معنی کلمه زین الدین ابومحمد بیاضی در دانشنامه اسلامی
علامه شیخ زین الدین ابومحمد علی بن محمد بن یونس عاملی نباطی بیاضی عنفجوری بقاعی مشهور به «بیاضی» و «صاحب الصراط المستقیم» یکی از متفکران قرن نهم هجری قمری است که از خطه عالم خیز و پربرکت جبل عامل لبنان برخاست و در دانش های متعدد اسلامی مانند کلام، تفسیر، منطق، حدیث، شعر، ادبیات، آثار ارزشمندی از خود به جای گذاشته است.بنا به نوشته ی آیت الله العظمی مرعشی نجفی وی در چهارم ماه رمضان المبارک سال ۷۹۱ هجری قمری مطابق با ۱۳۸۵ میلادی در روستای نبطیه از توابع جبلی عامل لبنان در خانواده ی علم و فضیلت دیده به جهان گشود.
← منطقه جبل عامل
صاحب ریحانه الادبدر سبب نام گذاری بیاضی چنین می نویسد:«بیاضی گفتن از آن رواست که یکی از اجداد ابو جعفر مسعود بن عبدالعزیز بن محسن بیاضی متوفای ۴۶۸ هجری قمری با لباس سفید در مجلس یکی از خلفای عباسی با جمعی از عباسیین که تماما سیاه پوش بوده اند، حاضر گردید. سپس خلیفه پرسید: این بیاضی (سفید پوش) کیست؟ به همین جهت لفظ بیاضی لقب او و سپس نام خاندان او گردید. دور نیست که بیاضی گفتن دو تن دیگر، یعنی علی بن محمد بن یونس و زین الدین علی بن عبدالجلیل بیاضی ساکن ری، به جهت این باشد که ایشان از این خاندان و تبار بوده باشند. (برای توضیح بیش تر به منابعی چون ریاض العلماء و ریحانه الادب مراجعه شود. و نیز کتاب مفصل و مستقلی در «شرح احوال و آثار و افکار» مرحوم بیاضی توسط نگارنده تدوین شده است که از سوی موسسه ی «کتابشناسی شیعه» به چاپ رسیده است.) البته عده ای بر این باورند که این واژه یا منسوب به طایفه ی «بیاضةالانصار» از قبایل انصار است که سلمه بن صغر بیاضی صحابی رسول خدا، صلی الله علیه وآله، و زیاد بن لبیةبیاضی انصاری و زرعه بن عبدالله بیاضی و چند تن دیگر از راویان اخبار و احادیث به آن طایفه منسوب اند، یا منسوب به پارچه یا لباس بیاض پنبه ای (سفید رنگ) است که نوع مرغوب آن به نام نصافیه در ری بافته می شد و بافندگان و فروشندگان آن به بیاضی معروف بودند.
پدر
خانواده ی بیاضی یکی از خاندان اصیل و مشهور آن سامان می باشد که جهان اسلام و سپهر تشیع عالمان و متفکران فراوان و بنامی را از ایشان دیده است، دانشمندانی مانند شیخ حسن بن یونس بیاضی عموی علامه بیاضی و شیخ محمد بن علی بن محمد بن یونس فرزند علامه بیاضی و جناب محمد بن یونس پدر دانشمند و فاضل ایشان است. جناب علامه علی بن محمد مدتی در محضر ایشان به فراگیری علوم اسلامی پرداخت و بنا به گفته ی آیت الله مرعشی نجفی، جناب محمد بن یونس از جملة افرادی است که علامه علی بن محمد از ایشان نقل روایت کرده است.
اساتید و مشایخ
...