صفوت پاشا

معنی کلمه صفوت پاشا در لغت نامه دهخدا

صفوت پاشا. [ ص َ وَ ] ( اِخ ) یکی از وزرای بزرگ دوره سلطان عبدالحمیدخان است که به رتبه صدارت عظمی رسیده. پدر وی محمد خلوص آغا از مباشران و مدیر کلهای بعض قضاها بود. صفوت به سال 1230 در استانبول متولد شد و به سال 1247 به سن 17سالگی سمت منشی گری دیوان همایون را داشت و دو سال بعد به منصب مترجمی باب عالی رسید و به سال 1252 به رتبه خواجگی و به سال 1253 با رتبه ثالث به وکالت مترجمی دیوان همایون نایل شدو به سال 1258 برای عزل پرنس کیقا و انتخاب پرنس دیگر مأمور بکرش گردید و به سال 1261 به منشی گری وزارت خارجه و سپس به منشیگری چهارم مابین همایون و به سال 1271 به عضویت مجلس تنظیمات رسید، سپس به مستشاری وزارت خارجه و وکالت آن نایل گشت و به سال 1272 به مستشاری صدارت عظمی منصوب و به سال 1273 در کمیسیون اقتصادی اروپائی که به موجب معاهده پاریس در کشور منعقد شده بود عضویت یافت و به بکرش رفت و متجاوز از یک سال در آنجا اقامت گزید سپس برای رسیدگی به مسئله دو کشور مأمور کنفرانس پاریس گشت و به سال 1275 به عضویت مجلس تنظیمات و وکالت وزارت خارجه و به وزارت تجارت منصوب شد و به سال 1279 با رتبه وزارت ، ریاست مجلس والا را یافت ، سپس برای بار دوم مسند وزارت تجارت را اشغال کرد و به سال 1281 سفیر پاریس و عضو مجلس والا گردید و بار سوم به وزارت تجارت انتخاب و به سال 1284 به وزارت فرهنگ و وکالت وزارت خارجه نایل شد، سپس به عضویت کمیسیون شورای دولتی و اصلاحات مستشاری صدارت عظمی و وزارت عدلیه و وکالت ریاست شورای دولتی و مشاغل دیگر نصب شد و در صفر سال 1295 ریاست شورای دولتی یافت و در خلال این احوال مذاکره مصالحه ٔروس پیش آمد و به امر شاهانه به ادرنه رفت هنگام عودت بار چهارم به منصب عالی وزارت خارجه منصوب گشت و بعد با حفظ همین رتبه مسند صدارت عظمی را اشغال کرد و بعداً از این مقام منفصل شد. وی بارها مناصب عالیه گوناگون یافت و حائز درجات عالیه شد و به اخذ نشانهای تعظیم و احترام نایل گردید و به سال 1301 درگذشت و در مقبره سلطان محمودخان ثانی دفن شد بعضی اشعارو منشآت از وی بجا مانده. ( از قاموس الاعلام ترکی ).

معنی کلمه صفوت پاشا در فرهنگ فارسی

ابن محمد خلوص آغااز رجال ترک در دوره سلطان عبدالحمید پاشا عثمانی (و. استانبول ۱۲۳٠ -ف.۱۳٠۱ه.ق. ) وی در سن ۱۷ سالگی سمت منشی گری دیوان همایون را داشت و ۲ سال بعد بمنصب مترجمی باب عالی رسید بتدریج مقامات دولتی را طی کرد تا در سال ۱۲۷۲ بمستشاری صدارت عظمی رسید و در سال ۱۲۷۳ در کمیسیون اقتصادی اروپایی که بموجب معاهده پاریس در کشور عثمانی متنعقد شده بود : عضویت یافت و به [ بکرش ] رفت و متجاوز از یکسال در آنجا اقامت گزید . سپس برای رسیدگی بمسئله دو کشور مامور کنفرانس پاریس گردید . در سال ۱۲۷۵ بعضویت مجلس تنظیمات و وکالت وزارت خارجه و سپس بوزارت تجارت منصوب شد. در سال ۱۲۷۹ با رتبه وزارت ریاست مجلس والارا یافت . آنگاه مجددا مسند وزرارت تجارت را اشغال کرد. در سال ۱۲۸۱ سفارت پاریس و عضویت مجلس والا یافت وبار سوم بوزارت تجارت انتخاب شد . در سال ۱۲۸۴ بوزارت معارف و وکالت وزارت تجارت نایل آمد . سپس بعضویت کمیسیون شورای دولتی و اصلاحات مستشاری صدارت عظمی و وزارت عدلیه و وکالت ریاست شورای دولتی و شماغل دیگر نصب شد و در سال ۱۲۹۵ ریاست شورای دولتی یافت . درین ایام مذاکره مصالحه روس پیش آمد و او بامر سلطان به ادرنه رفت و هنگام بازگشت بار چهارم بمنصب وزارت خارجه رسید و بعد با حفظ همین رتبه مسند صدارت عظمی را اشغال کرد و سپس مستعفی شد . قبر او در آرامگاه سلطان محمود خان ثانی است . بعضی اشعار و منشات ازوی بجا مانده.

جملاتی از کاربرد کلمه صفوت پاشا

اعظم پاشا بعداً در پی سفر چند تن از بزرگان فلسطینی به امان و با وجود مخالفت مفتی سوریه و حاج امین الحسینی، پیشنهاد عبدالله را پذیرفت و اسماعیل صفوت را به امان فرستاد تا هماهنگی بین ارتش آزادی‌بخش عرب و لژیون عرب اردن را ترتیب دهد. تصمیم گرفته شد که فرماندهی عملیات‌ها در اختیار ملک عبدالله باشد و این که عراقی‌ها تیپی را در ماوراء اردن مستقر کنند تا برای مداخله در ۱۵ مه آماده شوند.