فشارسنج هوا
معنی کلمه فشارسنج هوا در دانشنامه آزاد فارسی
سنجش افزاری برای اندازه گیری فشار جوّ، به منزلۀ یکی از نشانه های وضعیت هوا. به این منظور، غالباً از فشارسنج جیوه ای و فشارسنج فلزی استفاده می کنند. در فشارسنج جیوه ای، ستونی از جیوه به ارتفاع تقریبی۰.۷۵ متر در لولۀ شیشه ای دو شاخه ای که از یک سر بسته و از سر دیگر باز و رو به بالاست، با فشار جوّی که روی انتهای باز لوله وارد می شود، به توازن می رسد. هرگونه تغییر ارتفاع ستون جیوه حاکی از تغییر فشار جوّ است. در فشارسنج فلزی، یک محفظۀ فلزی استوانه ای شکل کم عمق، که به نسبت در آن خلأ ایجاد کرده اند، در برابر تغییرات فشار جوّ منقبض یا منبسط می شود.
معنی کلمه فشارسنج هوا در ویکی واژه
جملاتی از کاربرد کلمه فشارسنج هوا
بعدها با پیشرفت بالونهای هوای داغ در فرانسه و در سالهای آغازین دهه ۸۰ قرن هیجدهم دانشمندان هواشناس به همراه ادوات هواشناسی مانند فشارسنج و دماسنج و غیره، خود راهی اقیانوس جوّ فوقانی میشدند تا شخصاً کار اندازهگیری پارامترهای جوّ فوقانی را انجام داده و همچنین ساختار و شیمی جوّ فوقانی را مورد بررسی قراردهند.
بعضی از دستگاههای فشارسنج عقربهای هستند. فشارسنج عقربهای وسیلهای است فنردار که با استفاده از فشار هوا عقربهای را روی صفحهٔ مدرّجی حرکت میدهد که هر درجهٔ آن نشانگر یک میلیمتر جیوه است. این نوع فشارسنج ارزان و حملش نسبت به نوع جیوهای راحتتر است.
از اوایل دهه ۷۰ میلادی بر روی دستگاههای رادیوسوند یک دستگاه گیرنده رادیویی که توان دریافت علائم ارسالی از یکی از سامانههای کمک ناوبری را دارا بود، نصب گردید. در آن سالها مشهورترین سامانه کمک ناوبری سامانه امگا بود. پس از آن سامانه LORAN-C وجود داشت که هنوز هم موجود میباشد. سامانه امگا از اواخر دهه ۹۰ میلادی تعطیل شد. بسیاری از فرستندههای رادیویی پخش علائم LORAN-C نیز در سطح کره زمین تعطیل شدند و امروزه امکان دریافت علائم این سامانه در بیشتر نقاط کره زمین امکانپذیر نیست. به همین دلیل سازندگان رادیوسوند از اواخر دهه ۹۰ میلادی اقدام به تولید رادیوسوندهایی نمودند که مجهز به گیرنده کمک ناوبری جیپیاس بودند. از آنجاییکه اندازهگیری ارتفاع نیز توسط سامانه کمک ناوبری جیپیاس امکانپذیر میباشد، برخی از سازندگان رادیوسوند از اوایل قرن ۲۱ حسگر فشار هوا را رسماً حذف نمودند و با اندازهگیری ارتفاع توسط جیپیاس و قرار دادن این ارتفاع در رابطه ریاضی بین فشار و ارتفاع به محاسبه فشار پرداختند. در این مورد سازمان جهانی هواشناسی یا سازمان جهانی هواشناسی نیز بنا بر نتایج حاصل از آزمونهای مقایسهای میان رادیوسوندهای با فشارسنج و بدون فشارسنج که در سال ۲۰۰۵ میلادی با نظارت خود این سازمان انجام گردید، بهطور رسمی صحت داده فشار به دست آمده از رادیوسوندهای بدون حسگر فشار را تأیید نموده و اعلام نمود که از این به بعد ضرورتی بر استفاده از حسگر فشار بر روی رادیوسوندها وجود نداشته و دقت اندازهگیری ارتفاع توسط جیپیاس به ویژه در لایههای بالای ۲۰ کیلومتری دارای دقت چند برابر بهتر از فشارسنجها است. همه رادیوسوندهای مورد استفاده در هواشناسی ایران نیز مجهز به گیرنده جیپیاس هستند.
افزایش فشار اتمسفری دوره تناوب آونگ را به دلیل دو اثر اول کمی افزایش میدهد، حدود ۰٫۱۱ ثانیه بر روز بر کیلوپاسکال (۰٫۳۷ ثانیه بر روز بر اینچ جیوه؛ ۰٫۰۱۵ ثانیه بر روز بر تور). محققانی که از آونگ برای اندازهگیری گرانش زمین استفاده میکردند، باید دوره تناوب را برای فشار هوا در ارتفاع اندازهگیری تصحیح میکردند و دوره معادل یک آونگ در حال نوسان در خلاء را محاسبه میکردند. یک ساعت پاندولی برای اولین بار در یک مخزن با فشار ثابت توسط فردریش تیده در سال ۱۸۶۵ در رصدخانه برلین به کار گرفته شد، و تا سال ۱۹۰۰ دقیقترین ساعتها در مخازنی نصب میشدند که در فشار ثابتی نگه داشته میشدند تا تغییرات فشار اتمسفر حذف شود. از طرف دیگر، در برخی موارد، یک سازوکار فشارسنج کوچک متصل به آونگ، این اثر را جبران میکرد.
قسمت اصلی سیستم تحویل داروهای بیهوشی استنشاقی، ماشین بیهوشی است. دستگاه بیهوشی شامل تبخیرکننده، دستگاه تنفس مصنوعی و سیستم تحویل هوا، سیستم خروج گازهای استفاده شده و فشارسنج میشود. هدف دستگاه بیهوشی تهیه گازهای بیهوشی با فشار ثابت، اکسیژن برای تنفس و حذف کربن دیاکسید و سایر گازهای بازگشتی و زائد میباشد. از آنجایی که گازهای بیهوشی قابلیت اشتعال دارند، چک لیستهای مختلفی برای نظارت بر دستگاه و اطمینان از فعال شدن ویژگیهای ایمنی و حذف خطرات ناشی از جریان الکتریکی به وجود آمده است.