شش رساله کهن پزشکی

معنی کلمه شش رساله کهن پزشکی در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] شش رساله کهن پزشکی، مجموعه ای است شامل شش رساله قدیمی در موضوع پزشکی که با مقدمات و تصحیح یوسف بیگ باباپور عرضه شده است.
اهمیت طب سنتی و ضرورت جایگزینی داروهای گیاهی و حیوانی و معدنی به جای مواد شیمیایی و مصنوعی برای تضمین سلامت جامعه بشری و لزوم در دسترس قرار گرفتن مواد اولیه و دستورالعمل های استفاده از این داروها برای مردم و جامعه پزشکی، انگیزه گردآوری و تدوین اثر حاضر بوده است.
کتاب با دیباچه ای از دکتر محسن ناصری و پیشگفتار مختصری از مصحح آغاز شده است. متن اثر، حاوی شش رساله می باشد. در ابتدای هر رساله نیز مقدمه کوتاهی از مصحح در توضیح آن رساله، آمده است.
هرچند سعی مصحح بر گردآوری و تصحیح متون پزشکی بوده، اما در بین رساله‏ هاى این مجموعه، رساله ‏اى است منسوب به افلاطون در قیافه ‏شناسى و روان شناسى رفتارى که در اصطلاح قدما علم فراست نامیده مى‏ شود. با توجه به اهمیت موضوعى این رساله و اینکه به ندرت رسایلى با این موضوع وجود دارد، این رساله نیز در ضمن این مجموعه گنجانده شده است.
در پیشگفتار مصحح، به موضوع کتاب و اهمیت طب سنتی اشاره شده است.
رساله های گردآوری شده در این مجموعه، به ترتیب عبارتند از: الف)- «صلاح الصحاح فی حفظ الصحة»، نگاشته افضل الدین ابوحامد احمد بن حامد کرمانی (متوفی پس از 615ق). این رساله، تنها اثر طبى افضل الدین است که نوعى تعلیم بهداشت فردى و پیشگیرى از بیمارى‏ها محسوب مى‏ شود و به احتمال زیاد، اولین رساله مستقل فارسی در بهداشت فردی و حفظ صحت است.

جملاتی از کاربرد کلمه شش رساله کهن پزشکی

ارگانون (به انگلیسی: The Organon، به یونانی: όργανον به معنی «ابزار و وسیله») نامی است که شاگردان ارسطو بر شش رساله از تألیفات او در علم منطق نهادند.
حکمت سقراط و افلاطون کتابی از محمدعلی فروغی است که در دو جلد و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی به چاپ رسیده است. این کتاب شامل ترجمهٔ شش رساله از مکالمات افلاطون به همراه متن جلساتی است که فروغی در دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران در معرفی افلاطون برگزار کرده بود. چاپ اول این کتاب در سال ۱۲۹۷ خورشیدی با نام «حکمت سقراط بقلم افلاطون» منتشر شده و فقط شامل ترجمهٔ فارسی چهار رساله از افلاطون بود.