زبده تاریخ کرد و کردستان

معنی کلمه زبده تاریخ کرد و کردستان در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] "تاریخ کرد و کردستان" اثر محمد امین زکی بیگ و ترجمه یدالله روشن اردلان است. مترجم این کتاب را به عنوان معتبرترین منابع و ماخذ تاریخ کرد و کردستان می داند. این کتاب به زبان ترکی بوده که تدوین آن از سوی مؤلف سال ها به طول انجامیده و کتاب حاضر در دو جلد تدوین یافته است.
در مجلد اول کتاب، تاریخ قوم کرد و پراکندگی جغرافیای این قوم از بدو پیدایی تا روزگار مؤلف، مورد بحث واقع شده و سیر تحولات حادث بر این قوم در طول دوره اسلامی در قالب تاریخ ایران مورد بررسی قرار گرفته است.
مجلد دوم زبده تاریخ کرد و کردستان، به حکومت های باستانی و تاریخی مردم کرد و منسوبان این قوم اختصاص دارد. این جلد از یازده فصل تشکیل شده است.
با وجود این که تحقیقی کلاسیک و مربوط به سال 1931م است؛ اما به لحاظ جامعیت مطالب و بهره گیری از منابع و ماخذ بی شمار و معتبر، در زمره کتب مفید و جامع راجع به تاریخ کردستان قرار می گیرد. از جمله ویژگی های اساسی این کتاب از یک سو جامعیت مباحث آن است که تقریبا سیر تحولات سیاسی فرهنگی، اجتماعی، جغرافیایی، زبان شناسی و... قوم کرد و طول تاریخ و فرهنگ قوم کرد را در قالب پیوستگی مدام با تاریخ ایران و سلسله های مختلف آن مورد بررسی قرار داده است. به واقع نوعی پیوستگی خاص بین تاریخ قوم کرد و تاریخ ایران در سرتاسر نوشته حاضر یافت می شود.
اینک به معرفی مختصر فصول مختلف جلد اول می پردازیم:

جملاتی از کاربرد کلمه زبده تاریخ کرد و کردستان

آیت الله مردوخ در کتاب تاریخ کرد و کردستان خود دربارهٔ سرخاب بیگ اردلان می‌گوید:
همچنین ماموستا امین زک بیگ در کتاب تاریخ کرد و کردستان خود اشاره به رخدادهایی می‌کند که در پیوند با سرخاب بیگ و قلعه‌اش استند:
(۴) محمد مردوخ، تاریخ کرد و کردستان و توابع، سنندج (۱۳۴۵ ش).
محمد امین زکی‌بگ در کتاب زبدهٔ تاریخ کرد و کردستان می‌نویسد:
ماموستا امین زک بیگ کتاب تاریخ کرد و کردستان خود دربارهٔ سلطان علی می‌نویسد: