رسی قاسم بن ابراهیم

معنی کلمه رسی قاسم بن ابراهیم در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] ابو محمد قاسم بن ابراهیم بن اسماعیل بن ابراهیم بن حسن بن حسن بن علی ابن ابی طالب(ع) معروف به الرّسّی و ترجمان الدین از اعاظم فقهاء و ائمه زیدیه، ادیب و شاعر جنگجو،در سال 169 ه‍.ق دیده به جهان گشود.
وی پس از اخذ مقدمات و فنون ادب در مدینۀ منوره مدارج عالی فقه و تفسیر و حدیث را نزد بزرگان علمای خاندان خود پیمود،
سپس جهت دوری از خلفای بنی العباس به کوه های قدس در اطراف مدینه پناه برد و کرسی تدریس و رهبری و فتوا را در دل کوه های اطراف مدینه گسترش داد و طلاب علوم دینی و شیعیان به مدرسۀ او ملحق می گشتند.
وی برادر محمد بن طباطبا بود که در عراق خروج کرد و در کوفه وفات یافت.
الرّسّی پس از وفات برادرش در 199 ه‍.ق قیام نمود و مردم با او بیعت نمودند.
مردم اطراف مدینه و یمن اکثرا به او گرویدند و با عباسیان به ستیزه برخاستند تا اینکه سرانجام در کوه های رسّی در دو فرسخی مدینه ندای حق را لبیک گفت.او از بنیانگذاران فقه زیدیه است.

جملاتی از کاربرد کلمه رسی قاسم بن ابراهیم

1067- قاسم بن ابراهيم اسماعيل بن ابراهيم بن حسن بن حسن بن على بن ابى طالب(عليهم السلام ) از ائمه بزرگ زيديه است .

1 - قاسم بن حسن مجتبى عليه السلام كه در فراز گذشته كيفيت شهادت آن حضرت بيان گرديد.

اين روايت ضعيف است چون قاسم بن محمّد را نمى شناسيم ومجهول است و در وثاقت على بن مغيره نيز حرف داريم .

وجـنـاب سـيـد العـلمـاء والفـقـهـاء آقـاى سيد مهدى قزوينى در مزار ( فلك النجاة )فـرمـوده كـه از اولاد ائمـه دوقـبرى است مشهور در مشهد امام موسى عليه السلام از اولاد آن حضرت لكن معروف نيستند وبعضى گفته اند كه يكى از آن دوقبر، عباس پسر امام موسى عـليـه السلام است كه در حق اوقدح شده ، انتهى . و اعقاب عباس فقط از پسرش قاسم بن عـبـاس اسـت ، صـاحـب ( عمدة الطالب ) نقل كرده كه قاسم بن عباس بن موسى عليه السـلام قـبـرش بـه شـوش در سـواد كـوفـه مـشـهـور اسـت وبـه فضل مذكور است .(144)

پس چنين كردم و در نفس خود گفتم آنچه ماءمور شدم از جانب آن مرد است يعنى حجّت عليهالسلام . و با من نسخه توقيعى بود كه بيرون آمده بود براى قاسم بن علا درآذربايجان .
و بعضى از كسانى كه جزء ياران زيد بودند بعدا به نهضت نفس زكيه پيوستند مانندابوخالد واسطى ، و قاسم بن مسلمه سلمى .(713)