ضمان غرامت

معنی کلمه ضمان غرامت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ضمان به مثل یا قیمت را ضمان غرامت (ضمان بدل؛ ضمان واقعی) گویند.
ضمان غرامت، در برابر ضمان مسمّی عبارت است از ضمان به بدل؛ اعم از مثل و قیمت مال تلف شده یا در حکم تلف. بدل در این قسم (حکم تلف) بدل حیلوله نامیده می شود؛ چنان که به قسم نخست (تلف شده) بدل تالف گویند.
منبع
فرهنگ فقه مطابق مذهب اهل بیت علیهم السلام، زیر نظر آیت الله محمود هاشمی شاهرودی، ج۵، ص۱۶۶، برگرفته از مقاله «ضمان غرامت».
...

جملاتی از کاربرد کلمه ضمان غرامت

مساءله 29 - همچنانكه سرمايه خسارتش در تجارت به وسيله سود جبران مى شودتلف شدن آن نيز با سود جبران مى شود چه اينكه تلف بعد از جريانش در تجارتباشد و چه قبل از آن يا قبل از شروع به تجارت ، چه اينكه همه آن تلف شود يا مقدارىاز آن ، بنابراين اگر كالائى را به هزار دينار در ذمه خود بخرد و سرمايه هم هزاردينار بوده باشد و در اين هنگام تلف شود آن گاهقبل از پرداخت بهاى كالا آن را به دو هزار دينار بفروشد هزار دينار آن را بفروشنده مىدهد و هزار دينار ديگر جبران راءس المال شده آن را به مالك مى پردازد، بله اگر تمامىسرمايه قبل از شروع بتجارت تلف شود مضاربهباطل مى شود مگر آن كه تلف آن به ضمان باشد و تلف كننده محكوم به پرداخت غرامتشباشد كه اگر اين غرامت ممكن الوصول باشد مضاربهباطل نيست .
بعيد هم نيست كه حكم مساءله اين بوده كه صاحب گوسفند آنچه را كه از زراعت تلف شدهضامن است ، و اين ضمان از نظر قيمت با قيمت گوسفندان برابرى مى كرده ، لذا داوودحكم كرده كه خود رقبه گوسفندان را به غرامت بدهد و سليمان حكم آسانترى داده و آن اينبوده كه صاحب زراعت به جاى استيفاى منافع زمينش كه نمى تواند بكند، آن منافع را ازگوسفندان طرف بگيرد، و آن نيز از نظر قيمت تقريبا با حكم داوود برابر است ، براىاينكه منفعت يكساله يك گوسفند را اگر در نظر بگيريم ، تقريبا برابر با قيمت خود آنگوسفند خواهد بود.