عبادت در روایات

معنی کلمه عبادت در روایات در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] روایات مختلفی در مورد عبادت آمده است که در این مختصر به بعضی از آنها اشاره می شود.
۱ـ قال الامام الصادق (علیه السّلام): قال اللّه تبارک و تعالی: یا عبادی الصدّیقین، تنعّموا بعبادتی فی الدّنیا، فانّکم تتنعّمون بها فی الآخرة امام صادق (علیه السّلام): خدای تبارک و تعالی فرموده است: ای بندگان راستین من! در دنیا به عبادت من متنعّم شوید؛ زیرا که در آخرت به وسیله آن متنّعم می گردید.
عاشق عبادت
۲ـ قال رسول اللّه (صلی الله علیه و آله وسلّم): افضل النّاس من عشق العبادة فعانقها، و احبّها بقلبه، و با شرها بجسده، و تفرّغ لها، فهو لایبالی علی ما اصبح من الدّنیا علی عسر ام علی یسر پیامبر خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم): برترین مردم کسی است که عاشق عبادت شود؛ پس، دست در گردن آن آویزد و از صمیم دل دوستش بدارد و با پیکر خود با آن در آمیزد و خویشتن را وقف آن گرداند؛ و او را باکی نباشد که دنیایش به سختی گذرد یا به آسانی.
بهترین کار
۳ـ قال رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم): کفی بالعبادة شغلا بهترین کار و سر گرمی عبادت است.۴ـ قال الامام علی (علیه السّلام): فاتّقوا اللّه الّذی نفعکم بموعظته، و وعظکم برسالته، و امتنّ علیکم بنعمته، فعبّدوا انفسکم لعبادته، و اخرجوا الیه من حقّ طاعته امام علی (علیه السّلام): پس بترسید از خدایی که با پند خویش به شما سود رسانده و با رسالتش (که از طریق پیامبران به شما ابلاغ کرده) شما را اندرز داده و با نعمت هایش بر شما منت نهاده است. بنابراین، جان های خود را برای عبادت او رام سازید و حقّ طاعتش را به جای آورید.۵ـ عنه (علیه السّلام): العبادة فوز عبادت، رستگاری است.۶ـ عنه (علیه السّلام): فضیلة السّادة حسن العبادة برتری بزرگان (به) نیکویی عبادت است.۷ـ عنه (علیه السّلام): اذا احبّ اللّه عبداً الهمه حسن العبادة هرگاه خداوند بنده ای را دوست بدارد، نیکویی عبادت را در دل او می افکند.۸ـ عنه (علیه السّلام): دوام العبادة برهان الظّفر بالسّعادة استمرار عبادت، دلیل دستیابی به سعادت است.۹ـ عنه (علیه السّلام): فی الانفراد لعبادة اللّه کنوز الارباح در خلوتِ عبادت خدا، گنج های سود است.۱۰ـ عنه (علیه السّلام): ما تقرّب متقرّب بمثل عبادة اللّه هیچ تقرّب جوینده ای، به چیزی چون عبادت خدا، به او نزدیک نشد.
حکمت عبادت
...

جملاتی از کاربرد کلمه عبادت در روایات

پيامبر گرامى اسلام صلى الله عليه و آله در شاءن مقام دختر بزرگوارش ‍ حضرت زهراعليهاالسلام فرمودند: دخترم فاطمه سيده بانوان جهان از پيشينيان و آيندگان استوى پاره تن من است و نور چشم و ميوه قلب و روحى كه در ميان دو پهلوى من است . اوحوريه است به صورت انسان . آن هنگام كه در محراب عبادت در برابر پروردگارش مىايستد، نور وى براى ملائكه آسمان مى درخشد، آن گونه كه نور ستارگان براىاهل زمين درخشندگى دارد. در آن هنگام پروردگار بلند مرتبه به فرشتگان خود مىفرمايد: اى فرشتگانم ! به بنده ام نظر افكنيد، فاطمه سيده و سرور كنيزانم كهدر برابر ايستاده ، اعضاء و جوارح او از ترس من مى لرزد و با تمام قلب و وجود خويشبه عبادتم ايستاده شما را به شهادت مى گيرم كه شيعيان وى را از آتش ايمن گردانم. (20)
و در اسرائيليات وارد شده است كه بنده عابدى روزگارى دراز خداى را عيادت كرد. پسدر خواب ديد كه فلانه زن عابده رفيقه تو در عبادت در بهشت است پس زن را داوت كردو سه شبانه روز ضيافت نمود و عمل او را نگران بود و روزها را به صيام و شبها را بهقيام مى گذرانيد و عابده روزها را روزه نمى داشت و شبها را به خواب و استراحت مىگذاشت .
اين آيه از آيات برجسته قرآنى است كه آن حقيقتى را كه قرآن كريم از مساءله توحيدذات و توحيد عبادت در قبال ديد و ثنيت (دوگانه پرستى ) نسبت به توحيد در ذات وشرك در عبادت مى بيند آشكار و روشن مى سازد.
صَوامع ، جمع صُومعه ، به مكان عبادت در بيرون شهر (دِير) گفته مى شود كه براىزُهّاد ساخته مى شد. بِيَع جمع بيعة ، محل عبادت نصارى است كه همان كليسا و كِنيسه است.
فرمود: عبادت در زياد انجام دادن نماز و روزه نيست ، بلكه عبادت بايد در - ضمن تفكّر وانديشه در قدرت بى منتهاى خداوند در امور مختلف باشد.
(راغـب ) در مـفردات مى گويد: (نسك ) به معنى (عبادت ) و (ناسك ) به معنى(عـابـد) اسـت ، و مـنـاسك حج يعنى مواقفى كه اين عبادت در آنجا انجام مى شود، يا بهمعنى خود اين اعمال است .
کاناک‌ها نیاکان خود را پرستش می‌کردند. عبادت در آرامگاه، سنگ‌های مقدس، و قبر‌های اختصاصی که در آن قربانی‌ها ارائه می‌شد، تجسم می‌یافت. امروزه اکثر کانک‌ها مسیحی هستند. دین جنبهٔ مهمی از زندگی کاناک‌هاست. کانکس در کلیسای کاتولیک در Nouméa حضور دارد؛ و آن‌ها تقریباً ۵۰٪ از جمعیت کاتولیک‌ها در کالدونیای نو را تشکیل می‌دهند که بعد فقط به اروپایی‌ها می‌رسد.
و بعضى از مفسران آن را به معنى علم و عبادت در دنيا و بهشت در آخرت ، يامال در دنيا، و بهشت در آخرت ، يا همسر خوب و صالح در دنيا و بهشت در آخرت دانسته انددر حديثى نيز از پيامبر اكرم (صلى الله عليه و آله و سلم ) آمده است : من اوتى قلباشاكرا و لسانا ذاكرا و زوجة مومنة تعينه على امر دنياه و اخراه فقد اوتى فى الدنيا حسنةو فى الاخرة حسنة و وقى عذاب النار، (كسى كه خدا به او قلبى شاكر، زبانىمشغول به ذكر حق ، و همسرى با ايمان كه او را در امور دنيا و آخرت يارى كند ببخشد،نيكى دنيا و آخرت را به او داده و از عذاب آتش باز داشته شده ).
1- منظور از عبادت در كلام خداوند، چگونه عبادتى است ؟ و عبادت حقيقى چيست؟
12 - و در پيرامون بيدار شدن براى شب بيدارى و عبادت در شب ، آمده كه حضرت جعفربن محمّد به نقل پدران بزرگوارش (عليهم السلام ) از اميرالمؤمنين (ع ) فرمود كهرسول خدا(ص ) فرمودند: هركس خواست هر مقدار از شب رابيدار شود، وقتى در جايى كهمى خواهد بخوابد دراز كشيد، بگويد: