زرده خانه
معنی کلمه زرده خانه در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه زرده خانه
رفتم دكتر، آقاى دكتر نوشته بود: شما بايد صبحها زرده تخم مرغ ، ظهرها كباب برگو شب ها كره عسل بخوريد. گفتم : آقاى دكتر لطفاً آدرس منزلتان را بنويسيد. با تحيّرآدرس را نوشت و نمى دانست قصّه چيست ؟ به او گفتم : چون اين رژيمِ غذايى در خانه شماپيدا مى شود. گفت : بخدا در خانه ما هم اين خبرها نيست .
آرى حافظ كه مى ديد كار صوفيان به جائى رسيده است كه درويشى به خانه دوستشرفت و تخم مرغى در غياب صاحب خانه برداشت و دزدانه و رندانه در كلاه خود گذاشت ، وآماده رفتن شد، غافل از آنكه صاحب خانه از لاى در و بخت بد، ناظر وى بوده است ، چونصوفى خواست خدا حافظى كند، صاحب خانه دست گذاشت به روى كلاه او و فشارى داد وگفت : درويش ! چه كلاه خوبى دارى ؟ فشار دادن همان و شكستن تخم مرغ (بيضه ) همان وجارى شدن سفيده و زرده تخم مرغ از دو طرف شقيقه هاى صوفى همان ، و چه رسوائى وحقه بازى ! و در عين حال همه صوفى و درويش واهل دل و مورد نظر امرا و حكام و عوام كالانعام هستند! به خود مى گفت : راستى چه دوره وزمانى است ؟ اين است مسلمانى ، و صوفى صافى ، و تربيت عالى پير مغان و سالهاصرف عمر در ميكده وحدت و نوشيدن شراب روحانى ؟!
مجموعه بناهای تاریخی قلعه یزدگرد در دهستان بان زرده از توابع شهرستان دالاهو قرار دارد، این مجموعه تاریخی در داخل پناهگاه نسبتاً عمیقی به وسعت تقریبی ۴۰ کیلومتر مربع قرار دارد که از سمت جنوب و غرب با پرتگاه تندی به جلگه ذهاب و از طرف شمال و شرق به صخرههای پلکانی دالاهو و از طرف جنوب شرقی به تپه ماهورهای منطقه بان زرده محدود میشود. نام مجموعه برگرفته از نام قلعه ای است که بر روی یکی از قلل مرتفع دالاهو قرار دارد و از دیدگاه باستانشناسی این نام بر تمام مجموعه اطلاق شدهاست. بناهای مجموعه مذکور از نظر مکانی در دو بخش مرتفع و کم ارتفاع واقع شدهاند به طوری که قلعه یزدگرد، برج آشیاب، برج نقاره خانه، آشپزخانه، دیوار دفاعی، دروازه، زندان و بنای معروف کاکاکشیا در ارتفاعات و محوطههای قلعه داور، گچ گنبد، جای دار، هشته و تپه رش در قسمت کم ارتفاع قرار دارند.شهربانو- بنای ساسانی:این بنا در بین راه روستای زرده و زیارتگاه بابایادگار قرار دارد و در بین تنگهای قرار گرفته که در نزدیکی زیارتگاه داوود قرار گرفتهاست. این بنا در بالای دره قرار گرفته که اگر از جادهای که به بابایادگار میرود نگاه کنید کاملاً بنا را مشاهده میکنید. راه ورود به آن کاملاً دشوار است و فقط کسانی که به کوهنوردی آشنایی دارند میتوانند به آن داخل شوند.
داستان بفرینه در این مجموعه داستان خانوادهای کُرد را توصیف میکند که پدر خانواده برای جنگیدن دیگر اعضا را ترک کرده و مادر آنها به کار طاقتفرسای ادارهٔ زندگی و نگهداری از دو فرزند خردسالش میپردازد. مادر که برای کار به بلندیهای روستا رفتهاست، پس از بازگشت به خانه تمام اعضای خانوادهٔ خود و نیز دختر کوچکش بفرینه را بر اثر حملهٔ شیمیایی مرده مییابد. این داستان تحت تأثیر بمبارانهای شیمیایی کردستان، در شهرهای سردشت، حلبچه و زرده نوشته شدهاست و این حملهها را از دید مردم فرودستی که قربانی آنها شدند روایت میکند.
بنای نقاره خانه مربوط به دوره اشکانیان است و در شهرستان دالاهو، بخش مرکز ی، دهستان بان زرده، ۱/۵ کیلومتری جنوب شرق روستای زرده واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۶ اسفند ۱۳۸۶ با شمارهٔ ثبت ۲۱۷۵۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.