معنی کلمه عثمان بن خالد جهنی در دانشنامه اسلامی
عثمان به اتفاق بشر بن سوط همدانی در روز عاشورا بر عبدالرحمن بن عقیل حمله برد و او را به شهادت رساند. او همچنین به نقلی در به شهادت رساندن عبدالله بن عقیل نیز مشارکت جست.
عاقبت عثمان
پس از به ثمر رسیدن قیام مختار، او دستور تعقیب عثمان بن خالد جهنی را صادر نمود. عبدالله بن کامل و همراهانش به سراغ عثمان رفتند و موفق شدند، پیش از فرار عثمان بن خالد و بشر بن سوط همدانی به جزیره، به آنان دست یابند. پس از دستگیری، آنان را در محلی به نام بئر الجعد گردن زدند و هلاکت آن دو را به مختار خبر دادند. پس به دستور مختار بازگشتند و بدنشان را سوزاندند.
[ویکی شیعه] عُثْمان بن خالد بن اُسَیْر دُهْمانی جُهَنی (کشته شده در ۶۶ ق)، از سپاهیان عمر بن سعد در واقعه کربلا که در شهادت عبدالرحمن بن عقیل نقش داشت. او در قیام مختار کشته شد.
عثمان بن خالد، از بنی جُهَینه بوده و در منابع تاریخی و جز آن، با نام های عثمان بن خالد بن اسید جهنی، عثمان بن خالد بن اشیم جهنی، عمر بن خالد بن اسد جهنی و عثمان بن خالد بن اسیر جهنی و عثمان بن خالد همدانی نیز از او یاد شده است.
عثمان بن خالد، در واقعه کربلا در لشکر عمر بن سعد بود. منابع وی را قاتل عبدالرحمن بن عقیل یا از قاتلان وی دانسته اند که به همراه بشر بن سوط قابضی او را به شهادت رساندند و لباس های او را ربودند. برخی منابع از نقش او در شهادت عبدالله اکبر بن عقیل نیز سخن گفته اند. در اخبارالطوال عبدالله بن عروه خثعمی قاتل عبدالرحمن بن عقیل معرفی شده است.