شیخ عبدالحسین ال یاسین

معنی کلمه شیخ عبدالحسین ال یاسین در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] شیخ عبدالحسین آل یاسین. آل یاسین، شیخ عبدالحسین از علمای ضد استعمار شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری می باشد.
وی فرزند شیخ باقر و از علمای خاندان معروف «آل یاسین» بود. او نزد جدش، شیخ محمدحسن پرورش یافت و نزد شاگردان جد خود درس خواند و بعد در حیات جدش به نجف رفت و مدتی در آنجا بود. سپس بازگشت و پس از چندی به سامرا مهاجرت کرد و مدتی در درس میرزای شیرازی شرکت کرد.هنگامی که جدش درگذشت مقام ریاست و جماعت وی به عبدالحسین رسید و لذا به کربلا رفت تا در درس سید اسماعیل صدر حاضر شود و نزدیک دو سال در آنجا بود تا اینکه به مرتبه اجتهاد رسید و سپس به کاظمین بازگشت. به نوشته آقابزرگ تهرانی، شیخ عبدالحسین از علمای بزرگوار و فقهای صالح بود و برخی از او تقلید می کردند.
اقدامات سیاسی و اجتماعی
در ۵ ربیع الاول ۱۳۳۷ ق، فرماندار انگلیسی کاظمین نشستی با حضور بزرگان و علمای معروف آن شهر و از جمله شیخ عبدالحسین تشکیل داد تا نظر آنان را نسبت به ایجاد یک دولت عربی دست نشانده انگلیس در عراق، جویا شود. آنان با این پیشنهاد به شدت مخالفت کردند و طی طوماری که به امضای آنان رسید، اعلام داشتند که: «ما خواهان آن هستیم که در جای جای عراق، از مرزهای شمال موصل تا خلیج فارس، یک حکومت غربی اسلامی به ریاست یک پادشاه عرب و مسلمان از فرزندان حضرت ملک حسین، تشکیل گردد تا با پایبندی به مجلس ملی، حکومت نماید.» آنها توانستند که افکار عمومی مردم کاظمین را بر ضد برنامه دولت انگلستان بشورانند و به دنبال آن تهدید کردند که هر کس به نفع اشغالگران انگلیسی رای دهد، او را تحریم و از جامعه طرد می کنیم.
وفات و آثار علمی
شیخ عبدالحسین در ۱۸ صفر ۱۳۵۱ ق در کاظمین درگذشت. جنازه او را به نجف منتقل و در مقبره جدش دفن کردند. او کتاب هایی در فقه و اصول تالیف کرد و از میرزا حسین خلیلی تهرانی، سید اسماعیل صدر، سید محمد بحرالعلوم و آخوند خراسانی اجازه اجتهاد داشت.

جملاتی از کاربرد کلمه شیخ عبدالحسین ال یاسین

صدرالافاضل دانش شیرازی، حاج فاضل رازی تهرانی، ملامحمد هیدجی زنجانی (مشهور به حکیم هیدجی)، و شیخ عبدالحسین رشتی از جمله مشهورترین شاگردان حکیم ریاضی بودند.
در ضمن می‌توان از شیخ عبدالحسین بدوی مؤسس و مدیر عامل و رئیس هئیت مدیره جمعیت سران عشایر عرب خوزستان نام برد که در سال ۱۳۹۹ به نمایندگی عشایر عرب خوزستان در ژنو مقر اروپایی سازمان ملل متحد سخنرانی نمود.
«من نیز دروس آیات عظام: خوانساری، غروی رشتی - که شاید در علم اصول بی نظیر بود -، آقا میرزا هاشم آملی و آقا باقر آشتیانی را فرا گرفته و در مدرسه شیخ عبدالحسین سمت مدرسی داشتم و نیز به دعوت آیت‌الله خوانساری در جلسه استفتای معظم‌له حضور می‌یافتم. تا این که پس از چند سالی به اتفاق عده زیادی از فضلای تهران و قم - که از آن جمله شهید مطهری بود - در امتحان تصدیق مدرسی، که برای اولین بار تشکیل شده بود، شرکت کردیم.»
میرزا محمدکاظم طهرانی معروف به میرزا کاظم از خوشنویسان نیمهٔ دوم قاجار است که لقب او «انجم نقط» به معنی ستارهٔ نقطه‌ها می‌باشد. میرزا کاظم نستعلیق را به شیوه میرحسین خوشنویس‌باشی و شکسته را به شیوه عبدالمجید طالقانی می‌نوشت. وی از شاگردان سید علی حکاک و هم‌دورهٔ میرزا غلامرضا اصفهانی و میرحسین خوشنویس‌باشی بوده است. مرحوم میرزا کاظم فرزند شیخ محمد مجتهد طهرانی و برادرزادهٔ شیخ عبدالحسین طهرانی ملقب به شیخ‌العراقین بوده‌است. تاریخ دقیق تولد و حتی فوت و محل دفن این خوشنویس مشخص نیست؛ ولی طبق آثاری که دیده شده و شاهزاده رکن‌الدوله که جزو شاگردان هم بوده، گفته شده تا سال ۱۳۲۵ قمری زندگی کرده است.
شیخ عبدالحسین امینی صاحب الغدیر، دربارهٔ عبقات می‌گوید:
وی دوره سطح را نزد استادان وقت حوزه مانند شیخ عبدالحسین ابن الدین قمی ، سید شهاب‌الدین مرعشی نجفی ، محمد فیض قمی ، سید محمدرضا گلپایگانی، و غیره به پایان برد. پس از اتمام این دوره، مدتی در درس خارج فقه سید محمدتقی خوانساری شرکت می‌جست.
اکبر گودرزی در لرستان، و در نزدیکی شهر الیگودرز متولد شد و از آنجا که پدرش چوپان بود، فرقانی‌ها از وی با عنوان «چوپان زاده آزاده» یاد می‌کردند. وی در سال ۱۳۳۵ متولد شده (در شناسنامه ۱۳۳۸ قید شده)، در سال ۱۳۵۱ یا ۱۳۵۲ عازم، خوانسار شده و مدتی در مدرسه علمیّه آنجا تحصیل کرد و سپس یک سال در تهران ساکن شد. پس از آن به تهران آمده و مدتی را در مدرسه چهل‌ستون و سپس در مدرسهٔ حاج شیخ عبدالحسین ماندگار شد و در سال ۱۳۵۶ آنجا را نیز ترک کرده و از لباس طلبگی هم خارج شد. او علاوه بر درس طلبگی، درس جدید را هم تا کلاس یازده خوانده‌بود.
دو فرزند او شیخ حسن و شیخ عبدالحسین که از روحانیون مشهد بودند و اعقاب او لقب «رحیمی» رابرای خود برگزیدند.