معنی کلمه علی بن جعفر ملحمی اصفهانی در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] علی بن جعفر ملحمی اصفهانی، از محدّثین عامّه اصفهان در قرن چهارم هجری بوده است. علی بن جعفر مُلحَمی اصفهانی، از محدّثین عامّه اصفهان در قرن چهارم هجری بوده است. او از اهالی عراق حدیث بسیار نوشته و ثقه بوده و تصانیف او نیکوست. دو برادرش، ابوحامد و محمّد هم از محدّثین بوده اند. خودش از محمّد بن ولید عباسی نقل حدیث کرده و سلیمان بن احمد از او استماع حدیث کرده است. ابونعیم اصفهانی، احمد بن عبداللّه، ذکر اخبار اصفهان، ج۲، ص۱۳. ۱. ↑ ابونعیم اصفهانی، احمد بن عبداللّه، ذکر اخبار اصفهان، ج۲، ص۱۳. مهدوی، سیدمصلح الدین، اعلام اصفهان، ج۴، ص۴۸۳. ...
جملاتی از کاربرد کلمه علی بن جعفر ملحمی اصفهانی
از مهمترین آثار به یادگار مانده از وی، کتاب مسائل علی بن جعفر است که به یکی از مصادر بحارالانوار است. همچنین کتابهای دیگری نیز به وی منسوب است.
درگذشت وی را تاریخ نگاران به اختلاف نقل کردهاند. برخی به تاریخ ۲۱۰ دانستهاند. گروهی دیگر ۲۲۰ را سال درگذشت دانسته و نقلی دیگر ۲۵۲ را سال دانستهاست. وی در منطقه عریض در نزدیکی مدینه دفن شده و به نقل از برخی جهانگردان، دارای بارگاهی نیز بودهاست. با این حال مزاری در قم به علی بن جعفر اختصاص دارد. مرقد دیگری نیز در سمنان به وی منسوب است. با این حال، محدث قمی این قول را باطل و مرقد او را در عریض مدینه میداند.
دلیلِ دیگرِ این انکار، تفاوتِ رنگِ پوستِ بین این پدر و فرزند بود؛ آنطور که منابع منعکس کردهاند، رنگِ پوستِ محمد تقی بهمقدارِ زیادی تیره بودهاست. بنابر گزارشی که کُلَیْنی در کافی نقل میکند، علی بن جعفر با اعتراف بر ظلمی که خود بههمراهِ عموها و برادرانِ علی بن موسی الرّضا بر وی روا داشتهاند، داستان را اینگونه شرح میدهد که وقتی رنگِ دگرگونِ محمد تقی را دیدیم، به علی بن موسی الرّضا شکایت بردیم که در میانِ خاندان ما، امامی که رنگش دگرگون باشد، نبودهاست و علی بن موسی پاسخ داد این فرزند، زادهٔ من است.