شیخ محمدباقر شبیبی

معنی کلمه شیخ محمدباقر شبیبی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شبیبی، شیخ محمدباقر از علما، ادبای برجسته و فعالان سیاسی عراق در قرن چهاردهم هجری بود.
وی فرزند شیخ جواد بود و در ۱۳۰۸ ق در نجف به دنیا آمد و نزد پدرش که از ادیبان زمان بود به خوبی پرورش یافت. او مقدمات علوم و دانش اصول و فقه را از علمای بزرگ مانند علامه شیخ محمدحسن مظفر و غیره آموخت، سپس به تحصیل علوم ادبی روی آورد و در این زمینه مرتبه بلندی یافت، و یکی از پرچمداران جنبش ملی و ادبی گردید.
مقام علمی
به نوشته آقابزرگ تهرانی او از پیشگامان جنبش ملی و ادبیات عرب است که قصیده های سیاسی شورانگیزی در جریان حمله ایتالیایی ها به لیبی در ۱۳۲۹ ق سرود و اشعار بسیاری در زمینه های گوناگون از او باقی است.
فعالیت های سیاسی
پس از اشغال بندر فاو در عراق در ذیحجه ۱۳۳۲ ق توسط انگلیس، صدور فتواهای جهاد علما برای رویارویی با مهاجمان، شبیبی نقش فعالی در بسیج عشایر فرات میانه و ترغیب آنها به جهاد ایفا کرد. او پس از شکست انقلاب نجف در ۱۹۱۸ به بغداد منتقل شد. در ۸ ربیع الاول ۱۳۳۷ ق/ ۱۳ دسامبر ۱۹۱۸ فرماندار انگلیسی عراق از گروهی از علمای شیعه پایتخت دعوت کرد تا نسبت به ایجاد یک دولت عربی دست نشانده انگلیس در عراق اظهارنظر نمایند که از جمله آنان شیخ محمدباقر بود. علما با این طرح به شدت مخالفت کردند و به دنبال آن، شیخ محمدباقر و گروهی از علما به سازمان زیرزمینی «حزب نجفی» پیوستند. این حزب بر پایه اصول دقیق تشکیلاتی به معنای حزبی آن، پایه گذاری نشده بود و صرفاً بر اساس هماهنگی میان علما و رؤسای قبایل و با هدف بسیج آنان و آمادگی برای دوران انقلاب عمل می کرد. در جمادی الاول ۱۳۳۷ ق/ پایان فوریه ۱۹۱۹ که حزب مخفی «حرس الاستقلال» (پاسداران استقلال) تأسیس شد، شیبی به عضویت آن درآمد. این حزب در راه ایجاد یکپارچگی در صفوف مردم و هدایت آن به سوی هدف مشترک در دستیابی به استقلال عراق فعالیت داشت.شبیبی با شروع انقلاب ۱۹۲۰ عراق به نجف بازگشت و مسئول و سرپرست صدور بیانیه های روزانه ای بود که حاوی اخبار مناطق و مقالات شدیداللحن و راهنمایی های ارزشمند بود. وی همچنین بر انتشار هفته نامه الفرات در نجف نیز نظارت داشت که پنج شماره آن منتشر شد.الفرات منعکس کننده بیانیه ها و اعلامیه هایی بود که با نظارت کمیته «الارشاد و الدعاه» منتشر می شدند و دیدگاه های رهبری دینی و مفهوم اسلامی بودن انقلاب و استقلال را منعکس می کرد. شیخ باقر در نامه سرگشاده ای از طریق هفت نامه الفرات خطاب به حاکم عراق به بی حرمتی نسبت به شیخ الشریعه پاسخ داد. او به نقش علما و درک آنها از انقلاب و استقلال اشاره کرد و به بیان منزلت سیاسی و دینی آنها پرداخت. شبیبی در نامه سرگشاده خود علاوه بر مطالبی علیه اشغالگری، حاکم عراق را اینگونه مورد خطاب قرار می دهد که: هدف مردم عراق از انقلاب، ایجاد دولتی عربی است که قرآن، کانون آن است. علما، رهبران دینی مسلمانان بوده و مدافع استقلال کشور و رهبران واقعی نهضت اند. شبیبی در ۱۳۷۹ ق در هفتاد و یک سالگی در گذشت.

جملاتی از کاربرد کلمه شیخ محمدباقر شبیبی

اطلاعی از نام دختران او در دست نیست اما نوادگان دختری ملامحمد در بارفروش ساکن هستند و از میان آنها میرزامحمود رئیس از شاعران بابل شناخته شده است. میرزا محمود رئیس بارفروشی متخلص به محوی در ۱۲۸۴ه. ق در بارفروش به دنیا آمد. از سوی مادر به ملا محمد اشرفی منسوب است. پدرش سید محمد رئیس پسر محمودبن صادق با چند واسطه به قوم الدین مرعشی معروف به میربزرگ وابسته است. بیش از ده هزار بیت شعر در فنون گوناگون عروضی از میرزا محمود رئیس به یادگار مانده است. او خوی درویشی داشت. نوه دختری دیگر اشرفی شیخ محمدباقر حائری مازندرانی معروف به آیت‌الله‌زاده مازندرانی است. خانم توسی حائری و پروفسور دانا حائری فرزندان آیت‌الله‌زاده مازندرانی هستند.

شیخ محمدباقر نجفی دارای شش پسر بوده‌است که تمامی آنان درعلوم حوزوی مجتهد بودند. 

فعالیت قانونی و آشکار انجمن ولایتی یا ایالتی استرآباد در اواخر سال ۱۳۲۵ قمری و اوایل سال ۱۳۲۶ قمری و بعد از تصویب نظام‌نامه انجمن‌های ایالتی و ولایتی آغاز گردید. در انتخابات داخلی براساس رای‌گیری حاج محمدحسین مقصودلو به ریاست انجمن انتخاب گردید و شیخ محمدباقر فاضل نیز به نیابت او برگزیده شد. اولین مکان انجمن مشروطه طلبان استرآباد در محله میخچه گران قرار داشت. اما با به توپ بستن و تعطیلی مجلس و آغاز استبداد صغیر، مستبدین انجمن‌های بسیاری از نقاط را بسته یا به تعطیلی کشانده و به دستگیری و زندانی کردن فعالان جنبش دست یازیده بودند. در استرآباد با فشار از سوی پایتخت و تحرک مستبدین و مخالفان مشروطه در شهر، به حدی فضا بر مجاهدان و رهبران شان تنگ شده بود که عملاً انجمن ولایتی استرآباد تعطیل شد. برخی از فعالان جنبش گریختند. تعدادی دستگیر و بقیه کاملاً در ترس و وحشت منفعل شدند. اما با اعتراضات پی درپی مردم، که فعالان مشروطه خواه در سازماندهی آن دخیل بودند، سرانجام حاکم مستبد استرآباد امیر مکرم (سردار افخم، مفخم) در ماه مارس ۱۹۰۹ میلادی عزل و به تهران اعزام شده و انجمن ولایتی استرآباد مجدداً آغاز به کار کرد.
شیخ محمدباقر کَمَره‌ای خمینی عالم و نویسنده ایرانی است. وی تحصیلات خود را در قم و نجف به پایان رساند. او پس از پایان تحصیلاتش ترجمه و نوشتن کتاب را آغاز کرد.
شیخ مرتضی انصاری این کتاب را تدریس می‌کرده و آن را محور پژوهش‌های اصولی خود قرار می‌داده‌است. فرزند مؤلف صاحب حاشیه, شیخ محمدباقر نجفی اصفهانی نیز از جمله شاگردان شیخ در تدریس این کتاب بود.