دل دل زدن

معنی کلمه دل دل زدن در لغت نامه دهخدا

دل دل زدن. [ دِ دِ زَ دَ ] ( مص مرکب ) در اصطلاح عامیانه ، سریعشدن ضربان قلب از دویدن و جز آن. طپیدن دل ، چنانکه دل کسی که بسیار دویده است. اضطراب در دل. طپش در دل پدید آمدن. طپشی در دل پدید آمدن ، و بیشتر از تند رفتن. ( یادداشت مرحوم دهخدا ). نفس نفس زدن. تپش قلب. ضربان شدید و غیرعادی دل. ( فرهنگ لغات عامیانه ). || متردد بودن. شک داشتن. دل دل کردن. دودلی.

معنی کلمه دل دل زدن در فرهنگ فارسی

۱ - در حال اضطراب اضطراب کنان . ۲ - آه زنان . ۳ - متردد در هر امری دو دل .

جملاتی از کاربرد کلمه دل دل زدن

رمان مدرن در ایران با صادق هدایت (بوف کور) آغاز می‌شود. سپس با صادق چوبک (سنگ صبور) و هوشنگ گلشیری (شازده احتجاب) ادامه می‌یابد. جریان مدرنیسم پس از پیروزی انقلاب به حاشیه رانده شد و یک دهه بعد دوباره اقبال بدان افزون گردید. هوشنگ گلشیری مؤثرترین تئوریسین رمان مدرن بعد از انقلاب است که چه با آثار خود چون رمان‌های آیینه‌های دردار و جن‌نامه و چه با درس‌های داستان‌نویسی خود، برخی نویسندگان جوان را به این مسیر سوق داد. رمان‌های نوشدارو (علی مؤذنی، ۱۳۷۰)، سمفونی مردگان (عباس معروفی، ۱۳۶۸)، نقش پنهان (محمد محمدعلی، ۱۳۷۰)، نیمهٔ غایب (حسین سناپور، ۱۳۷۸) و دل دل‌دادگی (شهریار مندنی‌پور، ۱۳۷۷) از جمله نمونه‌های برجسته رمان مدرن در این دوره هستند.
نوری ز علی چه تافت در دل دل آینه سان از آن مصفاست
عطار چنان غرق غمت شد که دلش را یک دم دل دل نیست زمانی سر سر نیست
لاجرم ز ابلق چرب‌آخور چرخ دل دلی داشت خم ران اسد
گفتی دل هجر هیچ داری گفتم گر داشتمی دل دل آن داشتمی
اينان را نعمت وصال و فتوح سبوحى آرامش مى بخشد و هرگز به زر و زيور و سنگ وگل دل نبسته اند زيرا كه اگر دل دل است مال دلبر است و آندل را كه فتحى نست گل است .
سوزم همچو گل، از سودای دل دل رسوای تو، من رسوای دل
گشته معنی ها نهان در اسم ها همچوجان در دل دل اندر جسم ها
راز ازلی مشکل پوشید توان از دل دل خواجه این منزل من محرم این رازم
۱. دل دل است که شامل سه کوه است به نام‌های کیچه داغ کاتا داغ و دل دل که برای چرای گوسفندان و جمع‌آوری گونه‌های گیاهان دارویی و درمانی و همچنین چشمه همیشه جاری فره از این ۳ کوه سرچشمه می‌گیرد.
ای مشعله آورده دل را به سحر برده جان را برسان در دل دل را مَسِتان تنها
کاکوتی، که یکی از دم نوش‌های معروف روستای قوچقر است که در فصل بهار از کوه دل دل جمع می‌کنند.
عقل عقل و دل دل جان دو صد جان چو توی واجب آید که به اقبال تو بر تن نتنیم
چشمه‌های متعدد کچل، کنسنو، سر چشمه، دل دل چشمه، کچیک چشمه، گته چشمه، دروزن چشمه و چشمه‌های درلو دره و چشمه‌های متعدد ازرچال و…
گر بمیرد هر که را با اوست دل دل بدو ده دوست دارد دوست دل
سنگ نگاره لاخ دل دل مربوط به دوران‌های تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان بیرجند، بخش مرکزی، روستای شاخن واقع شده و این اثر در تاریخ ۷ مهر ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۶۵۲۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
اسطوخدوس که از باغ و کوه دل دل جمع‌آوری می‌شود که دم نوش دارویی برای بیماری‌های افسردگی و … می‌باشد.