معنی کلمه روضه های دهه اول محرم در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] نام گذاری شب های محرم به طور تعینی و با گذشت زمان صورت گرفته است و واضع خاصی ندارد. این کار از ناحیه مداحان و ذاکران اهل بیت (علیهم السّلام) به تقلید از شب های خاصی مانند: عاشورا و تاسوعا انجام گرفته است. البته برخی شب چهارم را شب حر بن یزید ریاحی و شب پنجم را شب زهیر بن قین نیز می نامند. این نام گذاری بر اساس جایگاه شهیدان کربلا، نزدیکی هر یک از آنان به نقطه وحدت بخش کربلا؛ یعنی امام حسین (علیه السلام) و هم آهنگی شور و التهاب مراسم و روضه آنان با مرکز شورآفرین شب عاشورا، صورت می گیرد. هم چنین دیگر شب های ماه محرم و شب های ماه صفر، دهه عزاداری حضرت زهرا (علیهاالسّلام) و امیرالمؤمنین (علیه السلام)، به تقلید از این شب ها نام نهاده شده است. حضرت مسلم بن عقیل (علیه السلام)، را می توان نخستین شهید حماسه کربلا دانست؛ خوئی، سیدابوالقاسم، معجم رجال الحدیث، ج۱۹، ص۱۶۵. امام حسین (علیه السّلام) روز دوم محرم سال ۶۱ هجری به سرزمین کربلا وارد شد. به همین خاطر، روز دوم محرم، روز ورود به کربلا نام گذاری شده است. روز دوم، نماد پایداری است. اباعبدالله الحسین (علیه السّلام) از همان آغاز حرکت با حوادث گوناگونی روبه رو شد؛ از بی وفایی کوفیان گرفته تا تعقیب شدن از سوی سپاهیان دشمن. با این حال از ادامه راه منصرف نشد و هم چنان استواری ورزیدند. ← ورود به کربلا شب سوم محرم، به نام مبارک حضرت رقیه (سلام الله علیها) دردانه سه ساله حسین بن علی (علیه السّلام) نام نهاده شده است. ← رقیه بنت الحسین ...
جملاتی از کاربرد کلمه روضه های دهه اول محرم
مردان هیئت به همراه یک آشپز خبره بر نحوه پخت حلیم نظارت دارند و باهم زدن حلیم مراقب ته نگرفتن نذری هستند که در اصطلاح محلی این عمل را (دار توی حلیم آوردن) میگویند. حوالی عصر حلیم آماده میشود و عزاداران پس از مراسم سینهزنی یا در بازگشت از مراسم معروف تعزیهخوانی (منبرپاقلعه فین) در گروههای چندنفری به منبرهای محل توزیع نذری میروند. در پایان دهه اول محرم جُمها از زمین خارج و تمیز میشوند و در انبار حسینیهها و تکایا قرار میگیرند تا سالی دیگر و محرمی دیگر فرارسد و بساط حلیمپزان به سبک فرهنگ مردم فین برپا شود.
علاوه بر این، مراسم دیگری نیز به نام «زار» در ایام دهه اول محرم برگزار میشدهاست که در آن عزاداران مرد و زن با لباس سیاه و با حمل علم و کتل و نخل (حجله آراسته شده با پارچههای سبز و سیاه که نماد حمل پیکر امام سوم شیعیان است و به نخلگردانی معروف میباشد)، در کوچههای روستا عزاداری میکردند.
در دهه اول محرم هر سال، در داخل حسینه خیمهای بر روی ۴ تیر چوبی به ارتفاع ۱۳ متر و برای عزاداری ایام محرم برپا میشود.
3. جناب آقاى غروى همچنين فرمودند: دهه اول محرم الحرام 1412 هجرى قمرى ، درمهرشهر كرج ، منزل آقاى رفيع زاده منبر مى رفتم . روز تاسوعا در مهر شهر مرا بهمجلس هنديها و پاكستانيها بردند تا منبر بروم .
مراسم سوگواری واقعه کربلا در دورود از تنوع و گستردگی زیادی برخوردار است. آئین سقاخانه یکی از شاخصترین مراسم دهه اول محرم است که در آن برخی از خانوادههای دورودی بخشی از خانه خود را با پارچه، چراغ و تصاویر مذهبی، سیاه پوش میکنند و شب هنگام با گشودن درب و روشن کردن چراغ و نصب پرچم بر سر در منزل، به پذیرایی از میهمانان عزادار میپردازند. همچنین تعزیهخوانی یکی از رسوم شهرستان دورود در ایام ماه محرم است. قدمت برگزاری تعزیه در برخی از نقاط دورود به بیش از ۲۰۰ سال میرسد. ساز سرنا، از دیگر رسوم و فرهنگ مردم دورود است که در مراسم سوگواری یا جشنهای عروسی کاربردهای متنوع خود را دارد.
نخستین همایش شیرخوارگان حسینی در سال ۱۳۸۲ برپا شد و پس از آن، هرساله ادامه یافتهاست. در محرم سال ۱۳۹۵ خورشیدی، چهاردهمین دوره از مراسم همایش شیرخوارگان حسینی در شهرهای مختلف ایران و برخی کشورهای جهان برگزار شد. همایش شیرخوارگان حسینی در نخستین جمعه در دهه اول محرم هر سال برگزار میشود و در سال ۱۳۹۵ خورشیدی نیز این برنامه در روز جمعه ۱۶ مهرماه در ۴۱ کشور و بیش از ۴۰۰۰ شهر و روستا برپا شدهاست.
4- هر اربعينى فيض خاص خود را دارد، ولى آنچه درباره اربعين حضرت موساى كليمعليه السلام نقل شده ، سى روز از ذى القعده و دهه نخست ذى الحجه بوده است ؛ گرچهبرخى از آن را سى روز از ذى الحجه و دهه اول محرم دانسته اند؛ چون عدد اربعين مهم است. بنابراين ، اگر ذى العقده فاقد سلخ باشد، بايد براى تتميم عدد مزبور يازده روزاز ذى الحجه را ضميمه كرد.
مرحوم شيخ محسن السعدون مى گويد: كه سيدجليل القدر مرحوم سيد هادى قزوينى نواده سيد الفقها و المجتهدين آقا سيد مهدى قزوينىحلى اعلى الله مقامه هر ساله در دهه اول محرم مجلس با شكوهى به عنوان عزادارى حضرتسيدالشهدا صلوات الله عليه برپا مى كرد، همه طبقات مردم در آن شركت مى كردند،سيد هادى قزوينى در شهر طويريج (353) و حومه آن ، شخصيت و نفوذ كاملى داشت و ازحيث داشتن ثروت بسيار و زمين هاى وسيع زراعتى ، ممتاز بود. از اين روى ، افراد زيادىدر مجلسى وى شركت مى جستند. من (شيخ محسن ) نيز هرسال تمام ايام دهه را در مجلس وى حضور مى يافتم و مى ديدم آقا سيد هادى در روز هفتممحرم الحرام وقتى كه منبرى مصيبت حضرت قمر بنى هاشماباالفضل العباس عليه السلام را مى خواند منقلب مى شد و گريه عجيبى مى كرد تا ازحال مى رفت و حدود عصر حالش به جا مى آمد.
دو ركعت نماز، كه از رسول خدا صلى الله عليه و آله روايت شده و بعد از فراغت دست بهدعا بردارد و سه مرتبه بخواند. شيخ طوسى در مصباح فرموده كه مستحب استروزه دهه اول محرم ، اما روز عاشورا از غذا و آب امساك كند تا بعد از عصر، آن وقت بهقدر كمى تربت تناول نمايد. (510)
دومین اقدام نهضت چند روز پس از کودتا در دهه اول محرم در مسجد شاه صورت گرفت؛ روزهای تاسوعا و عاشورا جمعیت کثیری برای عزاداری در این مسجد گرد آمده بودند با سر دادن شعار «مصدق پیروز است» برای رهبر زندانی خود دعا نموده و در حالی که از شبستان و صحن مسجد خارج میشدند