[ویکی فقه] صفت شجاعت که از خصائص و فضائل برجسته انسانی است در شکل کامل خود، در وجود نازنین رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) رخ نموده بود به گونه ای که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در همه جلوه ها و گونه های آن کامل و بی همتا بود آن گونه که اگر سخن حقی می بایست، اظهار شود، حضرت (صلی الله علیه و آله وسلّم) بی پروا و به صراحت از آن سخن می گفت و اگر صحنه نبردی بود پیشتاز همه صف ها می شد و اگر فریادرسی می بایست، او در فریادرسی بر همگان پیشی می گرفت؛ او در همه جبهه ها و در هر حال رادمردی دلاور بود. شجاعت کلمه ای است عربی برگرفته از واژه شجع، یشجع و به معنای استواری و پابرجا بودن قلب در زمان بروز سختیها و مشکلات است. واژه شجاعت بر جرات و پیشروی دلالت دارد. شجاعت به معنای قوت قلب در هنگام رویارویی با مشکلات است. نمودهای شجاعت در صحنه های اجتماعی و ظاهری بسیار است؛ ولی مهمتر از آن، جلوه این فضیلت در جبهه نفس است. اگر شخص قوت قلب و شجاعت روح در نفسش ظاهر شود و در برابر تمایلات نامشروع نفس شجاعانه مقاومت کند، به بالاترین مقام شجاعت و قوت قلب رسیده است. همچنان که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در این باره می فرماید: «اشجع الناس من غلب هواه» البته افراط در شجاعت باعث انجام کارهای نامعقول و تفریط در آن باعث ذلت و خواری می گردد.در تاریخ نمونه های فراوانی از شجاعت رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) از افراد مختلف ذکر شده است که در این جا به بعضی از آنها اشاره می کنیم. شجاعت پیش از بعثت پیامبر از رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در قبل بعثت، بعنوان مردی شجاع یاد شده است فردی که حق را بر زبان جاری می ساخت و در راه اظهار حق، از سرزنش هیچ ملامت گری بیم به دل راه نمی داد؛ ایشان در کردار خود به محیط و آداب و رسوم موجود و یا گذشته آن توجهی نداشت، او حق را آشکار می ساخت و عادات و تقالید اغلب ناروا و نادرست عرب جاهلی را که از اندیشه نورزیدن و عدم درک حقایق از سوی آن مردم نشات می گرفت را بی هیچ واهمه ای رد می کرد. در زمانی که قریش همه بت می پرستیدند او در مقابل هیچ بتی سجده نکرد؛ در زمانی که آنان به لات، عزی، منات و دیگر نام هایی که آنان را خدایان خود می خواندند و بدان ها سوگند می خوردند، او به هر که از او می خواست تا چنین سوگندی بخورد پاسخ منفی می داد و می فرمود: «آن بتان را خوش ندارد.» نقل است که روزی میان آن حضرت (صلی الله علیه و آله وسلّم) با فروشنده ای در مورد کالایی اختلاف افتاد فروشنده از ایشان خواست تا به لات و عزی سوگند یاد کند، اما آن بزرگ این خواسته را رد کرده شجاعانه پاسخ دادند که این نامها را دوست ندارد. ← سفر به شام پس از بعثت نیز پیامبر خدا در امر رسالت و در میدان نبرد نیز شجاعت خاصی داشتند، که در دو زمان پیش از هجرت و پس از هجرت مطرح می شود. ← شجاعت پیامبر قبل از هجرت ...
جملاتی از کاربرد کلمه شجاعت در سیره نبوی
در سال ۲۰۰۰، به بدویا جایزه آزادی مطبوعات بینالمللی، که توسط روزنامه نگاران کانادایی برای بیان آزاد پشتیبانی میشد، اهدا شد. در سال ۲۰۰۱، بدویا جایزه شجاعت در روزنامهنگاری زنان بینالمللی را از بنیاد رسانه دریافت نمود. این خبر بزرگی در کلمبیا بود که بهطور گسترده انتشار یافت.
از شجاعت در بر حیدر ملاف بی محابا پا منه اندر مصاف
وُلتِر (به فرانسه: Voltaire /voʊlˈtɛər) (زادهٔ ۲۱ نوامبر ۱۶۹۴ – درگذشتهٔ ۳۰ مه ۱۷۷۸) از نامدارترین فیلسوفان و نویسندگان فرانسوی عصر روشنگری است. شهرتش بهسبب هوش شگفتانگیز، مخالفت با کلیسای کاتولیک، حمایت از آزادی مذهب، آزادی بیان، و جدایی دین از سیاست، و شجاعت در بیپرده نظر دادن است. ولتر در همه سبکهای ادبی و نوشتاری ازجمله نمایشنامه، شعر، رمان، مقاله و نوشتههای تاریخی و علمی دست داشت. او بیشاز ۲۰ هزار نامه و بیشاز ۲ هزار کتاب و کتابچه نوشت. او مانند بسیاری از اندیشمندان عصر روشنگری دادارباور بود و در آثارش اغلب به نقد مدارا نکردن، تعصب مذهبی و ساختار قدرت در فرانسهٔ عصرش میپرداخت.
مهمترين اين مميزات عبارتند از: نسب شناسى ، علاقه زياد به صراحت راءى ، جسارت ،ابراز معلومات ، شجاعت در مواقف سخت و درگيريها، و شهامت درمراحل مختلف زندگى .
از فیلمها یا مجموعههای تلویزیونی که وی در آن نقش داشتهاست، میتوان به انسیآیاس: لس آنجلس، انسیآیاس: نیواورلئان، دکستر، ذهنهای جنایتکار، سیاسآی: میامی، سیاسآی: نیویورک، بیواچ، بخش فوریتهای پزشکی، یک زندگی بهتر، کسل، بیگانه را بگیر، تئوری توطئه، دودمان، هاوایی فایو-زیرو، جاگ، پیشتازان فضا: انترپرایز، شجاعت در زیر آتش، و چیزی زیر لباس نیست اشاره کرد.
برنِی براون (متولد ۱۸ نوامبر ۱۹۶۵) یک استاد پژوهش در دانشگاه هوستون است. او طی دو دهه گذشته در زمینه شجاعت، آسیبپذیری، شرم و همدلی مطالعه کردهاست. پنج کتاب او جزء پرفروشترین کتابهای نیویورک تایمز است. کتاب های او عبارتاند از موهبت کامل نبودن (زندگی با تمام وجود یا مواهب نقص)، جرأت بسیار (زندگی شجاعانه)، با اقتدار برخاستن، شجاعت در برهوت و شهامت رهبری (رهبری دلیرانه) و اطلس دل
اولين ويژگى اينگونه افراد اين است كه در ميدان حرف ، چنان خود را انقلابى ، مبارز، وجنگجو معرفى و قلم داد نمايند كه گويى شجاعت در وى خلاصه گرديده ، ولى در ميدانعمل و صحنه جنگ آنگونه فرار كنند كه موش از دست گربه ، يا روباه ازچنگال شير مى گريزد.
و چه مى دانيم ، شايد حكمت اينكه رسول خدا(ص ) اصرار يارانش را در جنگ با مشركان درخارج از مدينه پذيرفت ، اين بود كه اگر پيامبر خواسته آنان را نمى پذيرفت اثرىبد و ناخوشايند در روحيه آنان مى گذاشت كه ديگرقابل جبران نبود، و به جاى شجاعت در جنگ موجب ضعف و سستى آنها مى گرديد.
در زمستان ۶۱۲ هجری سلطان محمد خوارزمشاه از این منطقه عبور کرده و برای اولین بار با مغولان مواجه و جنگی در گرفته که مهارت و شجاعت در جنگ را به خوارزمشاه فهماندند.[۱]
آن خصوصيتى را كه به نظرم رسيد امروز مختصرى درباره اميرالمومنين عرض بكنم ،عبارت از شجاعت اميرالمؤ منين است . شجاعت ، صفت خيلى عظيم و سازنده اى است . اثرشجاعت در ميدان جنگ ، اين است كه انسان از خطر نمى هراسد، وارد ميدان خطر مى شود ونيروى خود را به كار مى اندازد؛ طبعا نتيجه هم اين است كه بر دشمن ، پيروز مى شود.مردم دنيا از شجاعت ، اين را مى شناسد، ليكن غير از ميدان جنگ ، ميدانهاى ديگرى هم براىشجاعت هست كه اثر شجاعت در آنها از ميدان جنگ ، مهمتر است ؛ نظير ميدان زندگى ، ميدانتلاقى حق و باطل ، ميدان معرفت ، ميدان تبيين حقايق و ميدان موضعگيريهايى كه درطول زندگى براى انسان پيش مى آيد.
در سال ۱۹۵۱، چارلز برای بار سوم با والکات مبارزه کرد و عنوان را با ناک اوک در راند هفتم از دست داد. چارلز در یک تصمیم جنجالی برای بار چهارم باخت. اگر چارلز در این نبرد پیروز میشد، او به اولین مرد تاریخ تبدیل میشد که قهرمانی سنگینوزن را بدست میآورد. چارلز با حفظ برتری بحق خود با غلبه بر رکس لاین، تامی هریسون و کلی والاس و ناک اوت کردن باب ساترفیلد (به انگلیسی: Bob Satterfield) در دور مقدماتی، قهرمان سنگینوزن جهان روکی مارچیانو را به چالش کشید. دو نبرد تکان دهنده او با مارچیانو جزو کلاسیکهای رینگ محسوب میشوند. در اولین دوره، که در ژوئن سال ۱۹۵۴ برگزار شد، وی با شجاعت در مقابل ماریانو قرار گرفت و در راندهای بعدی فاصله امتیازها را کم کرد. چارلز تنها مردی است که تمام ۱۵ راند کامل را در برابر مارچیانو پشت سر گذاشتهاست. تعدادی از هواداران و نویسندگان بوکس احساس کردند که چارلز شایسته این تصمیم است(The Distance). در بازی برگشت در سپتامبر، چارلز چنان ضربه شدید وارد کرد که تقریباً بینی ماریچیانو را به دو نصف تقسیم کرد. کورنرهای مارچیانو نتوانستند جلوی خونریزی را بگیرند و داور مسابقه را متوقف کرد، در نهایت مارچیانو با نتیجه ناک اوت در راند هشتم برنده شد.