دیر طور سینا

تو شنیدی قرب موسی طور سینا نور حق در حضور خضر بود آن طور سینا دور دور

معنی کلمه دیر طور سینا در لغت نامه دهخدا

دیر طور سینا. [ دَ رِ رِ ] ( اِخ ) یا کلیسای طور بر قله کوه طور سینا قرار دارد و این همان کوهی است که نور بر موسی بدانجا تجلی نمود و بیهوش گردید. این دیر در بالای کوه از سنگ سیاه ساخته شده است. عرض دیوار آن هفت ذرع می باشد و دارای سه در آهنین است و در غرب یک در کوچک مخفی دارد دیری است با راهبان بسیار و زیارتگاه مردم. ( از معجم البلدان ).

جملاتی از کاربرد کلمه دیر طور سینا

فضای سینه اگر رشک طور سینا شد حریم قدس تو و پیشگاه خانۀ تست
بر اساس توضیحات دیگر در کتاب خروج ، کتاب اعداد و کتاب «نامه به عِبریان»، تابوت علاوه بر «ده فرمان» دارای عصای هارون، یک شیشه من (غذایی که خدا برای عبریان فرستاد = گزاَنگبین) و نسخه اصلی تورات (که توسط موسی نوشته شده‌است) بود؛ ولیکن اولین «کتاب پادشاهان» می‌گوید که در زمان سلیمان «تابوت عهد» فقط دارای «ده فرمان‌» (شامل دو لوح سنگی) بود. بر اساس «کتاب خروج» ، تابوت به دستور و راهنمایی خدا و توسط موسی ساخته شد. این دستورها را موسی در طور سینا دریافت کرد. بر اساس «عهد عتیق» خدا از بین دو «چروبیم» که بر روی تابوت نصب شده بود با موسی صحبت می‌کرد.
در اطرافش بود گل‌های مینا فروزان چون چراغ از طور سینا
از سنگ منجنیقت بشکسته حصن دشمن چونانکه از تجلی بشکست طور سینا
طور سینا گشت موسی را مقام بی حجاب آنجا شنیدی خود کلام
در مناجاتم چو موسی با اله خلوت دل طور سینای من است
خواهی طیران به طور سینا نزدیک مشو به پورسینا
غلام همدانی مصحفی در کتاب خود «عقد ثریا»‌ (۱۱۹۹ق)، نام هندی قتیل را «دیوالی سنگهه» نگاشته و او را از قومِ کهتری (به انگلیسی: Khatri) بهنداری (به انگلیسی: Bhandari) پتالئی دانسته است . قتیل نخست هندو بوده و بعدآً به اسلام گرویده است. بنا به همین سند نیز نامه نواب نظام الملک بهادر سپه سالار غازی الدهجان دربارهٔ میرزا قتیل شاعر به صاحب زاده خود نوشته، آمده است و در آن به موسی و طور سینا و ارتباط حروف بین این دو کلمه و چند بیت از اشعار وی اشاره شده‌است..
طور سینای تجلی توییم ای که ما را طور سینا می کنی
نیست موسی طور سینا سینه‌اش نی سکندر روی او آیینه‌اش