عذاب قبر در مکتب معتزله

معنی کلمه عذاب قبر در مکتب معتزله در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] علم کلام همانطور که یک علم درون دینی محسوب شده و موجب همگرائی برخی عقاید بوده، به همان نسبت نوعی ستیز با برخی علوم درون دینی مانند فقه و حدیث و اخلاق و بطور کلی معارف، به همراه داشته است. عقلی انگاشته شدن کلام و تعبدی بودن علوم دیگر، زمینه چنین تضادی را تشدید می کند. تحلیل صرف عقلی مسائل بدون در نظر گرفتن معارف وحیانی و شریعت می تواند یکی از آسیبهای بروز یافته در کلام و نیز فلسفه را هویدا کند.
برخی مکاتب مانند مکاتب معتزلی با تحلیل عقلی صرف به مسائل اعتقادی پرداخته اند. اگرچه تفکر و اندیشه در مکتب اسلام اهمیت ویژه ای دارد ولی همانطور که استفاده افراطی از اسناد روائی بدون بهره گیری از عقل آفت زاست، استفاده از عقل بدون توجه به شریعت و عناصر اعتقادی مکتب وحی نیز مضر است. آفت این روش، قیاس گرائی و توهم گرائی است. به هرحال اعتدال و برداشت اجتهادی به طریق صحیح مانع از افراط و تفریط در بکارگیری از عقل است. بررسی نفی عذاب قبر به عنوان یکی از عقائد مکتب معتزله موضوع بحث این نوشتار است.
دلایل اثبات عذاب قبر
روایات مربوط به فشار قبر و راههای خلاصی از آن تماما دلیل برای اثبات عذاب قبر است. یکی از ویژگی های عالم برزخ فشار قبر می باشد. فشار قبر نسبت به افراد متفاوت است؛ بعضی از افراد فشار قبر ندارند و آنها که فشار قبر دارند از نظر شدت و ضعف یکسان نیست و بستگی به اعمال آنها دارد. با توجه به این امور، انکار منکرین از معتزله بی جهت می شود.
عوامل عذاب قبر
اکنون به عواملی که موجب فشار و عذاب قبر می شود اشاره می کنیم: ۱ـ سخن چینی و مراعات نکردن طهارت و نجاست و پرهیز نکردن از بول و بی مهری به همسر ۲- در کتاب ثواب الاعمال آمده است که یکی از علمای بنی اسرائیل از دنیا رفت و فشار قبر بر او وارد شد؛ چرا که او یک بار نماز را (عمدا) بی وضو خوانده بود و از کنار مظلومی گذشته بود و او را یاری نکرده بود. ۳- ضایع نمودن نعمت های الهی : پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) فرمودند: فشار قبر برای مؤمن، کفاره تباه نمودن نعمت ها از ناحیه ی اوست. ۴. امام صادق فرموند: افراد کمی از فشار قبر نجات پیدا می کنند. ۵. غیبت نمودن.
عوامل رفع فشار قبر
...

جملاتی از کاربرد کلمه عذاب قبر در مکتب معتزله

و ايضا به سند معتبر از امام صادق عليه السلاممنقول است كه حضرت رسول صلى الله عليه و آله فرمود: هر كه سوره الهيكم التكاثررا دروقت خواب بخواند، از عذاب قبر در امان خواهد بود. (442)
اگرچه قرآن به صراحت به این موضوع اشاره نمی‌کند، در احادیث موضوع عذاب قبر در عالم برزخ با جزئیات فراوان توصیف شده‌است. براساس این احادیث، فرد پس از مرگ در مورد عقاید و اعمالش مورد سؤال قرار می‌گیرد. اگر جوابش مثبت باشد، قبر برای او گسترده‌تر شده و او آرامش می‌یابد. درغیر این صورت، قبر بر او تنگ گشته و عذاب بیشتر می‌گردد.
2. امام صادق عليه السلام نقل مى نمايند: كهرسول خدا صلى الله عليه و آله فرمودند: كسى كه هنگام خواب سوره تكاثر رابخواند، از عذاب قبر در امان خواهد بود.
5 - بعد از نماز مغرب بسيت ركعت نماز بجا آورد، هر دو ركعت بيك سلام و در هر ركعت(حمد) و (توحيد) يكمرتبه بخواند تا محفوظ بماند خود اوواهل و مال و اولاد او و از عذاب قبر در پناه باشد و از صراط مانند برق خاطف بگذرد.
و كسى كه چهار روز از رجب را روزه بگيرد، از تمام بلاها ايمن مى شود، از ديوانگى ،جذام ، پيسى ، فتنه دجال و عذاب قبر در امان خواهد بود و مانند پاداشهاى عاقلان تو بهكار و بازگشت كننده به خدا براى او مى نويسد و نامه عملش را در ميان دستهاول عبادت كنندگان به دست راستش مى دهند.