معنی کلمه فاطمه بنت الحسین در دانشنامه اسلامی
فاطمه یکی از دختران امام حسین (علیه السلام) است، مادرش امّ اسحاق بنت طلحة بن عبیدالله یتمیّه می باشد. وی از زنان پاکدامن و با فضیلت تاریخ است که برخی او را زبیده می نامند.
ازدواج فاطمه
مرحوم شیخ مفید (رحمة الله علیه) می نویسد: حسن بن حسن از عموی خود امام حسین (علیه السلام) یکی از دو دخترش را خواستگاری کرد و آن حضرت فرمود: من دخترم فاطمه را برای تو اختیار کردم. زیرا شباهت بیشتری به مادرم فاطمه دختر رسول الله دارد.حسن بن حسن در سن سی و پنج سالگی از دنیا رفت، فاطمه خیمه ای بر سر قبر زد، روزها را روزه می گرفت، شب ها به عبادت مشغول بود. بخاطر جمالی که داشت او را به حورالعین تشبیه کرده اند. وی پس از یکسال که بر این منوال گذشت به غلامان خویش دستور داد هنگامی که تاریکی شب فرا رسید این خیمه را از اینجا بر کَنید، وقتی که هوا تاریک شد، شنید گرینده ای می گوید: آیا گمشده خود را یافتید؟ دیگری گفت: بلکه ناامید شده برگشتند. وی پس از حسن بن حسن با عبدالله بن عمرو بن عثمان ازدواج کرد.
فرزندان فاطمه
بنابر گفته برخی از منابع فاطمه فرزندانی به نام های: محمد الاصغر، قاسم، رقیّه از عبدالله بن عثمان داشت.
فضایل فاطمه
...
[ویکی اهل البیت] کلید واژه: فاطمه بنت الحسین، فضایل فاطمه کبری، زندگینامه فاطمه کبری،
فاطمه دختر ارجمند امام حسین علیه السلام از ام اسحاق دختر طلحة بن عبیدالله تمیمی زاده شد و در دامان مبارک حسین علیه السلام پرورش یافت و از علم و دانش و عبادت و معنویت در افق بلند و درخشانی قرار داشت، او به ازدواج پسرعموی خود حسن مثنی درآمد، و در نهضت عاشورای سال 61 هجری، در کربلا هم حضور فعال داشت.
وقتی امام حسین علیه السلام می خواست دختر والاگهر خود را به حسن مثنی که خواستگار جدی دخترعموی خود بود، درآورد در توصیف دختر عابد و بزرگوار خود فرمود: من دختری را به ازدواج تو درمی آورم که، شبیه ترین افراد به مادرم فاطمه سلام الله علیها دختر رسول خدا صلی الله علیه و آله می باشد، پیوسته شب زنده دار و روزه دار است و چون فرشته ای است.
درباره شیوه مناجات و ارتباط فراوان فاطمه با خداوند نوشته اند: این بانو در ریسمانی گره هایی زده بود و بجای تسبیح با آن ذکر و تسبیح پروردگار عالم را انجام می داد. جهت دیگری که عظمت مقام و ارزش معنوی این بانوی بزرگ را بیان می دارد، موضوع وصیت حسین علیه السلام و سپردن مکتوب احکام و مسائل دینی از سوی آن حضرت به فاطمه است.
ابوجارود می گوید: امام باقر علیه السلام فرموده است: چون هنگام شهادت جدم حسین بن علی علیه السلام رسید، دختر بزرگ خود فاطمه را نزد خویش فراخواند و مکتوب درهم پیچیده ای را که حاوی وصیت او بود به فاطمه سپرد، چون پدرم علی بن الحسین علیه السلام بیماری شدید معده داشت و بیم از دست رفتن او وجود داشت، بعد فاطمه آن کتاب را به علی بن الحسین علیه السلام تحویل داد و سپس این کتاب بدست ما رسیده است.
ابوجارود، که نام او زیاد بوده می گوید: به امام باقر علیه السلام عرض کردم: ای مولای من! خدا جان مرا فدای تو گرداند، در آن کتاب چه مطالبی نوشته شده بود؟ آن حضرت فرمود: در آن کتاب آنچه مورد احتیاج بندگان از آغاز خلقت تا پایان دنیا بود، وجود داشت در آن کتاب احکام الهی و مسائل حدود و حتی احکام جزئی ترین مسائل و خلاف ها و حتی حکم خراشی که به کسی وارد می شود، ضبط گردیده بود.
همان طور که اشاره کردیم، فاطمه کبری دختر امام حسین علیه السلام در کربلا حضور داشته، شاهد مصایب دردناک حسین علیه السلام و یاران بوده و حتی به هنگام غارت خیمه ها و اموال و دارایی حسین علیه السلام از سوی سپاهیان اموی، دشمن این بانوی داغدیده و مصیبت زده را مورد هجوم و غارت قرار داده و گوشوار از گوش او کشیده است!