فضل الله بهرامی ( ۱۲۷۳ - ۱۳۴۵ ) دولتمرد دوران پهلوی بود. پدرش میرزا اسماعیل عمادالممالک اهل طرخوران تفرش بود که سمت پیشکاری حاکمان مختلفی را در چند ولایت عهده دار شد. فضل الله در مدارس شرف، تربیت، آلیانس و مدرسه آلمانی تهران تحصیل کرد و در سال ۱۲۹۴ خورشیدی به عنوان کارمند اداری و مترجم در نظمیه ( شهربانی ) استخدام شد. پس از چندی درجه افسری دریافت کرد و به مشاغلی همچون ریاست اداره زندان ها، ریاست بازرسی و ریاست اداره سیاسی و آگاهی اشاره کرد. در سال ۱۳۱۲ بهرامی در حالی که درجه سرهنگی داشت، شهردار تهران شد، در سال ۱۳۱۷ به ریاست ثبت احوال منصوب شد و تا شهریور۱۳۲۰ در آن پست باقی ماند. در مهر۱۳۲۰ برای بار دوم شهردار تهران شد و پنج ماهی در این سمت بود تا اینکه علی سهیلی در هجدهم اسفند آن سال او را به عنوان وزیر پست و تلگراف کابینه خود به مجلس معرفی کرد. دولت سهیلی در هشتم امرداد ۱۳۲۱ استعفا کرد و دولت قوام السلطنه روی کار آمد. کمتر از شش ماه بعد، قوام السلطنه با ترمیم کابینه اش بهرامی را در اول بهمن به عنوان وزیر کشور به مجلس معرفی کرد. دوران وزارت کشور بهرامی به بیست روز نکشید و در همین بهمن ماه، دولت قوام سقوط کرد. بهرامی پس از پایان وزارتش حدود ده سال در استان های کرمان، فارس، اصفهان، خوزستان و سپس خراسان استاندار بود تا اینکه به بازنشستگی نائل آمد. پس از بازنشستگی به اروپا رفت و تحصیلات خود را در رشته حقوق ادامه داد. بهرامی مدیرت مجله پلیس ایران را در شهربانی بر عهده داشت.
معنی کلمه فضل الله بهرامی در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] فضل الله بهرامی فرزند دیگر میرزا اسماعیل بهرامی از رجال سیاسی ایران در دوره پهلوی می باشد. فضل الله بهرامی فرزند دیگر میرزا اسماعیل بهرامی از رجال سیاسی ایران در سال ۱۲۷۳ در تهران متولد شد. وی در مدارس شرف، تربیت، آلیانس و مدرسه آلمانی تحصیل کرد و در سال ۱۲۹۴ وارد شهربانی شد. ابتدا کارمند اداری و مترجم بوده و پس از چندی درجه افسری دریافت کرد. مهم ترین مشاغل وی از مهم ترین مشاغل او در شهربانی می توان به ریاست اداره زندان ها، اداره بازرسی و ریاست اداره سیاسی و آگاهی اشاره کرد. با گرفتن ترفیع درجه، پست های بالاتری را به دست آورد به عنوان نمونه در سال۱۳۱۲ در حالی که درجه سرهنگی داشت شهردار تهران شد، در سال ۱۳۱۷ به ریاست ثبت احوال منصوب شد و تا شهریور۱۳۲۰ در آن پست باقی ماند. در مهرماه۱۳۲۰ برای بار دوّم شهردار تهران شد. قریب ۶ ماه در همان سمت در شهرداری انجام وظیفه کرد تا اینکه در کابینه علی سهیلی به وزارت پست و تلگراف و تلفن منصوب گردید. او در این پست بسیار خوب ظاهر شد و توانست اعتماد سیاسیون را به دست آورد. بعد از وزیری و درخشش خود در کابینه سهیلی، در کابینه احمد قوام به وزارت کشور منصوب شد. بعد از جدا شدن او از وزارت خانه، حدود ۱۰سال در استان های کرمان، فارس، اصفهان، خوزستان و سپس خراسان استاندار شد و بعد از اتمام دوره های استانداری در استان های مذکور بازنشسته شد. بعد از بازنشستگی به اروپا رفت و تحصیلات خود را در رشته حقوق ادامه داد. بهرامی مردی جدی، پرکار و لایق بود و چند زبان خارجی می دانست، وی مجلّه پلیس ایران را در شهربانی بر عهده داشت. وفات وی در سال ۱۳۴۵ در سن ۷۲ سالگی درگذشت.
جملاتی از کاربرد کلمه فضل الله بهرامی
ابوالحسن علوى مى گويد: (شيخ فضل الله از شاگردهاى نمرهاول حاجى ميرزا حسن شيرازى معروف بود. در پايتخت مرجع امورات شرعىبود.)(1306)
(... در اول ظهور مشروطيت حاجى شيخ فضل الله با ساير روحانيون مشروطه خواه همفكرو همقدم بود و با اين كه با عين الدوله صدر اعظم وقت دوست بود، در مهاجرت به حضرتعبدالعظيم و قم شركت كرد و تا صدور فرمان مشروطيت و افتتاح مجلس شوراى ملى ،كوچكترين مخالفتى از او مشاهده نشد...) و عين (... عين الدوله از حركت حاج شيخفضل الله (مهاجرت به قم ) بى اندازه ضعيف شد... حركت حاج شيخفضل الله خيلى امر آقايان را قوت داد چه مراتب علميه او از ديگران بهتر و سلوكش نسبتبه طلاب و اهل علم از ديگران خوشتر بود) و (... پس از پيشرفت مشروطه و باز شدنمجلس ، ديگران هر يكى بهره اى جسته به كنار رفتند ولى دو سيد و حاجى شيخفضل الله همچنان باز ماندند و چون مشروطه را پديد آورده خود مى شماردند، از نگهبانىباز نمى ايستادند. ولى حاج شيخ فضل الله رواج شريعت را مى طلبيد...)(116)
متن زیر برگردان کتیبه مسجد جامع گلپایگان به قلم فضل الله بروجردی است:
تحصن كنندگان براى بيان و توضيح مواضع و اهداف خود روزنامه اى به نام لايحهمنتشر مى كردند. مجلس كه از افشاگرى و تبليغات آنها احساس خطركرد.، با انتشاراطلاعيه اى اعلام كرد كه كلمه مشروطه نمى تواند چيزى مخالف با دين و احكام شرعىباشد. اين اطلاعيه كه پاسخى در حد گفتار و نوشتار به خواستهاى متحصنين بود موجبشد تا شيخ فضل الله و يارانش حرم را ترك كرده ، به شهر باز گردند اما اين يكبرنامه حساب شده براى تفرقه و از هم پاشيدن متحصنين بود و مشروطه خواهان درعمل همان مسير سابق را مى پيمودند.
شهادت آيت الله شيخ فضل الله نورى رهبر نهضت مشروطه مشروعه
ثم توليتم من بعد ذلك فلو لا فضل الله عليكم و رحمته لكنتم من الخاسرين (64)
جناب حجت الاسلام آقاى حاج شيخ عبدالله نورى دامت افاضاته با ياد و گراميداشت خاطرهفداكارى هاى يكى از سرداران بزرگ نهضت اسلامى ايران مرحوم شهيد حجت الاسلام آقاىحـاج شيخ فضل الله محلاتى كه از ياران با وفاى اين جانب و از سختى كشيدگان دورانمـبـارزات خـونبار انقلاب اسلامى ايران و همچنين مردى صالح و فداكار و برادرى دلسوزبـراى پـاسـداران عـزيـز انـقـلاب اسـلامـى بـود كه خدايش او را رحمت كند و در جوار خودپذيرايش گردد. و با تشكر از زحمات قائم مقام ايشان جناب حجت الاسلام آقاى عراقى كهفـردى مـتـديـن و صـالح كـه در كـوران جـنـگ و جـهـاد خـدمـاتقابل تقديرى انجام داده است و انشاء الله از اين پس چون گذشته در خدمت اسلام و ايران وانـقـلاب اسـلامـى خـواهـنـد بـود. ايـن جـانـب جـنـاب عـالى را كـه فـردى هـسـتـيـدفاضل ، متدين ، مبارز، متقى و با فهم سياسى بسيار خوب و علاوه بر آن از خانواده محترمشـهـدا كـه خـود افـتـخـارى اسـت بـزرگ مـى بـاشـيـد به نمايندگى از جانب خود در سپاهپـاسـداران انـقـلاب اسـلامـى منصوب مى نمايم . لازم است مسايلى را به شما و فرزندانعزيزم در سپاه گوشزد نمايم :
1300-شيخ فضل الله نورى و مشروطيت ، مهدى انصارى ، ص 26.
زندان دیو فیلمی به کارگردانی حسن محمدزاده و نویسندگی حسن محمدزاده، فضل الله فعال نوری ساختهٔ سال ۱۳۶۹ است.
آيت الله شيخ فضل الله نورى از مجتهدان برجسته و مبارز در انقلاب مشروطه بود كه پس از پيروزى آن انقلاب ،با مشاهده روشنفكران غربزده در مجلس رهبرى انقلاب ، به مخالفت با آنان پرداخت و خواستار مشروطه مشروعه بر پايه مبانى اسلام شد. اما سرانجام او را به اتهام ضديت با مشروطه در 11 مرداد 1288 به دار آويخته و به شهادت رساندند.