سفت دانه
معنی کلمه سفت دانه در دانشنامه عمومی
در برخی منابع تاکید شده است که سفت دانه قطری کمتر از یک ( یا نیم ) سانتیمتر دارد، ضایعات بزرگتر را لوحک plaque می نامند.
این ضایعه در بیماری های پوستی مختلفی دیده می شود مانند زگیل، آکنه، سیفلیس، لیکن پلان و کهیر.
جملاتی از کاربرد کلمه سفت دانه
تأسیس اولین شهرها در بینالنهرین (۳۰۰۰ سال بیش از میلاد) در آینده برای سادهتر شدن حساب پول، دارایی، اعتبار یا پول نماینده ظهر نویسی شده زیر ساختی فراهم کرد. کشاورزان تمایل داشتند که دانههای خود شان را سپرده کنند در معابد جایی که سپرده در میزهای سفالی ثبت شده و کشاورز یک رسید میگرفت در شکل نشان سفالی که آنها میتوانند برای پرداخت حقالزحمه یا دیگر بدهیها به معبد استفاده کنند. از آنجایی که حجم سپرده در معبد از مواد خام اصلی، جو، مقداری از جو سفت شده که به عنوان واحد شمارش استفاده میشد.
در سرامیکهای جامد، ساختارهای غیربلوری نیز امکانپذیر است. از این حالت آمورف به عنوان حالت «شیشه ای» یاد میشود و به چنین موادی «شیشه» گفته میشود. برای کاهش ویسکوزیته شیشه میتوان دمای آن را خیلی بالا برد. این کار به اتمها اجازه میدهد به صورت گروهی حرکت کنند و در نتیجه ماده قابل شکل دهی شود. با کاهش دما، مواد دوباره سفت و سخت میشوند. سرامیکهای کریستالی نرم نمیشوند، اما در دمای بالا با لغزش مرز دانهها خزش اتفاق میافتد. به همین دلیل برای استفاده از سرامیکها در کاربردهای دما بالا، داشتن یک اندازه دانه بزرگ مطلوب است.
دل صفه خال تو با زلف گفت دانه در در شب تاریک سفت
مواد تشکیل دهنده دانه گندم شامل زیر میشوند ۷ تا ۱۸ درصد پروتئین (بستگی به نوع گندم دارد)، ۶۰ تا ۷۰ درصد نشاسته، ۲ تا ۲٫۵ درصد سلولز (فیبر خام)، ۱٫۵ تا ۲ درصد چربی و مابقی مرکب از رطوبت و مواد کانی. ظاهر فیزیکی دانههای گندم بسیار متنوع است. طول دانههای گندم از ۵ تا ۸ میلیمتر، پهنایشان از ۲٫۵ تا ۴٫۵ میلیمتر و وزنشان از ۲۰ تا ۶۰ میلیگرم متغیر است. گستره رنگ گندم از بژ یا نخودی (معروف به گندم سفید) تا قرمز قهوهای (معروف به گندم سرخ) است. بسته به عوامل مختلف اجزای تشکیل دهنده اندوسپرم دانهها میتوانند بافت نرم یا سفتی داشته باشند.
در تثبیت یا پایدارسازی (Stabilization) از ترکیب یا آلیاژکردن برای حذف تغییرات ساختار کریستالی استفاده میشود، که ممکن است در یک محدوده دمایی مورد نظر اتفاق بیفتد، در نتیجه انبساط یا انقباضات بعدی از بین میرود. اکنون میتوان قطعه را به صورت غیریکنواخت خنک کاری یا گرم کاری کرد، بدون اینکه تنشهایی که باعث القای شکست میشوند، ایجاد شوند. در سفت کاری تبدیلی (Transformation toughening) زمانیکه امکان گسترش حجم امکانپذیر باشد، پیشرفت یک ترک با وقوع تغییرات ساختار کریستالی، متوقف میشود. اندازه دانه ریز، خلوص بالا و چگالی بالا میتواند با پردازش پیشرفته تقویت شود، و همه اینها در بهبود سفتی ماده تأثیر دارند.
در معاینه گاه اپیدیدیم سفت و متورم میشود یا مثلاً در اپیدیدیمیت سلی مانند دانههای تسبیح میباشد. درمان بسته به عامل بیماری دارد و با کمک آنتی بیوتیک میباشد .
خانواده آجیلها دستهای از میوهجات با پوست سخت و سفت هستند که از درختان با دانه ناشکوفا و باز عمل میآیند. در زبان انگلیسی کلمه nut به گستره بزرگی از دانههای خشکبار شده گفته میشود اما در دانش زیستشناسی تعداد مشخص و محدودی از آنها nut (آجیل) هستند. آجیلها یک منبع مهم غذایی برای حیات وحش و انسانها محسوب میشوند.
نوعی گلابی بومی در گیفان رشد میکند که بنام نشبتی معروف است و این گلابی دارای بافتی سفتتر از سایر گلابیها بوده، پوستی سبز دارد و گوشت آن دانهدانه است.