عبدالله بن ابی حصین ازدی

معنی کلمه عبدالله بن ابی حصین ازدی در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] عبدالله بن ابی حصین ازدی (کشته شده در۳۷ق)، از یاران امام علی(ع) و از شهدای جنگ صفین است.
در جنگ صفین هنگامی که سپاه امام علی(ع) از روی پلی در رقه عبور می کرد، کلاه عبدالله بن ابی حصین ازدی و عبدالله بن حجاج ازدی بر اثر ازدحام افتاد. آن دو پیاده شدند و کلاه خود را برداشتند. عبدالله بن حجاج به عبدالله بن ابی حصین گفت:
عبدالله بن ابی حصین از جمله قاریانی بود که به همراه عمار بن یاسر به میدان رفت و کشته شد مخنف بن سلیم پیش از عزیمت او به میدان به وی گفته بود: ما بیش از عمار، به تو نیاز داریم ولی او از همراهی با آنان خودداری کرد و با عمّار کشته شد.

جملاتی از کاربرد کلمه عبدالله بن ابی حصین ازدی

بدین ترتیب، شورش علیه عثمان در استان‌ها و اقالیم مسلمانان ریشه زد، در نهایت سال ۳۴ هـ با آمدن کاروان حج به مدینه از سرزمین‌های اسلامی جرقه خورد. شورش‌ها بالا گرفت و معترضان از سه ناحیهٔ مختلف به مدینه آمدند. اولین گروهی که رسیده بود، مصریان بودند که سر کردهٔ آنان عبدالرحمن بن عدیس بود، این گروه روز جمعه به مسجدالنبی رفتند تا نماز جمعه را بخوانند. در این هنگام شورشیان با عثمان روبرو گردیدند و اعتراضات شدیداللحنی به وی کردند. عثمان با رویکردی صلح‌آمیز و آشتی‌جویانه، قول داد که تمامی اقدامات قبلی خود را لغو کند و والیان مناطق را عوض کند. معترضان راضی شدند و به سمت مصر بازگشتند. اما در تپه‌های شن اریس، قاصدی از سوی عثمان را یافتند و به وی مشکوک شدند و طی بازجویی از وی، نامه‌ای را یافتند که در آن به عبدالله بن ابی سرح دستور کشتن یا مثله‌کردن سران شورش‌گران مصر داده شده بود. به همین دلیل به مدینه بازگشتند و دست به انقلاب ضد وی زدند.
حدیثی در سنن ابوداود نیز به همین ترتیب برخورد عبدالله بن ابی سرح با محمد را در مکه ثبت کرده‌است. طبری در این باره نوشته‌است که «عبدالله بن سعد بن ابی سرح برای او می‌نوشت. او از اسلام مرتد شد و بعداً در روز فتح مکه به اسلام بازگشت.»