ده مرادخان
جملاتی از کاربرد کلمه ده مرادخان
پس از مرگ کریم خان زند به سال ۱۱۹۳ ق در شیراز، خاندان زند و متحدین آنها به سبب عدم لیاقت بازماندگان او دچار هرج و مرج و آشفتگی و اختلاف آرا شدند، بهطوریکه در همین سال چهار تن از سران زندیه، ابوالفتح خان، علی مرادخان، محمدعلی خان و صادق خان (۱۱۹۳ – ۱۱۹۶) یکی پس از دیگری بر سریر سلطنت تکیه زدند و تنها وفای به عهد متحدین زندیه (ایلات وند) و علاقة آنان به ایران و استقلال آن بود که بازماندگان کریم خان را تنها نگذاشتند. در این مقطع علی همت خان بگوند کلیایی به همراه ایل مافی به لطفعلی خان زند پیوست چونکه قبلا از طرف پدرش جعفرخان زند حاکم کازرون شده بود. در این دوران الله قلی خان زنگنه که برای تصاحب تاج و تخت ایران چیزی کم نداشت به دعوی سلطنت افتاد. او به جای عملکرد سیاسی و ایجاد اتحاد و همبستگی با همسایگان به تحریک محمد رشید بیگ وکیل کردستانی برای سرکوبی خسروخان اردلان که علیرغم نظر خان زنگنه از در مسالمت درآمده و اظهار اطاعت میکرد مصمم به حمله بر سنندج و محال اردلان گردید. ایل بیگوند آن عده که در کرمانشاهان مانده بودند و ریاست آنها با نصیر خان کلیایی برادر علی همت خان بود؛ در راه هدف الله قلی خان به امید به سلطنت رسیدن زنگنه پس از زندیه با او هم داستان شدند؛ اما هیچگاه موفق نشدند و مقدر نبود. آن طور که در متن تواریخ دربارهٔ این مسئله آمدهاست با هیچ عقل و منطقی، شکست اردوی بیشمار الله قلی خان زنگنه با امکانات بیش از حد تصور آن، از سپاه اندک خسرو خان اردلان قابل تصور نبود اما خسرو خان با تمام کمبودها پیروز گردید و صاحب همه چیز شد.
مردان سامنی دارای پوشش ساده ای بودهاند و جنبههای تزئینی آن کمتر بوده، شلوار آنان معمولاً به رنگ مشکی و به طرح و هیبت شلوارهای کردی بوده است. همچنین پیراهن آنان با برش ساده و اغلب به رنگ سفید و گاه رنگین، دارای یقهای ساده و جلو بسته بوده که معمولا در جلو آن سه دکمه قرار داشته است. قسمت دیگر آن مرادبگی یا مرادخانی بوده که در طرحهای گلدار و شاد برای مراسمهای شادی و جشن، و طرحهای ساده با رنگهای کم مایه در انجام مراسمات تشریفاتی و عزا بکار میرفته. کلاه نمدی که گاهی سربندی به دور آن پیچیده میشده و شال (شال به دور کمر وبر مراد بگی پیچیده میشد و کلیهها را از سرما محافظت مینمود) نیز از دیگر بخشهای این پوشاک بوده. گیوه (که از نخ سفید و گاهی سیاه بافته میشد از بوی بد پا جلوگیری میکرد) نیز از خصوصیات ویژه لباس مردان سامنی به شمار میآمده است.[۲۳]
۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ یک مأمور گشت ارشاد به رضا مرادخانی بوکسور سابق تیم ملی در پارک پردیسان چندین بار شلیک کرده و او را از ناحیه شکم و پا مجروح کردهاست. این شلیک و مجروح کردن به بهانه بدحجابی وی و همسرش بودهاست و در حالی که آنها فرزند دهماههیشان در بغلشان بوده به آنها اسپری فلفل زده و سپس به وی شلیک کردهاند.
که بعداز وی سردار ملک احمدخان، سرهنگ زین العابدین خان و سهراب خان تا اواسط حکومت قاجار عهدهدار ریاست بر ایل بیرانوند بودهاند اما پس از خروج خوانین مرادخانی قرعه بنام برادرزادگان مرادخان افتاد یعنی اولاد زکی عهدهدار ریاست ایل بیرانوند شدند که از آنان هم سه تن طبق اسناد بر ایل بیرانوند ریاست داشته از جمله اسدخان بیرانوند، مهرعلی خان بیرانوند و علیمردان خان بیرانوند تمام افراد نامبرده روسای رسمی ایل بودهاند حال ممکن است چندین تن هم تا ریاست ایل بهصورت رسمی مشخص میشده بهصورت سرپرست ایل بوده باشند که جز روسای رسمی محسوب نمیگردند.
جناب حاج مرادخان حسن شاهى ارسنجانى نقل كردند، در سالى كه بيشتر نواحى فارسبه آفت ملخ مبتلا شده بود، به قوام الملك خبر دادند كه مزارع شما در اطراف شهرستانفسا به واسطه ملخ از بين رفته ، قوام گفت بايد خودم ببينم ، به اتفاق ايشان و مرحومبنان الملك و چند نفر ديگر از شيراز حركت كرديم . چون به مزارع قوام رسيديم ديديمتماما خوراك ملخ گرديده به طورى كه يك خوشه سالم نمانده همين طورى كه مى رفتيمو تماشا مى كرديم . به قطعه زمينى رسيديم كه تقريبا وسط مزرعه بود، ديديممحصول آن سالم و يك خوشه اش هم مورد حمله واقع نشده در حالى كهمحصول زمين هاى چهار طرف آن به كلى از بين رفته بود.
تم گوهری حسینآباد مرادخان مربوط به هزاره اول قبل از میلاد است و در شهرستان کهنوج، بخش رودبار، روستای حسینآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۲۷ مرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۵۷۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
بدین ترتیب مأموران شاه قلمرو میرعبدالله را گرفته و به میرسلطان مرادخان سپردند.
میر سلطان مرادخان آن جا از سپهر وجود نازل شد
در دوره زندیه همدان در دست امیران آن خاندان میگردید و ظهور طایفه قراگوزلوها در عرصه سپاهیگیری و سیانت در همدان از آثار همین دوره است. همچنین علی مرادخان خواهرزاده کریم خان والی همدان که پس از مرگ کریمخان ادعای استقلالطلبی داشت، همدان را مرکز و پایتخت خود قرار داد و به نام خود سکه ضرب نمود. او توانست شش سالی در برابر شاه قاجار مقاومت کند.
حسینآباد مرادخان، روستایی در دهستان عباسآباد بخش هلیل دشت شهرستان رودبار جنوب در استان کرمان ایران است.
همانطور که ذکر شد با فرمان عالیجاه عالیشاَن مرادخان بیرانوند ایل بیرانوند یکجانشین شد و با تصرف املاک ذکر شده هرکدام از تیره و طوایف بیرانوند را در محلی مستقر گردانید بعد از آن توانست از افراد زبده ایل بیرانوند فوج ایل بیرانوند را تشکیل دهد این فوج در دفاع از آب خاک ایران نقش حیاتی ایفا نموده و در اوج خود که در زمان ریاست ملک احمدخان پسر مراد خان بر ایل بیرانوند یکی از شاهزادگان قجر به لرستان مراجعت میکند و با مشاهده این فوج اینگونه مینویسد: این فوج ایل بیرانوند از سربازانی شجاع دلیر و بلندقامت تشکیل شده ریس آن (منظور ملک احمدخان مرادی) سرکرده ای لایق بیباک و جنگاور است قطعاً لیاقت امیر تومانی را دارا میباشد به گونه ای فوج را آراسته که بموقع جنگ هرگز پشت به دشمن نکرده و تا سر حد مرگ برای دفاع از میهن بی باکانه میجنگند. این فوج که از دولت وقت جیره و مواجب میگرفته به مواقع جنگ همیشه بهعنوان پیش قراول بوده و در منابع دیگر به وضوح آورده شده که در زمان ریاست خوانین مرادی بر فوج ایل بیرانوند حتی این فوج از فوجهای آذربایجانی، شاهسون و بختیاری هم قوی تر و منسجم تر بوده از افتخارات این فوج یک نمونه سند ارسال شده در بخش عکسها که در آن ریاست آن عالیجاه سرهنگ زین العابدین خان در روزنامه وقایع الاتفاقیه مورد تشویق شخص ناصرالدین شاه قرار گرفتهاست