ضرغام بن سوار لخمی

معنی کلمه ضرغام بن سوار لخمی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ضرغام، الملک المنصور ابوالأشبال ضرغام بن سوار اللخمی، از وزیران فاطمیان مصر بود.
وی اهل یمن و از قبیلۀ لَخم بود. او از رمضان ۵۵۸ تا پایان جمادی الآخر ۵۵۹، در اواخر دورۀ فاطمیان، وزارت کرد؛ زمانی که یکی از قوی ترین و پرآوازه ترین حکومت های اسلامی قرون میانۀ تاریخ اسلام، یعنی حکومت فاطمیان، مشکلات بسیاری داشت.
غفلت فاطمیان مصر
در این زمان، فاطمیان شعارهای ابتدایی تأسیس حکومت خویش را فراموش کرده بودند و فارغ از مسائل سیاسی و مشکلات حکومت، در ناز و نعمت در قصرهای زیبای قاهره به سر می بردند، امور مردم و شئون حکومت را به دست خدام خویش سپرده و وزیران تمام قدرت های خلفا را به خود اختصاص داده بودند، تا جایی که خویش را ملک می خواندند.
اختلاف در حکومت
پس از پایان یافتن وزارت یازوری در سال ۴۵۰، وضع حکومت فاطمیان چنان تزلزل یافت که در نه سال، چهل وزیر عوض شد. نژادپرستی و نزاع جناح های مختلف در ارتش، به ویژه بین ارتشیان مزدور (از ترکان و سودانیان)، خطری بزرگ شده بود.
وزارت بدرالجمال
...

جملاتی از کاربرد کلمه ضرغام بن سوار لخمی

پس عبدالله بن سوار عبدى (78) از ميسره لشكر على عليه السلام بيرون آمد وعبيدالله با نيزه به او حمله كرد، و هر دو با نيزه با يك ديگر به نبرد پرداختند. عاقبتعبدالله بن سوار او را نيزه اى زد و بينداخت و عبيدالله بن عمر بلافاصله جان داد.
78- در كشنده عبيدالله بن عمر اختلاف است بعضى حريص بن خالد را كشنده او مىدانند و بعضى هانى بن خطاب و بعضى هانى بن عمرو راقاتل او مى دانند، ولى صحيح همان عبدالله بن سوار است .

حديث : 3 و بهذا الاسناد عن سيف بن عميره عن اشعث بن سوار عنالاحنف بن قيس عن ابى ذر الغفارى رحمه الله عليه قال ما من مسلمين يقدمان عليهما ثلاثه اولاد لم يبلغو الحنث الا ادخلهما الله الجنه بفضل رحمته .