زینب بنت رسول الله

معنی کلمه زینب بنت رسول الله در دانشنامه آزاد فارسی

زینَب بنت رسول الله (ص) ( ـ مدینه ۸ق)
دختر پیامبر (ص) از حضرت خدیجه. گفته اند او بزرگ ترین دختر پیامبر (ص) بود. پیش از بعثت با پسرخاله اش، ابوالعاص بن ربیع، ازدواج کرد و از او پسری به نام علی و دختری به نام أُمامه بزاد. علی در کودکی وفات یافت و أُمامه پس از شهادت حضرت فاطمه (س) با امام علی (ع) ازدواج کرد و تا زمان شهادت آن حضرت زنده بود. ابوالعاص در جنگ بدر در سپاه کفّار بود و در سال ۷ق اسلام آورد. زینب بعد از واقعۀ بدر به فرمان پیامبر (ص) به مدینه هجرت کرد که پس از خروج از مکه جمعی از مشرکان به او حمله بردند و هبّار بن اسود نیزه ای به هودج او زد که براثر آن فرزند خود را سقط کرد و بیماری او تا پایان عمر ادامه یافت. پیامبر (ص) در فقدان او به شدت متأثر شد و گریست.

معنی کلمه زینب بنت رسول الله در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پیامبر گرامی اسلام، حضرت محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) از زنان متعددی که داشتند، از دو نفر از آنان یعنی "خدیجه بنت خویلد" و "ماریه قبطیه" دارای فرزندانی بودند. دختران آن حضرت که چهار تن بودند و به سن بزرگ سالی رسیدند. در این مقاله به شرح حال دختر بزرگ آن حضرت یعنی "زینب" می پردازیم.
فرزندان ذکور آن حضرت همگی در اوان کودکی از دنیا رفتند؛ امّا دختران آن حضرت که چهار تن بودند و به سن بزرگ سالی رسیدند، عبارتند از: "حضرت فاطمه زهرا (سلام الله علیها)"، "زینب"، "رقیه"، "ام کلثوم" که مادر همه آنان خدیجه بنت خویلد می باشد. در این مقاله به شرح حال دختر بزرگ آن حضرت یعنی "زینب" می پردازیم.
ولادت و ازدواج زینب
"زینب" دختر بزرگ رسول گرامی اسلام می باشد. مادرش حضرت خدیجه دختر خویلد بوده است. او ۱۰ سال قبل از بعثت پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) در حالیکه آن حضرت ۳۰ ساله بود، به دنیا آمد و هم زمان با مادرش اسلام آورد؛ البته با توجه به اینکه "ابوالعاص" در سال ۷ ایمان آورد و پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) بعد از ۶ سال جدایی او را دو مرتبه بدون تجدید عقد به ابوالعاص داد، بنظر می رسد در سال اول هجری ایمان آورده باشد.به نظر برخی از مورخین، زینب دختر "هاله"، فرزند خدیجه و ربیبه پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) می باشد. او با "ابوالعاص بن ربیع" ازدواج کرد. مادر ابوالعاص هاله خواهر خدیجه (سلام الله علیها) بود. این ازدواج پیش از بعثت اتفاق افتاد. زینب نخستین دختر پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) است که ازدواج کرده است. گفته شده که نام اصلی ابی العاص، قاسم بوده و به «جرو البطاء» (یعنی فرزند سرزمین بطی) مشهور بوده است. بعد از ظهور اسلام و مسلمان شدن زینب، روابط زناشویی آن دو به هم خورده بود؛ ولی ابوالعاص به هیچ وجه حاضر به طلاق دادن زینب نبود و از آنجا که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) هیچ قدرتی در مقابل قریش در مکه نداشت، نتوانست آنها را از هم جدا کند و ابوالعاص را مجبور به طلاق زینب نماید. بعد از اسلام زینب، ابوالعاص همچنان بر کفر خویش باقی بود و او از معدود مردان تاجر و ثروتمند و امانت دار مکه بود. بزرگان قریش بعد از ظهور اسلام از او خواستند، تا زینب را طلاق دهد؛ ولی او هرگز قبول نکرد. زینب برای ابوالعاص دو فرزند به نام های "علی" و "امامه" آورد. علی در کودکی از دنیا رفت. ولی امامه زنده بود و امیرالمؤمنین علی (علیه السّلام) بعد از شهادت حضرت فاطمه (سلام الله علیها) به سفارش آن حضرت با امامه ازدواج کرد و بنابر نقل دیگر خود ابوالعاص به امامه سفارش کرد، با علی (علیه السّلام) ازدواج کند.
اسارت و آزادی ابوالعاص
"ابوالعاص بن ربیع" همراه با مشرکان و سران قریش در جنگ بدر بر علیه مسلمانان شرکت کرد. او در این جنگ به وسیله "عبدالله بن جبیر" اسیر شد. پس از اتمام جنگ، پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) برای آزادی اسیران فدیه تعیین نمودند؛ لذا مردم مکه کسانی را برای پرداخت فدیه و آزاد نمودن اسیران، خود به مکه فرستادند. از جمله این افراد، "عمرو بن ربیع" برادر ابوالعاص بود. زینب دختر پیامبراکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) که آن موقع در مکه بود، گردن بندی را که یادگار مادرش خدیجه بود را، به عنوان فدیه جهت آزادسازی ابوالعاص بوسیله برادر او عمرو، فرستاده بود. همین که رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) آن گردن بند را دید، آن را شناخته و به مسلمانان فرمود: «اگر صلاح می دانید اسیر را آزاد کنید و کالای او را هم برایش پس بفرستید».مسلمانان نیز او را آزاد کرده و گردن بند را هم به زینب بازگرداندند. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) از ابوالعاص تعهد گرفت که زینب را برای آمدن به حضور رسول اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) آزاد بگذارد. ابوالعاص نیز این تعهد را پذیرفت و به آن عمل نمود و پس از بازگشت به مکه، زینب را به مدینه فرستاد. نقل دیگری نیز مبنی بر اینکه زینب همراه پدر بزرگوارش (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مدینه هجرت کرده بود، وجود دارد.
مصادره کالاهای تجاری قریش
...
[ویکی حج] زینب بنت رسول الله(ص). زینب بنت رسول الله(ص) بزرگ ترین فرزند دختر رسول خدا(ص) است، که پنج سال بعد از ازدواج حضرت با خدیجه(س) به دنیا آمد. وی با ابوالعاص بن ربیع خواهرزاده حضرت خدیجه که از تجار و ثروتمندان و افراد مورد اعتماد مکه بود ازدواج کرد.
با بعثت پیامبر(ص) ابوالعاص برخلاف زینب به پیامبر(ص) ایمان نیاورد ولی به زینب وفادار ماند و چون رسول خدا در آن شرایط سخت، قادر بر اجرای حکم جدایی آنان نبود نتوانست موجب جدایی آنان شود.
بعد از هجرت رسول خدا(ص) به مدینه و با شروع جنگ بدر، ابوالعاص که در جبهه مقابل پیامبر می جنگید به اسارت مسلمانان درآمد ولی با وساطت زینب و با شرط برگرداندن زینب به مدینه آزاد شد. به هنگام خروج زینب به سمت مدینه و با اطلاع مشرکان قریش، کجاوه زینب مورد حمله مشرکان قرار گرفت، و در حالی که حامله بود، از بالای شتر به روی تخته سنگی افتاد و در اثر فشار جسمی و رعب و ترسی که بر وی وارد گردید، سقط جنین نمود و دچار صدماتی گردید.

جملاتی از کاربرد کلمه زینب بنت رسول الله

زینب بنت عمر نوه ابوسلمه از بنی مخزوم نیز از همسران دیگر مروان بود.