سفرنامه سیف الدوله

معنی کلمه سفرنامه سیف الدوله در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سفرنامه سیف الدولة (کتاب). «سفرنامه سیف الدوله»، کتابی است به زبان فارسی که به موضوع سفر نویسنده به مکه مکرمه و عراق و غیره می پردازد.
کتاب، مشتمل بر پیش گفتاری از مصحح، شرح حال نویسنده، مقدمهی متن و چهل و هفت فصل به علاوه بخش افزوده ها است.
[ویکی فقه] سفرنامه سیف الدوله (کتاب). «سفرنامه سیف الدوله»، کتابی است به زبان فارسی که به موضوع سفر نویسنده به مکه مکرمه و عراق و غیره می پردازد.
کتاب، مشتمل بر پیش گفتاری از مصحح، شرح حال نویسنده، مقدمهی متن و چهل و هفت فصل به علاوه بخش افزوده ها است.
گزارش محتوا
از عدم پیوستگی برخی از مطالب پیداست که این سفرنامه در زمان های مختلف نوشته شده است. از محتوای خود کتاب چنین برمی آید که مطالب بعد از سفر حج، یا از خاطرات نوشته قبلی نویسنده است و به سفرهای سابق او مربوط می شود و یا خاطرات سفرهای جدید او پس از سفر حج است.نویسنده که خود یکی از شاهزادگان قاجار است، در نتیجه دید اشرافی خود، برخی داوری های یکسو نگرانه ای در بررسی اخلاقیات مردم نموده است که این نکته درباره شهر مردم مشهد هویدا است. او ابتدا از ترکیب ناهمگون جمعیت مشهد سخن می گوید و سپس بدون توجه به این که ساکنان این شهر از نقاط مختلف در آن جا گردآمده اند و نیز بدون امعان نظر به خصایص اخلاقی و آداب و رسوم آنان و مشکلات معیشتی دست و پا گیرشان، هر آن چه از فساد اخلاقی به خاطرش می رسیده به آنان نسبت داده است. البته این هتک حرمت از شخصی چون او بعید نمی نماید.توضیحات مؤلف پیرامون نکات تاریخی، سیاسی و آئینی، شرایط گوناگون وجوه اجتماعی دقیق و بسنده است. اما در مورد اوضاع جغرافیایی هر محل در بسیاری از موارد دقت عمل به خرج نداده است. مثلا به رود یا کوه یا محلی اشاره می کند؛ اما از آن نام نمی برد.این سفرنامه که با عنوان سفرنامه مکه در فهرست نسخ خطی کتابخانه ملی ایران ضبط گردیده، تنها شرح دیده ها و دریافت های نویسنده از مناسک حج نیست، زیرا وی پس از اتمام زیارت خانه خدا ، به عراق عزیمت نموده و پس از زیارت عتبات به ایران مراجعت کرده و در داخل ایران نیز همچنان به سفر خود ادامه داده و به خراسان عزیمت کرده است. او از شهر اصفهان و دوران ماموریت خود در این شهر سخن می گوید و در نواحی غرب ایران به سیاحت می پردازد و به مازندران هم می رود. نویسنده در طی مطالب کتاب، از ذکر سفرهای سابق نیز غافل نمی ماند و هر جا که فرصتی می یابد به مسافرت های قبلی خود، مثلا سفر افغانستان ، گرگان و نواحی دیگر اشاره می کند.
← خلاصه مسافرت سیف
نسخه حاضر در برنامه؛ مشتمل بر پاورقی هایی به قلم مصحح سفرنامه، آقای علی اکبر خداپرست و نیز فهرست های ذیل می باشد:نام جاها، نام کسان، بناها، قلعه ها ، مدفن هاو مسجدها ، شغل ها، طایفه ها، لقب ها، ملیت ها و نشانه ها، چشمه ها، جلگه ها، جنگل ها ، دریاها ، رودخانه ها و کوه ها، خوراکی ها، درختان ، گل ها و میوه ها ، جانوران و حشرات- وسایل سفر، دین ها ، زبان ها و اصطلاحات مذهبی، کان ها و کانی ها، مدنیات و اصطلاحات مدنی، شعرها و مثل ها، منابع و مآخذ.
منبع
...

جملاتی از کاربرد کلمه سفرنامه سیف الدوله

در این زمان پناهندگی ابودلف سرخاب بن کیخسرو به سیف الدوله موجب افزایش این دشمنی شد و این موضوع و مسائلی دیگر سرانجام سلطان محمد را به لشکرکشی به سوی عرق برای سرکوب سیف الدوله برانگیخت.
سیف الدوله قاجار در سفرنامه خود به ملایر ذکر می‌کند مردم ملایر از طوایف لر می‌باشند همچنین ۴۱ روستا ترک هستند.امروزه ملایر به همراه نهاوند و تویسرکان یکی از سه شهرستان لرنشین استان همدان محسوب می‌شود، اکثریت ساکنین شهرستان لر یا لرتبار می‌باشند.که به زبان لری سخن می‌گویند. ،گویشوران زبان لری در ملایر به دو دسته لکی و گویش لری ثلاثی تکلم میکنند‌.
نخستین بیمارستان ملایر بیمارستان ۲۵ تخت خوابی در پارک ملایر است که در سال ۱۳۰۵ توسط سیف الدوله ساخته شد. پس از آن در سال ۱۳۱۷ سکینه ترکمان سهرابی (فخرالحاجیه) پی ریزی بیمارستان مجهزی را در ملایر آغاز می‌کند. در سال ۱۳۲۲ بیمارستان فخریهٔ ملایر با ظرفیت ۱۲۲ تخت ثابت به بهره‌برداری رسید. بیمارستان فخریه در سال ۱۳۶۵ در جریان جنگ ایران و عراق بمباران شد. اما هم‌اکنون فعال است.
متنبی در دورانی می‌زیست که خلافت عباسی شروع به فروپاشی کرد، بسیاری از ولایات حکومت اسلامی از لحاظ سیاسی و نظامی از خلافت ضعیف عباسی مستقل شده بودند. ریاست این ایالت‌ها با امارت حلب بود. او شروع به سرودن مدایحی به سبک سنتی کرد که توسط ابوتمام و بُحْتُری شاعر پایه‌گذاری شده بودند. در سال 336 قمری وی به سیف الدوله شاه‌زادهٔ شاعرپیشهٔ حمدانیِ شمالِ سوریه پیوست. وی در همین سال به دربار سیف الدوله ملحق شد. سیف الدوله کاملا درگیر جنگ با امپراتوری بیزانس واقع در آسیای صغیر بود که متنبی نیز او را همراهی می‌کرد. در طی نه سال اقامت در دربار سیف الدوله، متنبی بزرگ‌ترین و مشهورترین اشعار خود را سرود. او در ستایش حامیانش مدایحی سرود که شاهکارهای شعر عربی به شمار می‌آیند. در طی اقامت در حلب، رقابت شدیدی میان متنبی و بسیاری از دانشمندان و شاعران دربار سیف الدوله در گرفت، یکی از این شاعران ابوفراس حمدانی، پسرعموی سیف الدوله بود. علاوه بر این، متنبی محبوبیت خود را نزد سیف الدوله به‌خاطر بلندپروازی‌های سیاسی برای رسیدن به ولایت از دست داد. اواخر این دوره مملو از دسیسه‌ها و حسادت‌هایی بود که با خروج متنبی از سوریه به مصر به اوج خود رسید که اخشیدیان در آنجا به نام خود حکومت می‌کردند.