شریعتمداری کاظم

معنی کلمه شریعتمداری کاظم در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] آیت الله سید محمدکاظم شریعتمداری در سال 1282، در تبریز متولد شد. وی از سلسله ساداتی است که نسبش به امام سجاد(ع) منتهی می شود. یکی از اجداد وی، ابوالقاسم جعفر بن حسین از نوادگان حسن اَفطَس بن علی اصغر بن امام زین العابدین بوده که اکنون در بروجرد به امامزاده جعفر معروف است.
ایشان تحصیلاتش را در علوم دینی در تبریز آغاز کرد و قبل از سن بلوغ در درس مکاسب حاضر شد و در 18 سالگی خود مکاسب تدریس می نمود.
وی پس از طی مقدمات و سطوح نهایی، چندی از مجلس درس آیت الله میرزا صادق و آیت الله حاج میرزا ابوالحسن انگجی استفاده نمود و ضمنا سطوح عالی رسائل و مکاسب را تدریس می کرد. در سال 1343ق مهاجرت به قم نمود و در مجلس درس آیت الله عبدالکریم حائری یزدی حاضر شد و حکمت را از آقا شیخ علی اکبر یزدی آموخت و دو مرتبه به نجف اشرف مسافرت کرده و از درس آیات عظام: محمد حسین نایینی، سید ابوالحسن اصفهانی و [[عراقی، ضیاء‎الدین|ضیاءالدین عراقی استفاه نمود. دروس اخلاقی و فقهی را نیز نزد آیت الله حاج میرزا جواد ملکی تبریزی آموخت. وی اجازه و تصدیق اجتهاد خود را از حضرات آیات: عراقی، اصفهانی و عبدالکریم حائری یزدی دریافت نمود. بنا بر دعوت علمای تبریز از عراق به ایران مراجعت و در تبریز به تدریس فقه و اصول پرداخت تا سال 1369ق که به درخواست گروهی از فضلاء تبریزی مقیم قم، به حوزه قم برگشت و مشغول به تدریس فقه و اصول استدلالی شد.
بعد از رحلت آیت الله بروجردی در سال 1962م، وی به عنوان یکی از مراجع پیشتاز با مقلدانی از ایران، پاکستان، هندوستان، لبنان، کویت و قسمت های جنوبی خلیج فارس تبدیل شد که به همراه آیت الله گلپایگانی و مرعشی نجفی در قم مشهور به آیات ثلاثه شدند.
در 15 خرداد 1342ش، به سبب مخالفت امام خمینی(ره) با اصول شش گانه انقلاب سفید، شاه امام(ره) را دستگیر و به تهران برد و زندانی کرد. طبق قانون اساسی مشروطه، مجتهدین و مراجع تقلید مصونیت از محاکمه داشتند و امام(ره) به عنوان مرجع تقلید معروف نبود، لذا قصد محاکمه و اعدام ایشان را داشتند. برای نجات ایشان از اعدام و نیز آزادسازی آقای قمّی و محلاّتی از زندان، آیت الله شریعتمداری به تهران رفته و امام خمینی(ره) را به عنوان مرجع معرّفی کرد تا از اعدام ایشان جلوگیری کند.
ایشان موسس دارالتبلیغ اسلامی بود که بعدا به «دفتر تبلیغات اسلامی» تغییر نام داد. وی در غروب پنج شنبه مطابق با 14 فروردین 1365ش در بیمارستان مهراد تهران، بر اثر نارسایی کلیه درگذشت.

جملاتی از کاربرد کلمه شریعتمداری کاظم

در ارتباط با قتل‌های زنجیره‌ای، مهدی خزعلی طی یک مصاحبه با شبکه تلویزیونی «در تی وی»، این اتهام را به حسین شریعتمداری وارد کرد که او به همراه محمود احمدی‌نژاد در قتل کاظم سامی، دبیرکل جاما و وزیر بهداری دولت موقت، دست داشته‌است.
اندکی پس از آغاز به کار دولت، مجلس تازه تأسیس خبرگان که اکثراً از هواداران خمینی تشکیل می‌شد، اقدام به تدوین قانون اساسی کرد. در این قانون، اختیارات وسیعی به خمینی به عنوان ولی فقیه از جمله فرماندهی نیروهای مسلح و تعیین نیمی از اعضای شورای نگهبان داده شده بود. ملی‌گرایان، چپ‌گرایان و مجاهدین خلق با این قانون به مخالفت برخاستند، اما شدیدترین مخالفت‌ها از سوی کاظم شریعتمداری روحانی میانه‌رو بود. در این زمان، هواداران روح‌الله خمینی یا «مکتبی‌ها» هنوز کاملاً قدرت را دست نگرفته بودند و از این‌رو به چالش طلبیدن آنان امری ممکن بود، اما مخالفان ولایت فقیه، در متحد شدن با یک‌دیگر ناتوان بوده و از یک‌دیگر حمایتی به عمل نیاوردند. در حالی‌که چپ‌گرایان و ناسیونالیست‌ها سرگرم هماهنگ‌کردن استراتژی خود در مخالفت با قانون اساسی بودند، بحران گروگان‌گیری کارکنان سفارت آمریکا روی داد. این اتفاق، وضعیت سیاسی کشور را دگرگون کرد، مانع طرح مباحث جدی دربارهٔ قانون اساسی شد و ملی‌گرایان و چپ‌ها را وادار به عقب‌نشینی و اخذ موضع دفاعی کرد. ضمن اینکه موازنه نیروها، به گونه‌ای آشکار به نفع حامیان روح‌الله خمینی رقم خورد و بارِ دیگر هرچند ناخواسته، ایالات متحده عاملِ تغییر مسیر سیاسی ایران شد.
پیش از انقلاب ۱۳۵۷ ایران شمار کمی از طلاب غیر ایرانی در قم از جمله در دارالتبلیغ اسلامی زیر نظر کاظم شریعتمداری درس می‌خواندند. پس از انقلاب توجه به طلاب برای گسترش اندیشه شیعه جلب شد. هدف، تربیت و آموزش این دسته از طلاب و برگرداندن آن‌ها به کشورهایشان برای تبلیغ و پیش بردن خطوط و اهداف گسترش شیعه در آن کشورها بود. به همین منظور و به پیشنهاد حسینعلی منتظری شورای سرپرستی طلاب غیر ایرانی در حوزهٔ علمیهٔ قم در شهریور ۱۳۵۸ تأسیس و در مدرسه حجتیه، فعالیت خود را آغاز نمود. تشکیل این شورا نخستین گام در توجه به بخش غیر ایرانی حوزه‌ها بود.[نیازمند منبع]
دار التبلیغ اسلامی مؤسسه‌ای است که در سال ۱۳۴۴ به‌دست سید کاظم شریعتمداری تأسیس شد. بعد از انقلاب این سازمان به دستور روح‌الله خمینی به دفتر تبلیغات اسلامی تغییر نام پیدا کرد.
سید کاظم شریعتمداری نیز گفت: اگر ۷۵ نفر خبره و داری صلاحیت باشند و مواد قانون را بررسی و تصویب کنند اگر همه‌پرسی هم نشود مانعی ندارد.
شاید حزب خلق مسلمان به رهبری معنوی سید کاظم شریعتمداری نخستین حزبی بود که فهرست داد. ۲۶ تیر این حزب در استان آذربایجان شرقی (ستاد حزب) فهرست شش‌نفره‌ای را ارائه کرد:
دارالتبلیغ اسلامی، مؤسسه‌ای علمی-مذهبی بود که در سال ۱۳۴۴ توسط سید کاظم شریعتمداری در قم تشکیل به تأسیس شد که در مراسم افتتاح آن، شریعتمداری، موسی صدر و صدر بلاغی به ایراد سخنرانی پرداختند. هدف از ایجاد این مرکز تربیت مبلغ مذهبی و مقابله با تبلیغات ضد شیعی بود. در این مرکز اسلامی مبلغان مذهبی با زبان‌های خارجی آشنا شده و همچنین کتب تبلیغی به زبان‌هایی دیگر ترجمه می‌شد.
قطب‌زاده بر روی صفحه تلویزیون ظاهر می‌شود و اعتراف می‌کند. اما مهم‌ترین نکته این که نامی از سید کاظم شریعتمداری به میان می‌آورد که همین مسئله موجب نابودی این مرجع تشیع می‌گردد کسی که در سال ۱۳۴۲ درجه مرجعیّت را به روح‌الله خمینی اعطاء کرد تا جان او را در برابر حکومت وقت نجات دهد.