سیماى عقاید شیعه

معنی کلمه سیماى عقاید شیعه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سیماى عقاید شیعه (کتاب). سیمای عقاید شیعه ترجمه ای است از آقای جواد محدثی بر کتاب دلیل المرشدین الی الحق المبین اثر آیت الله سبحانی که درباره عقاید شیعه نوشته شده است.
در ده بخش شیعه و تشیع، اصول اعتقادی ، معیار توحید و شرکت در عبادت ، جایگاه قرآن نزد شیعه، بدعت در قرآن و حدیث ، امامت نزد شیعه و اهل سنت ، اهل بیت علیه السّلام ، امام مهدی منتظر عجّل الله فرجه الشریف ، صحابه و تابعین ، وضو و نماز تنظیم شده است.
گزارش محتوا
نخستین درس این درسنامه با تشریح واژه شیعه از منظر لغت و اصطلاح با اشاره به آیات قرآن و روایات به شرح بیشتر این واژه می پردازد و درس دوم، پس از تعریف مذهب تشیع به چگونگی پیدایش آن به دست مبارک حضرت محمد صلی الله علیه و آله وسلّم پرداخته و لزوم اعتقاد به مذهب تشیع را شرح می دهد. در این بخش پیرامون شبهه ایرانی بودن تشییع می خوانیم: دلایل عربی بودن ریشه تشیع عبارت است، از تشیع در عصر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلّم آشکار شد و پیروان علی علیه السّلام را شیعه می گفتند و در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و پس از او وجود داشتند. پیشگامان تشیع در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله وسلّم و امیرالمؤمنین علیه السّلام همه عرب بودند و جز سلمان محمدی کسی از ایرانیان در میان آنان نبود.
← سه جنگ در ایام خلافت
۱. ↑ سیمای عقاید شیعه ، جواد محدثی، ص۱۵-۳۵۵.
منبع
...

جملاتی از کاربرد کلمه سیماى عقاید شیعه

وی از دوران جوانی به آثار محمد خالصی (۱۲۷۰–۱۳۴۳ش) علاقه‌مند بود و به ترجمه آنها همت گماشت. در مقالاتی که خود وی در نشریات مختلف منتشر می‌کرد توجهش روی اصلاح دین و زدودن خرافات و بازگشت به قرآن بود و در این راستا به نقد گرایش‌های غلوآمیز پرداخت و در همین زمان کتاب «راه نجات از شّر غُلات» را نوشت. در این کتاب او به نقد و رد شفاعت، غلو، و زیارت پرداخته و اعتقاد شیعه به وجود خمس را مورد سؤال قرار داد. کتاب دیگر وی «شاهراه اتحاد» نقد اعتقاد رایج شیعه در مورد امامت بود. با توجه به دیدگاه‌های متفاوتی که قلمداران با عقاید شیعه داشت برخی او را متمایل به وهابیگری دانستند.
حقُ الیَقین کتابی است از علامه محمدباقر مجلسی در عقاید شیعه که بنا به نوشته‌های خاتون‌آبادی، آخرین کار تألیفی مجلسی بوده و آن را در شعبان ۱۱۰۹ (قمری) به پایان برده‌است.
به نوشته ایتان کلبرگ، موسی کاظم در قبال حکومت عباسی سیاست سکوت را پیش گرفته و همانند پدرش جعفر صادق، وقتش را به مراقبه و نیایش و همچنین تعلیمِ عقاید شیعه به شاگردانش اختصاص داده بود؛ با این وجود وی از آزار حکومت مصون نماند.
به استنباط ما از محتوای این مقاله، نویسنده با استفاده از الفاظ زشت و توهین آمیز در راستای جریان سیاسی وهابیت درون شیعی عمل کرده و در حقیقت با عقاید شیعه و سنی دشمنی کرده‌است، و با تحریف ترجمه آیات قرآنی و کج فهمی یا عدم فهم صحیح آن مطالبی را نگاشته‌است.