معنی کلمه شیوه استدلال نحوی در دانشنامه اسلامی
کتاب، مشتمل بر دو مقدمه از مؤلف و پنج فصل است. شیوه نگارش مطالب بدینترتیب است که در ابتدای هر فصل مقدمهای ذکر شده است. پس از آن زیرفصلهای متعددی ذکر و در آخر نیز خلاصه مطالب و تمرینهایی ارائه شده است.
در این کتاب، تلاش شده است تا مبانی نظری و شیوه عملی بنا کردن استدلال نحوی با استفاده از دادههایی از زبان انگلیسی و فارسی عرضه شود. در اثر حاضر بااینکه سعی شده است تحلیلهای ارائهشده مبتنی بر نظریه نحوی خاصی نباشد و بیشتر بر مبنای دانش کلی زبانشناختی و مفاهیم قبولعامیافته در این حوزه علمی مطرح شوند، گرایش غالب در این تحلیلها گرایشی همسو با دستور گشتاری - زایشی است؛ بدانگونه که در آثار چامسکی و نیز در آثار پیروان وی معرفی شده و بسط یافته است؛ لذا در پارهای موارد ضمن ارائه تحلیل از ساختهای دستوری خاص، اشارهای نیز به برخی ملاحظات نظریه حاکمیت و مرجعگزینی در ارتباط با ساختهای مورد بحث خواهد شد.
نگارنده فرضیههای مربوط به استدلالهای مطرحشده در این اثر را فرضیههایی ابطالپذیر میداند و همواره تا زمانی از آنها حمایت خواهد کرد که شواهد تجربی موجود، بطلان آنها را نشان ندهد. بخش عمده استدلالهای ارائهشده در این اثر استدلالهای پیشنهادی مؤلف است که یا در مقالات منتشر شده یا در کلاسهای درسی معرفی شدهاند.
نویسنده در فصل نخست به تعریف زبانشناسی و بررسی ویژگیهای مطالعات علمی و خصوصیات عناصر استدلال پرداخته است. در فصل دوم، چهارچوب نظری و مقولات نحوی را مورد بحث قرار داده است. فصل سوم را به مواردی از گشتار حرکت آلفا اختصاص داده است. در فصل چهارم برخی از ساختهای زبان فارسی را مورد بررسی قرار داده است. در فصل پایانی نیز شیوه نگارش مقالات پژوهشی را بیان کرده است.