معنی کلمه شکایت پیامبر در دانشنامه اسلامی
این آیه بیانگر شکایت پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلم) از ایمان نیاوردن مخاطبانش می باشد و با توجه به ارتباط آیه شریفه با آیات پیشین، ترجمه چند آیه قبل نیز بایسته است.
معانی آیات ۸۵ تا ۸۸ سوره زخرف
«و تبارک الذی له ملک السماوات و الارض و ما بینهما و عنده علم الساعة و الیه ترجعون و لا یملک الذین یدعون من دونه الشفاعة الا من شهد بالحق و هم یعلمون و لئن سالتهم من خلقهم لیقولن الله فانی یؤفکون و قیله یا رب ان هؤلاء قوم لا یؤمنون». «پر برکت و پایدار است کسی که حکومت آسمان ها و زمین و آن چه در میان آن دو است، از آن اوست و آگاهی از قیام قیامت نزد اوست و به سوی او بازگردانده می شوید! و کسانی که (مشرکان آنان را) به جای او (به پرستش) می خوانند قادر بر شفاعت نیستند، مگر آن ها که شهادت به حق داده اند و به خوبی آگاه اند؛ و اگر از آن ها بپرسی چه کسی آنان را آفریده، قطعاً می گویند خدا، پس چه گونه از عبادت او منحرف می شوند؟! آن ها چه گونه از شکایت پیامبر که می گوید: «پروردگارا! این ها قومی هستند که ایمان نمی آورند» (غافل می شوند؟!)».
گونه های خواندن قیلِه
از لحاظ ادبیات عرب، کلمه «قیله» را در آیه شریفه «و قیله یا رب ان هؤلاء قوم لا یؤمنون»، می توان به سه صورت خواند: نصب، جر و رفع.
← اول
...