عثمان بن خالد جهنی

معنی کلمه عثمان بن خالد جهنی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عثمان بن خالد جهنی یکی از سپاهیان عمر بن سعد بود و در کربلا علیه امام حسین (علیه السلام) جنگید.
عثمان به اتفاق بشر بن سوط همدانی در روز عاشورا بر عبدالرحمن بن عقیل حمله برد و او را به شهادت رساند. او همچنین به نقلی در به شهادت رساندن عبدالله بن عقیل نیز مشارکت جست.
عاقبت عثمان
پس از به ثمر رسیدن قیام مختار، او دستور تعقیب عثمان بن خالد جهنی را صادر نمود. عبدالله بن کامل و همراهانش به سراغ عثمان رفتند و موفق شدند، پیش از فرار عثمان بن خالد و بشر بن سوط همدانی به جزیره، به آنان دست یابند. پس از دستگیری، آنان را در محلی به نام بئر الجعد گردن زدند و هلاکت آن دو را به مختار خبر دادند. پس به دستور مختار بازگشتند و بدنشان را سوزاندند.
[ویکی شیعه] عُثْمان بن خالد بن اُسَیْر دُهْمانی جُهَنی (کشته شده در ۶۶ ق)، از سپاهیان عمر بن سعد در واقعه کربلا که در شهادت عبدالرحمن بن عقیل نقش داشت. او در قیام مختار کشته شد.
عثمان بن خالد، از بنی جُهَینه بوده و در منابع تاریخی و جز آن، با نام های عثمان بن خالد بن اسید جهنی، عثمان بن خالد بن اشیم جهنی، عمر بن خالد بن اسد جهنی و عثمان بن خالد بن اسیر جهنی و عثمان بن خالد همدانی نیز از او یاد شده است.
عثمان بن خالد، در واقعه کربلا در لشکر عمر بن سعد بود. منابع وی را قاتل عبدالرحمن بن عقیل یا از قاتلان وی دانسته اند که به همراه بشر بن سوط قابضی او را به شهادت رساندند و لباس های او را ربودند. برخی منابع از نقش او در شهادت عبدالله اکبر بن عقیل نیز سخن گفته اند. در اخبارالطوال عبدالله بن عروه خثعمی قاتل عبدالرحمن بن عقیل معرفی شده است.

جملاتی از کاربرد کلمه عثمان بن خالد جهنی

236- محقق بزرگوار، آقاى اسد حيدر (در پاورقى ، ج 5، ص 19) مى گويد:((اسارت اين سه ك ظدختر در زمان خلافت عمر بن خطاب بعيد به نظر مى آيد؛ زيرامورخين ، وفات خليفه دوم را در سال 23ه -.ق . نوشته اند، در حالى كه در آنوقت يزدجردزنده و صاحب قدرت و قوت بود و در زمان حيات او، هيچ مورخى از اسارت دختران اوسخنى به ميان نياورده است . بلكه قتل يزدجرد درسال 31 ه -.ق . و در زمان خلافت عثمان بن عفان واقع شده است ، اين از يك طرف و از طرفديگر اگر اين قضيه در زمان خليفه دوم اتفاق افتاده باشد، ازدواج يكى از دخترها بامحمد بن ابى بكر بعيد مى باشد؛ زيرا او درسال حجة الوداع به دنيا آمده و در زمان فوت خليفه دوم ، حدود دوازدهسال بيشتر نداشته است )).
شانزدهم : و نيز روايت كرده از عثمان بن عيسى از ابى حمزه ثمالى از اسلم از ابىالطفيل از عمار بن ياسر كه گفت : چون وقت وفات پيغمبر صلى الله عليه و آله رسيد،اميرالمؤ منين عليه السلام را طلبيد و در سرّ، با آن حضرت سخن بسيار گفت . چنانكه آنراز گفتن به طول كشيد؛ بعد از آن آواز مبارك بلند نمود و فرمود كه : (ياعلى ! تووصى و وارث منى و عطا كرد خداى تعالى به تو علم و فهم مرا. پس چون در گذرم ،ظاهر شود نسبت به تو كينه هايى كه در سينه اى قومى است و حق تو را غصب خواهندكرد.)
حذيفة بن يمان - كه در جنگ (ارمنيه و آذربايجان ) شركت كرده بود - ديد ميان مسلماناناختلاف قرائت زياد شده است لذا هنگامى كه به مدينه مراجعت كرد، عثمان بن عفان را از اينخطر، مطلع ساخت .
بين سخن علامه حلى و ابن شهرآشوب از يك سو و از سوى ديگر كلام شيخ طوسى در اينباره تنافى دارد. چون يكى مى گويد: عثمان بن باب امام جواد عليه السلام و از 11سالگى نزد آن حضرت خدمت مى كرد و ديگرى مى گويد: از 11 سالگى خادم امام هادىعليه السلام بود. مرحوم خويى در كتاب گرانسنگ ((معجمرجال الحديث ))بعد از ذكر اين تعارض مى نويسد: