دودج و داریان

معنی کلمه دودج و داریان در لغت نامه دهخدا

دودج و داریان. [ دَ ج ُ ] ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای پنجگانه بخش مرکزی شهرستان شیراز. حدود و مشخصات آن به قرار زیر است : از شمال : ارتفاعات کدوان و کربال. از خاور: کوههای خرامه. از جنوب : ارتفاعات کفترک وگشنکان. از باختر: کوه بمووتنگ قراولخانه. این دهستان در شمال خاوری بخش واقع و آب مشروب و زراعتی آن از قنات و چشمه است. از 11 آبادی تشکیل شده و نفوس آن در حدود 8200 تن و قراء مهم آن عبارتند از: بردج ، دودج ، داریان ، کوشک مولا، دیندارلو، تربر. مرکز دهستان قصبه بردج است و شوسه خرامه به نی ریز از وسط دهستان کشیده شده است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

جملاتی از کاربرد کلمه دودج و داریان

میدان بی‌بی‌حکیمه نخستین بار در سال ۱۳۴۱ کشف شد و در همان سال نیز به بهره‌برداری رسید. ظرفیت تولید نفت خام آن در حال حاضر به‌طور متوسط روزانه ۱۲۰ هزار بشکه است. این میدان دارای مخازن آسماری، بنگستان و خامی است که مخزن خامی آن از سازندهای فهلیان، گدوان و داریان تشکیل شده‌است. میدان نفتی بی‌بی‌حکیمه از میادین تحت مدیریت شرکت بهره‌برداری نفت و گاز گچساران است.
نام این گروه از کوه خامی، در شمال شهرستان گچساران اقتباس شده است و از نظر هیدروکربن، اهمیت فراوان دارد. در بین سازندهای این گروه، سازندهای آهکی فهلیان و داریان، سنگ مخزن می‌باشند، که در بعضی میدان‌های نفتی دارای ذخایر نفت خام است، گرچه در اغلب میدان‌ها دارای گاز می‌باشند. سنگ مخزن خامی از نظر ذخیره نفتی، پس از سنگ مخزن آسماری و سنگ مخزن بنگستان قرار دارد و از نظر عمق نسبت به سنگ مخزن‌های آسماری و بنگستان در ژرفای بیشتری از سطح زمین قرار دارد. میدان‌های اهواز، گچساران، مارون، کرنج، بی‌بی‌حکیمه و آغاجاری، از جمله میادینی هستند که دارای ذخایر هیدروکربوری گروه خامی می‌باشند.
گروه خامی مجموعه‌ای از سازندهای زمین‌شناسی زاگرس است، که شامل سازندهای هیث و سورمه از دوره ژوراسیک و سازندهای فهلیان، گدوان و داریان از دوره کرتاسه می‌باشد.