عوامل داخلی کودتای ۲۸ مرداد

معنی کلمه عوامل داخلی کودتای ۲۸ مرداد در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کودتای ۲۸ مرداد یکی از حوادث سرنوشت ساز در تاریخ معاصر ایران بود که در واقع، یکی از نقاط چرخش قدرت از یک حکومت با آرمان های ملی گرا به یک دولت دست نشانده استعماری و نمونه ای از تلاش استعمار خارجی به کمک استبداد داخلی است که توانست، به هدف های شوم خود دست یابد و سبب خسارت های جبران ناپذیری به سرزمین ایران شود. با توجه به اعتراض صریح دولت های استعماری، به ویژه آمریکا در اجرای این کودتا، به عوامل داخلی و بسترهای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ می پردازیم.
از دیگر عوامل داخلی کودتای ۲۸ مرداد، گروهی از سیاستمداران معروف ایرانی و هوادار انگلیس بودند؛ ازجمله این افراد «سیدضیاءالدین طباطبایی» بود که انگلیسی ها تلاش می کردند زمینه های نخست وزیری او را فراهم کنند. آنها حتی پیش از آنکه مصدق، زمام امور را به دست گیرد، شاه را برای نخست وزیری سیدضیاءالدین، زیر فشار گذاشته بودند. شاه ظاهراً با این امر موافق بود و گویا در همان موقع که مجلس، مصدق را برای نخست وزیری معرفی کرد، با سیدضیاءالدین در این باره درحال گفت وگو بود. از دیگر این افراد، «جمال امامی» بود که رهبری فراکسیون طرفدار انگلیس را در مجلس برعهده داشت؛ در واقع، تلاش های جمال امامی و فراکسیون هوادارش برای مختل ساختن مجلس بود.

جملاتی از کاربرد کلمه عوامل داخلی کودتای ۲۸ مرداد

فعالیت‌های سیاسی سعید فاطمی با همکاری و همراهی او با دایی اش حسین فاطمی و نگارش مقالات در روزنه باختر امروز شروع شد و سپس با انتخاب او به سمت منشی مخصوص دکتر مصدق برای دادگاه لاهه و شورای امنیت ادامه یافت. او از جمله افرادی بود که در روز کودتای ۲۸ مرداد به همراه دکتر فاطمی در منزل مصدق حضور داشت.
در شصتمین سالگرد کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، آرشیو امنیت ملی آمریکا اسنادی را منتشر کرد که ضمن نشان دادنِ نقش سازمان سیا در رهبری اقدام فوق، آن را بخشی از فعالیت سیاست خارجی آمریکا به‌شمار آورد.
فروهر بارها به‌دنبال فعالیت‌های سیاسی خود در دورهٔ پهلوی به زندان افتاد. ابتدا بعد از کودتای ۲۸ مرداد برای ۷ ماه زندانی و به فشم تبعید شد. سپس تا ۱۳۳۹ و تشکیل جبههٔ ملی دوم بارها به زندان افتاد. در جریان فعالیت دوبارهٔ جبههٔ ملی دوم (۱۳۳۹–۱۳۴۴)، فروهر بارها به‌همراه سایر رهبران این گروه زندانی شد.
دکتر تابنده پیش از انقلاب از اعضای جبهه ملی ایران و پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ عضو نهضت مقاومت ملی بود.
پس از کودتای ۲۸ مرداد و سقوط دولت مصدق آغاز دورهٔ جدیدی از «نفت و یکه‌سالاری» در توسعهٔ اقتصادی ایران بود.
کهبد در دو دوره بعد نیز کرسی خود را در مجلس حفظ کرد. در زمان نخست‌وزیری دکتر مصدق، از او پشتیبانی کرد و به همین دلیل پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ فراری و سپس بازداشت شد. پس از آزادی به تجارت و ملک‌داری بازگشت. با جعفر شریف‌امامی شریک شد و در کرج به شهرک‌سازی پرداخت. از جمله شهرک‌هایی که ساخت، شهرک ملارد بود.
حسین فاطمی پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ تا دستگیریش در ۶ اسفند ماه آن سال نزد دوستانش در خفا بود.
به عقیده او علل جریحه‌دار شدن غرور ایرانیان ترکیبی از مسائل مختلف بود. نویسنده به این موارد اشاره دارد: نحوه فعالیت‌های شرکت نفتی بریتانیا؛ تهاجم روسیه و بریتانیا در سال ۱۹۴۱ و کودتای ۲۸ مرداد.
عکاسی مطبوعاتی که کمابیش رونقی داشت با کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ ه‍.ش دوباره دچار رکود و رخوت شد و عکاسی در حاشیه قرار گرفت. عکس‌های دههٔ ۳۰ و ۴۰ شمسی بیشتر جنبهٔ تبلیغاتی و رسمی داشتند. در اواخر دههٔ ۴۰ به‌دلیل گسترش گرایشات هنری و پیچیده شدن مبارزات به‌تدریج فضای جدیدی به وجود آمد که عکاسی را نیز متأثر ساخت.
در جدال میان هواداران کاشانی و مصدق در مجلس، صفائی طرف کاشانی را گرفت. در ۲۵ امرداد ۱۳۳۲ بازداشت و پس از کودتای ۲۸ مرداد رها شد. در دوره هجدهم نیز به نمایندگی قزوین انتخاب شد. پس از پایان دوره نمایندگی‌اش به تدریس در دانشکده معقول و منقول (الهیات) دانشگاه تهران مشغول شد.