سبقت محمد

معنی کلمه سبقت محمد در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سبقت محمد (قرآن). پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله در اعمال و رفتاری عبادی و اخلاقی از دیگران پیشتاز بودند. در این مقاله آیات مرتبط با سبقت حضرت محمد صلی الله علیه وآله معرفی می شوند.
پیشتازى پیامبر صلی الله علیه وآله در انجام دادن خالصانه عبادات، اعمال و رفتار خود در برابر پروردگار:قُلْ إِنَّ صَلاتِی وَ نُسُکِی وَ مَحْیایَ وَ مَماتِی لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِینَ لا شَرِیکَ لَهُ وَ بِذلِکَ أُمِرْتُ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِینَ.
انعام/سوره۶، آیه۱۶۲.
پیامبر صلی الله علیه وآله مأمور پیشتازى در تسلیم بودن در برابر پروردگار:۱. قُلْ أَ غَیْرَ اللَّهِ أَتَّخِذُ وَلِیًّا فاطِرِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ وَ هُوَ یُطْعِمُ وَ لا یُطْعَمُ قُلْ إِنِّی أُمِرْتُ أَنْ أَکُونَ أَوَّلَ مَنْ أَسْلَمَ وَ لا تَکُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِکِینَ.
انعام/سوره۶، آیه۱۴.
پیامبر صلی الله علیه وآله مأمور آشکار نمودن سبقت خویش در توحید و بندگی خداوند:۱. قُلْ إِنِّی أُمِرْتُ أَنْ أَعْبُدَ اللَّهَ مُخْلِصاً لَهُ الدِّینَ وَ أُمِرْتُ لِأَنْ أَکُونَ أَوَّلَ الْمُسْلِمِینَ قُلِ اللَّهَ أَعْبُدُ مُخْلِصاً لَهُ دِینِی فَاعْبُدُوا ما شِئْتُمْ مِنْ دُونِهِ ....
زمر/سوره۳۹، آیه۱۱.
...

جملاتی از کاربرد کلمه سبقت محمد

بعد فرمود: اين مطلب را به فاطمه مگو، كه بچه اش تازه به دنيا آمده است (هنوز چشمنگشوده خبر شهادتش را نشنود) آنگاه به على عليه السلام فرمود: پسرم را چه نامىگذاشته اى ؟ گفت : يا رسول الله من بر تو در اين كار سبقت نمى كنم ، فرمود:: نيز درنا او به خدايم سبقت نخواهم كرد.جبرئيل نازل شد: يا محمد على اعى سلامت مى رساند ومى گويد: على از تو ماند هارون از موسى است ، او را نام فرزند هارون بگذار، فرمود:نام فرزند هارون چه بود؟ گفت : شبير (451)فرمود: زبان من عربى استجبرئيل گفت : او را حسين نام گذار، حضرت او را حسين ناميد، روز هفتم ولادتش دو قوچفربه از او عقيقه كرد ران عقيقه را با دينارى به قابله داد، بعد سرش را تراشيده وبه وزن موى سرش نقره صدقه داد(452)
ذلِکَ الْکِتابُ گفته‌اند این کتاب اشارت است بآنک اللَّه تعالی بر خود نبشت از بهر امّت محمد (ع) که‌ انّ رحمتی سبقت غضبی‌
انواع مردانگى را در خدمت محمد مصطفى صلى الله عليه و آله از خودشان داده اند؛ اماخوردن خرما و طفيشل اگر تو مزه آن زا مى چشيدى در خوردن از ما سبقت مى گرفتى .
در نيكى ها و اعمال خير بر يكديگر سبقت بجوييد هر كجا باشيد خداوند شما را (براىپاداش و كيفر در مقابل اعمال نيك و بد در روز رستاخيز) حاضر مى كند زيرا او بر هركار توانا است در غيبت نعمانى از جضرت امام صادق عليه السلام روايت نموده كه فرموداين آيه درباره قائم آل محمد و ياران او نازل شده و آنها پيش از آنكه موقع آمدنشان معلومگردد اجتماع مى كنند(256).
در مرتبه دوم كه مى گويد: حلى على الفلاح اعلام مى كند سبقت بگيريد بهآنچه شما را دعوت كردم ، به كرامت بى پايان ، منت عظيم ، نعمت با ارزش ، فوز عظيم ونعمت ابد در جوار محمد (صلى الله عليه و آله و سلم ) در جايگاه راستان و پيشگاهپروردگار توانا.
از ضباعه به عنوان سبقت گیرندگان در پذیرش اسلام یاد شده‌است. او از مهاجرین به همراه مسلمانان به مدینه بود. بر اساس گزارشی که واثفی در کتاب همگام با پیامبر در حجة الوداع آورده‌است، محمد برای سفر حجة الوداع علاوه بر همسران خود، تمام زنان قوم خویش را نیز همراه کرده‌است که در این میان ضباعه بن زبیر نیز بوده‌است.
41 - اى فرستاده (خدا) آنها كه با زبان مى گويند ايمان آورده ايم و قلب آنها ايماننياورده و در مسير كفر بر يكديگر سبقت مى جويند تو را اندوهگين نكنند و (همچنين ) ازيهوديان (كه اين راه را مى پيمايند) آنها زياد به سخنان تو گوش مى دهند تادستاويزى براى تكذيب تو بيابند، آنها جاسوسان جمعيت ديگرى هستند كه خود آنها نزدتو نيامده اند، آنها سخنان را از محل خود تحريف مى كنند، و مى گويند اگر اين را (كه مامى خواهيم ) به شما دادند (و محمد بر طبق خواسته شما داورى كرد) بپذيريد و الا دورىكنيد (و عمل ننمائيد) و كسى را كه خدا (بر اثر گناهان پى در پى ) بخواهد مجازات كندقادر به دفاع از او نيستى ، آنها كسانى هستند كه خدا نخواسته دلهايشان را پاك كند، دردنيا رسوائى و در آخرت مجازات بزرگ نصيب آنان خواهد شد.
تیم تاج تهران در این سال گوی سبقت را از تیم شاهین تهران ربود و عنوان قهرمانی باشگاه‌های تهران را به دست آورد. محمد خاتمی بازیکن بزرگ و کاپیتان ارزنده تاج و تیم ملی در این سال جام قهرمانی باشگاه‌های تهران را به دست آورد و از فوتبال خداحافظی کرد. ضمن اینکه در تاریخ ۸ بهمن ۱۳۳۱ طبق دستور محمدرضا پهلوی، شاه ایران، یک ساختمان واقع در خیابان قوام‌السلطنه تهران در اختیار باشگاه تاج قرار گرفت.
ايام مكتب آمد، سيد محمد تقى در تيزهوشى گوى سبقت از همگنان ربود. او در اين سنين كمهم جذبه هاى معنوى را در خود احساس مى كرد. او كه در مكتب خط را بخوبى آموخت و قرآنىرا به خط خود نشوت و آن را وقف مسجد كرد.
براساس تواریخ اسلامی، امة الفارسیة (زاده اصفهان) اولین زن ایرانی است که اسلام آورد. گفته شده است که وی سلمان فارسی را در مکه بسوی پیامبر اسلام راهنمایی کرد. عبداللّه بن عباس از قول سلمان آورده: «چون بر عزیمت به یثرب (مدینه) مصمم شدم و قصد پای بوسی خواجه کائنات حضرت محمد مصطفی صلی اللّه علیه و آله و سلم، نمودم در آنجا زنی اصفهانی را دیدم که در وصول به یثرب و دولت دریافت سعادت اسلام بر من سبقت گرفته بود و او مرا به سوی آن حضرت راهنمایی کرد. برخی نیز اولین ملاقات سلمان با «امة الفارسیه» را در مکه ذکر کرده‌اند.»
اسماء گويد: وقتى امام حسين عليه السلام متولد شد، حضرت را در پارچه سفيدىپوشانده ، به دست پيامبر دادم ، حضرت در گوش راست وى اذان و در گوش چپ او اقامهقرائت نمود، سپس او را در دامن خود نهاد و گريست ، عرض كردم پدر و مادرم فدايت بادچرا گريه مى كنيد؟ فرمود: براى پسرم مى گريم ، عرض كردم : او همين الان متولد شدهاست ، فرمود: گروه ستمگر پس از من او را مى كشند، خداوند آنها را به شفاعت من نرساند،سپس فرمود: اى اسماء اين خبر را به فاطمه مگو، چرا كه تازه فارغ شده است ، سپسبه حضرت على عليه السلام فرمود: نام فرزندم را چه گذاردى ؟ حضرت عرض كرد: منبر شما در اسم گذارى سبقت نمى گيرم . (الى انقال ) پيامبر اكرم فرمود: من نيز بر پروردگارم در نام او سبقت نمى گيرم ، در اين ميانجبرئيل نازل شد و گفت : اى محمد خداوند على اعلى ترا سلام مى رساند و مى فرمايد:على نسبت به شما مثل هارون است به موسى ، نام پسرت را همنام پسر هارون بگذار،پيامبر فرمود: نامش چه بود؟ گفت : شبير، پيامبر فرمود: به زبان عربى ؟جبرئيل گفت : نامش را حسين بگذار. (8) الحديث