کلمه قاضی قطب الدین در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه قاضی قطب الدین
مجموعه دانیالیه که شامل خانقاه، مناره و آرامگاه شیخ دانیال خنجی است. از بناهای تاریخی و جاذبههای گردشگری شهرستان خنج و متعلق به قرن هشتم هجری است که به دستور سلطان قطب الدین تهمتن بن سلغور حاکم هرمز که از مریدان شیخ دانیال بود ساخته شدهاست. محوطه شیخ دانیال خنج مجموعه ای از معماری قرن هفتم و هشتم هجری همزمان با زمامداری ایلخانان مغول در ایران است. این اثر در تاریخ ۱ مرداد ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۹۷۵ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
او طبیب دربار قطب الدین محمد در خوارزم شد. مهمترین اثرش در پزشکی ذخیره خوارزمشاهی است.
همچنین مرقد شوهرش – سلطان قطب الدین – را تعمیر و همان جا مدرسهای بنا کرد و از اموال و املاک خود موقوفاتی در آنجا گذاشت و نام محل را " قطبیه " نهاد و استادانی برای تدریس علوم دینی در آن استخدام نمود.
گماشت اگر این سخن درست باشد نشان میدهد که تیمور به اختلافات موجود میان ملک قطب الدین و پدرش کاملاً واقف بوده است و به نوعی میتوان احتمال داد که ملک قطب الدین تقاضای کمک نموده.
بزرگانی چون علامه قطب الدین کازرونی، علامه سدیدالدین کازرونی، شرفالدین زکی بوشکانی، جمالالدین مرشدی، ابراهیم نادری کازرونی، شیخالحکماء کازرونی، محمد شفیع کازرونی، مجدالاطباء کازرونی و بسیاری دیگر در زمانهای گذشته و بزرگانی چون محمدتقی میر (استاد مشهور دانشگاه علوم پزشکی شیراز)، رضا ملکزاده (وزیر سابق بهداشت و رئیس سابق دانشگاههای علوم پزشکی تهران و شیراز) و شاهین محمدصادقی (رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی) در زمان حال و بسیاری دیگر، حکایت از تاریخ کهن پزشکی در این منطقه دارد.
ایل ممیوند در زمان نادرشاه به رهبری علیمرادخان بختیاری بر ضد نادر قیام کردند. که در آخرین نبرد توسط سپاهی که شخص نادر هدایت میکرد شکست خورده و کشته شدند. بعد از علیمراد خان، بخشی از ایل ممیوند دستگیر و تبعید شدند. گروهی مجبور شدند داوطلب عضویت در ارتش نادرشاه شوند و جمعیتی نیز در فصل زمستان در منطقه کوهستانی بدون هیچ سرپناهی در سرما رها شدند اما بخش عمده ایل به دستور علیمراد خان به مناطق دور دست متواری شده بودند و نادرشاه نتوانست به آنها دسترسی داشته باشد. ایل ممیوند شامل ۵ شاخه اصلی پولادوند، بساک، حاجیوند، عبدالوند ،عیسوند و سالاروند است، که به گویش بختیاری سخن میگویند. ممیوندهایی که ساکن دهلران، آبدانان و زرینآباد از توابع استان ایلام میباشد، که این شاخه ایل ممیوند شامل طوایف گل گلی، قطب الدین، گوران، مموس و بسیاری طوایف دیگر میباشد که زبان همگی آنها لری فیلی میباشد.زبان فولادوند های ساکن الشتر نیز عموما ل کی میباشد.