سامانۀ اکسیژن خالص
جملاتی از کاربرد کلمه سامانۀ اکسیژن خالص
کلراتها میتوانند با تجزیه شدن، گاز اکسیژن آزاد کنند. اهمیت این واکنش از آن جهت است که میتواند منبع مناسب و در دسترسی برای تأمین گاز اکسیژن خالص از یک ماده جامد در محیط آزمایشگاهی باشد. بهعنوان مثال، پتاسیم کلرات در اثر حرارت و در حضور کاتالیزور منگنز دیاکسید، به پتاسیم کلرید تبدیل شده و گاز اکسیژن آزاد میسازد.
استفاده از اژدر در سده بیستم به تدریج رایج شد.[نیازمند منبع] برد اژدرها از حدود ۸۰۰ متر در سال ۱۹۰۰ به حدود ۱۴ کیلومتر در سال ۱۹۱۶ رسید. در جنگ جهانی اول، نیروی دریایی امپراتوری آلمان از این سلاح برای غرق کردن کشتیهای حامل تدارکات بریتانیا استفاده کرد. در سال ۱۹۳۳ نیروی دریایی امپراتوری ژاپن برای نخستین بار توانست اژدری کاملاً کارا را بسازد که به جای هوای فشرده به عنوان سوخت از اکسیژن خالص فشرده استفاده میکرد.
برای جلوگیری از زیانهای ناشی از ورود ازت، مبدل اکسیژن خالص در دهه ۱۹۷۰ توسعه یافت. افزودن آهن قراضه بهعنوان عامل سردکننده برای گرمای احتراق ناشی از سیلیسیم و کربن استفاده میگردد. قراضه ارزان، که میتواند یکچهارم بار مبدل را پر کند، هزینه پایانی تولید فولاد را کاهش میدهد. این نوآوری کوره بازتابشی را بهوجود آورد که توسط پیر امیل مارتین و کارل ویلهلم زیمنس اختراع گشت.
سلول سوختی آلکالاین (انگلیسی: Alkaline fuel cell) که به نام مخترعش، فرانسیس بیکن، سلول سوختی بیکن ینز نامیده میشود، یکی از پیشرفتهترین تکنولوژیهای سلولهای سوختی است. ناسا در اوایل دهه ۶۰ اقدام به استفاده از این سلولهای سوختی در سری ماموریتهای آپولو و نیز شاتلهای فضایی نمودهاست. سلول سوختی آلکالاین با مصرف کردن هیدروژن و اکسیژن خالص تولید آب قابل شُرب، گرما و الکتریسیته میکند. این نوع سلولهای از پربازدهترین انواع سلولهای سوختی هستند که گاهی توانایی رسیدن به میزان ۷۰٪ را نیز دارند.
این واکنش ها به دلیل برخورد گونه های واکنش دهنده است. فرکانس برخورد مولکول ها یا یون ها به غلظت آنها بستگی دارد؛هر چه مولکول ها بیشتر باشند، احتمال برخورد و واکنش آنها با یکدیگر بیشتر می شود. بنابراین، افزایش غلظت واکنش دهنده ها معمولاً منجر به افزایش متناظر در سرعت واکنش می شود، در حالی که کاهش غلظت معمولاً اثر معکوس دارد. به عنوان مثال، احتراق در اکسیژن خالص سریعتر از هوا (اکسیژن 21 درصد) اتفاق می افتد.
برای مثال، فشار هوای درون لباس فضایی الکسی لئونوف در جریان نخستین راهپیمایی فضایی بهطور پیشبینینشده آنقدر بالا رفت که وی تقریباً توان حرکت دادن دست و پا و خم کردن مفصلهای لباسش را از دست داد، و برای بازگشت به محفظه هوایی دچار مشکل جدی شد. خوشبختانه او در لباس فضاییاش اکسیژن خالص تنفس میکرد و با بازکردن شیر اطمینان موفق شد قسمتی از اکسیژن درون لباس را خارج کند و فشار لباس را به زیر ۲۸ کیلوپاسکال کاهش داده، به درون محفظه هوایی و سپس فضاپیمایش بازگردد.
هیدروژن شعله تمیز دارد و برای استفاده در آلومینیوم مناسب است. میتواند با فشار بالاتر از استیلن استفاده شود و بنابراین برای جوشکاری و برش زیر آب مفید است. این نوع خوبی از شعله است که هنگام گرم کردن مقادیر زیاد مواد استفاده میشود. دمای شعله بالا است، حدود ۲۰۰۰ درجه سانتیگراد برای گاز هیدروژن در هوای فشار جو، و تا ۲۸۰۰ درجه سانتیگراد است اگر از قبل با نسبت نیم با اکسیژن خالص (اکسی هیدروژن) مخلوط شود. از هیدروژن برای جوشکاری فولادها و سایر مواد آهنی استفاده نمیشود، زیرا باعث تردی هیدروژنی میشود.
بخش سیلوانه به مرکزیت شهر سیلوانه در فاصله ۴۰ کیلومتری شهر ارومیه و در غرب شهرستان واقع شدهاست. سیلوانا کلمهای با ریشهٔ کردی و به معنی جنگل و بیشه سبز و نیز به معنی مکانی از بهشت است. منطقه مرزی سیلوانه در غرب شهرستان ارومیه و در مرز ایران با دو کشور ترکیه و عراق واقع شدهاست. این منطقه به عنوان یکی از ۱۹ منطقه دارای اکسیژن خالص در جهان بهشمار میرود سیلوانا با داشتن یک چشمه آب معدنی گوارا به همین نام وجه تسمیه دارد.
دو الکترود توسط مادهای متخلخل که با یک محلول آلکالاین مایع نظیر پتاسیم هیدروکسید (KOH) اشباع شدهاست، از هم جدا شدهاند. محلول مایع آلکلالاین، دیاکسید کربن(CO2) را حل میکند؛ بنابراین سلول سوختی ممکن است طی فرایند تبدیل KOH به پتاسیم کربنات (K2CO3) اصطلاحاً «مسموم» بشود. به همین دلیل در سلولهای سوختی آلکالاین از اکسیژن خالص یا هوای خالص استفاده میشود تا کربن دیاکسید موجود تا جای ممکن زدوده شود.