دل پیشه

معنی کلمه دل پیشه در لغت نامه دهخدا

دل پیشه. [ دِ ش َ / ش ِ ] ( اِ مرکب ) کنایه از خاموشی است. ( برهان ) ( آنندراج ). کنایه از مردم خاموش. ( لغت محلی شوشتر، نسخه خطی ). سکوت و خاموشی. ( ناظم الاطباء ).

معنی کلمه دل پیشه در فرهنگ فارسی

( اسم ) خاموشی سکوت .

جملاتی از کاربرد کلمه دل پیشه

نماند از ستم پیشه گان کس درست مگر کزدم تیغ او گور جست
ری در دوران پیش از اسلام، مرکز بزرگ دینی زرتشتیان بوده و به وسیله مدیران موبد نوعی حکومت دینی نظیر واتیکان در آن وجود داشت و به‌طور کلی ری در دوران مادها و هخامنشیان و حتی قبل از آن نیز شهری مقدس به‌شمار می‌آمد. قرار گرفتن ری در مسیر جاده ابریشم که از آنجا به همدان می‌رفت علاوه بر جنبه مذهبی، اهمیت بازرگانی نیز به ری می‌داده‌است، لذا مردم ری عموماً بازرگان و تاجر پیشه بوده‌اند.
گایوس جولیوس وروس ماکسیمینوس در حدود سال ۱۷۳ میلادی در سوپیانه (پچ امروزی در جنوب غربی مجارستان) شهری در پانونیای پایینی (از استانهای روم) زاده شد. پدر وی به پیشه حسابداری در دفتر فرماندار مشغول بود و نیاکان او از تبار کارپی (از تیره های داسی) بودند و بفرمان دیوکلتین از زادگاه خود در داکیه به پانونیا تبعید و جابجا شده بودند. او تا پیش از نام‌نویسی در ارتش به شغل چوپانی مشغول بود و پس از ورود به ارتش به دلیل قدرت بسیار زیادی که داشت مورد توجه امپراتور وقت سپتیموس سوروس (۱۹۳–۲۱۱) قرار گرفت. با این حال ماکسیمینوس تا پیش از به قدرت رسیدن الکساندر سوروس (۲۲۲–۲۳۵) از نظر درجهٔ نظامی، یک سرباز ساده بود و پس از روی کار آمدن امپراتور جدید به مقام فرماندهی سپاه در منطقهٔ راین رسید.
دستهٔ پیشه‌وری نیز به‌ سوی همدان حمله‌ها برد ولی خرد درین دایره شد
از فیلم‌های معروف او می‌توان به فیلم مرد عنکبوتی شگفت‌انگیز اشاره کرد. وی در سری انیمیشن های عصر یخبندان صدا پیشه شخصیت دیگو بوده است.
من به کنجی به فغان از ستم چرخ که او چند با من ستمش پیشه بود کینش فن
در خانواده‌ای سیاست پیشه به دنیا آمده بود، پدرش عهده‌دار سمت‌های مهمی در دولت بریتانیا بود و برادرش، آستین چمبرلن، که در سال ۱۹۲۵ جایزه صلح نوبل گرفته بود، سال‌ها وزیر امور خارجه بریتانیا بود و خودش نیز پیش از نخست‌وزیری سال‌ها نماینده پارلمان و وزیر بود.
رسم و ره آزادی یا پیشه نباید کرد یا آنکه ز جان‌بازی اندیشه نباید کرد
در اواخر ۱۶۰۰ کمپانی هند شرقی به موجب فرمان ملکه الیزابت تأسیس گردید. کمپانی به تدریج توانست نفوذش را در هندوستان گسترش دهد و از دیگر رقبای خود پیشه گیرد. به دنبال ظهور انقلاب صنعتی در اروپا تولید کالا به مراتب بیشتر از احتیاج بازارهای اروپایی بود. علاوه بر این مواد اولیه بسیاری از کارخانه‌ها در اروپا وجود نداشت و کشورهای اروپایی برای رفع این نیازها، توجه بیشتری به سرزمین‌های دیگر نمودند. یکی از این سرزمین‌ها که از قبل نیز مورد توجه کشورهای اروپایی قرار داشت، هندوستان بود. این کشور با توجه به ویژگی‌های خود، مناسب‌ترین سرزمین برای استعمار بود.
زنجیر عدل بسته چنان که اعتماد پاس دارد شبان به گرگ ستم پیشه عوان
اظهار عجز پیش ستم پیشه ابلهیست اشک کباب باعث طغیان آتش است‌
بس کن همه تلوینم در پیشه و اندیشه یک لحظه چو پیروزه یک لحظه چو پیروزم
حشمت فلاحت پیشه، رئیس پیشینِ کمیسیون امنیت ملی مجلس شورا اسلامی، معتقد است سربازی اجباری، رانت است و دربارهٔ آن می‌گوید: «متأسفانه بر سربازی اجباری، رانت حاکم شده است و مسئولانی که مخالفِ داوطلبی‌شدن سربازی و سربازی اختیاری هستند، فرزندان‌شان را به سربازی اجباری نمی‌فرستند و این فرزندان مردم عادی هستند که به سربازی اجباری فرستاده می‌شوند، جان و مال آن‌ها به خطر می‌افتد و بدونِ آموزش در مقابل دشمنان حرفه‌ای قرار می‌گیرند.» حشمت فلاحت پیشه در ادامه دربارهٔ سربازی اجباری گفت: «متأسفانه طرح سربازی اختیاری و سربازی حرفه‌ای صورت نگرفت و معتقدم تصمیم گیرندگان سربازی اجباریِ فرزندان مردم، افراد بی‌دغدغه‌ای هستند که فرزند خودشان به سربازی اجباری نمی‌رود و اگر هم برود در بهترین مکان‌ها سربازی می‌کنند و در گروه سربازان خاص هستند. در زمان ریاستم در کمیسیون امنیت ملی، با حضور در مناطق مرزی شاهد آخرین سربازان کشور در مرزها بودم و معتقدم آن‌ها مظلوم‌ترین خدمت‌گزاران به مردم بودند.
حرص بگذار و قناعت پیشه کن آخر از مردن یکی اندیشه کن
گر افسرده‌ست یا تقلید پیشه تواش صورت پرستی دان همیشه
در خدمت تو آمده مخدوم پیشه گان بسته بصدر بار تو چون بندگان کمر
پیشه مردم روستا دامداری وکشاورزی است و از این راه امرار معاش می‌کنند. در این روستا سدی سنگی-ملاتی وجود دارد که از آب آن برای کشاورزی استفاده می‌شود.
در مورد زندگی سیریل اطلاع چندانی در دست نیست. او در سال ۳۴۸، در اوانِ سی‌سالگی، اسقف اورشلیم شد و مبارزه با بدعت آریانی را پیشه کرد و به‌خاطر آن طی چهارده سال سه بار از منصب خود عزل شد و در سال ۳۸۶ چشم از جهان فرو بست.
نمایندگان شوروی در پاییز ۱۳۲۵، سران فرقه را دعوت کردند تا آنها را از تصمیم خود مطلع کنند. در این دیدار، سرهنگ قلی‌اف (معاون آتاکیشیوف، وزیر امنیت جمهوری آذربایجان شوروی که نقش رابط را میان تبریز و باکو بر عهده گرفته بود) از پیشه‌وری خواست که به کناره‌گیری از فرقه بیندیشد و جانشینی برای خود انتخاب کند. پیشه‌وری در واکنش می‌گوید «آخر چطور می‌شود که من به این سادگی استعفا کنم؟ این نظر کیست؟ این رفتار جوانمردانه‌ای نیست از سوی رفقای شوروی.» در جواب سرهنگ قلی‌اف با تندی به پیشه‌وری می‌گوید: «‘سَنی گتیرن، سَنه دِییر گِت. همان کسی که شما را آورده، حالا می‌گوید، شما باید بروید’.»
زبان زَرگَری یک زبان فراساخته است که بین اصناف بازار رایج بوده‌است. اساس ساختن آن همان زبانی است که مردم یک آبادی یا یک شهر با آن صحبت می‌کنند ولی واژگان را طوری دستکاری می‌کنند که غیر از خود آن گروه آن را نمی‌فهمند. این نوع زبان‌ها بین اصناف و پیشه‌وران و گاهی اقلیت‌های ایران مانند یهودیان یا گروه‌های کوچکی مثل کولی‌ها رواج دارد قدمت زبان‌های ساختگی در ایران حداقل به نخستین سند موجود که در سال ۳۷۲ قمری نوشته شده‌است برمی‌گردد. در واژه‌نامه دهخدا از این زبان‌ها به‌عنوان لوتر یا لوترا نیز نام برده شده‌است. زبان مرغی، زبان سیدی، زبان لامی،زبان گلسرخی پس رشی، زبان گنجشکی و مانند آن نیز از همین خانواده‌اند.