روش تحصیل در حوزه

معنی کلمه روش تحصیل در حوزه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] روش تحصیل در حوزه های علمیه شیوه های مختلفی وجود دارد که کامل ترین آن ها شیوه ای است که پیش مطالعه، حضور در درس، مطالعه ی درس پس از تدریس استاد، مباحثه ی مطالب تدریس شده و خلاصه نویسی را داشته باشد. و نیز در این مقاله شیوه های تدریس درس خارج از نظر شکل درس، کیفیت و محتوا بررسی می شود.
در این مورد شیوه های مختلفی وجود دارد که کامل ترین آن ها شیوه ای است که شامل مراحل زیر می شود:۱: پیش مطالعه: یعنی مطالعه ی کتاب درسی مربوط، پیش از شروع درس استاد که موجب می شود شاگرد آمادگی ذهنی و حساسیت روحی پیدا کند و مطالب را در کلاس زودتر دریافت نماید و اشکالات علمی و با ارزشی مطرح سازد. هر چند ممکن است در روزهای اول پیش مطالعه، تنها ۲۰ % مطلب فهمیده شود، ولی کم کم زیادتر می شود.۲: حضور در درس: حضور در کلاس سبب کسب برکات علمی و معنوی است؛ بدین منظور از نوار نیز می توان استفاده کرد، ولی این مورد برای مواقع ضروری است.۳: مطالعه ی درس پس از تدریس استاد که با مراجعه به حواشی و کتاب هایی که در شرح آن کتاب درسی نوشته شده، همراه است و سبب تعمیق فهم مطالب می گردد و طلبه را برای مباحثه آماده می سازد.۴: مباحثه ی مطالب تدریس شده که موجب تثبیت آن در ذهن می گردد و ابهامات درس را برطرف می کند. این مطلب از امتیازات حوزه است که بسیاری از مراکز علمی از آن بی بهره اند.۵: خلاصه نویسی یا شرح نویسی: پس از مراحل فوق، طلاب پرتلاش اقدام به خلاصه نویسی کتاب های مفصل می کنند. همان گونه که بر کتاب های موجز و مختصر شرح می نویسند تا مطالب در ذهن آنان تثبیت و در دفتر ثبت شود.تذکر: برخی از طلاب ممکن است بعضی از مراحل فوق را حذف کنند که در درازمدت موجب ضعف علمی آنان می گردد.
بررسی شیوه های تحصیل
درباره ی شیوه ی تحصیل دوره ی مقدمات و سطح حوزه، نقاط قوت و ضعف فراوانی گفته شده که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:
← نقاط قوت
روش های تدریس خارج را از چند نظر می توان تقسیم کرد:
← از نظر شکل درس
...

جملاتی از کاربرد کلمه روش تحصیل در حوزه

در این کتاب که از ماده ۹۷۶ الی ۹۹۱ تشکیل گردیده‌است، اشخاص دارای تابعیت ایرانی را معرفی و سپس روش تحصیل آن را برای اشخاص غیر ایرانی وضع نموده‌است. همچنین مقرراتی در خصوص اشخاص دو تابعیتی و سلب مالکیت آنها دارد که این قسمت، عملاْ اجرا نمی‌گردد.