معنی کلمه فقه در مطبوعات در دانشنامه اسلامی
نویسنده پس از بیان مقدمه ای در زمینه بایستگی کندوکاو در اجماعها به ویژگیهای طرح تدوین دایرة المعارف اجماع در مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامی (پژوهشگاه)، وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی می پردازد:۱. زبان دایرة المعارف، عربی است.۲. اجماعها، برابر ترتیب سنّتی بابها و مسائل فقهی ارائه می گردند؛ یعنی با اجماعهای باب طهارت آغاز و با اجماعهای باب دیات پایان می پذیرد.۳. هر مسأله اجماعی، بالای صفحه و اطلاعات مربوط به آن، پایین صفحه ارائه می شود، با محور بودنِ مقوله های زیر:معقد اجماع، فتوا دهندگان، ناقلان اجماع، الفاظی که در نقل مورد استفاده قرار گرفته است، نقد اجماع، مسأله در اصول متلقات (در این قسمت نام کتابهایی که به گونه ای به مسأله پرداخته اند، با یادکرد شماره جلد و صفحه یاد می گردد.)۴. نام دایرةالمعارف (موسوعة الاجماعات للامامیّة) است.
بیمه
در این مقاله، پس از تعریف و پیشینه بیمه، ماهیت بیمه، نوع عقد در بیمه، شرایط عقد بیمه و هویّت بیمه گر، اشکالهایی که ممکن است به بیمه شود، پاسخ گفته شده. در این نوشتار، پاسخ ایرادهای زیر، بیان شده است.۱. چون وجود زیان بر بیمه گذار، روشن و یقینی نیست و با وجود زیان چند و چون آن روشن نیست، شاید برای یک سوی قرارداد، سبب زیان باشد و بستن قرار داد غرری هم، جایز نیست.۲. بیمه گر، در برابر حق بیمه ای که دریافت کرده است، کاری انجام نداده و سودی به بیمه گذار نرسانده است. این از مصادیق (اکل مال بباطل) به شمار می رود که سبب فساد و باطل شدن عقد و قرارداد می گردد.۳. در عقد بیمه که هنوز زیانی بر بیمه گذار وارد نشده و رویدادی برای او رخ نداده است، موضوع ضمان محقق نگردیده که بیمه گر بخواهد، تعهد پرداخت و جبران آن را بکند، بنابراین، قرارداد بیمه، سبب (ضمان ما لم یجب) از جانب بیمه گر می شود.
پرسشهایی در فقه و دانش پزشکی
بخش مهمی از موضوعات نو پیدا که فقه باید پاسخ گوی آنها باشد، همواره از جامعه پزشکی بر فقیهان عرضه می شده است. پیشرفت پرشتاب و چشمگیر این علم در عصر حاضر، پرسشهای نو پیدای بسیاری به وجود آورده و فقه را به پاسخ گویی آنها فراخوانده است.سمینارهای علمی، لجنه های پژوهشی و فقیهان آگاه می خواهد، تا با تلاشهای پی گیر پاسخهای لازم را به جامعه پزشکی ارائه دهند. براساس همین نیاز، دو سمینار علمی در سال های ۱۳۶۸ و ۱۳۷۵ برگزار شد.در این نوشتار، مجموعه پرسشهایی را که دست اندرکاران سمینار گردآورده اند، به عنوان دشواریها و گرفتاریهای فقهی نظام پزشکی عرضه شده است، تا فقیهان و اندیشه وران با ارائه پژوهشها و پاسخهای آن عزیزان، بخشی از دشواریها و گرفتاریهای جامعه پزشکی را برطرف کنند.
التوافق الابتدائی علی البیع او الایجار والعُرْبون
...