دروس فى علم الاصول

معنی کلمه دروس فى علم الاصول در دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] منبع: کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی
مولف کتاب، شهید سید محمدباقر صدر(م 1400 ق) در سال 1353 ق در کاظمین دیده به جهان گشود و آثار نبوغ و استعداد خارق العاده از کودکی در وی نمایان بود. او از همان کودکی به تحصیلات علوم دینی پرداخت و مقدمات و سطح را نزد برادرش سید اسماعیل صدر در کاظمین فراگرفت. در یازده سالگی رساله ای در منطق و در دوازده سالگی حاشیه ای دقیق بر معالم الاصول نگاشت.
در سال 1365 ق در سیزده سالگی به نجف اشرف هجرت کرد و در همین سنین درس خارج را نزد دایی خود آیت الله شیخ محمدرضا آل یاسین و آیت الله خوئی شروع کرد و در سنین بلوغ به درجه اجتهاد رسید. وی در هیجده سالگی فتاوای فقهی خود را در حاشیه رساله علمیه دایی اش شیخ محمدرضا آل یاسین یعنی بلغة الراغبین نگاشت و از سوی مراجع زمان اجازه اجتهاد گرفت.
در دهه دوم عمرش نظریات اصولی خود را در رساله ای به نام غایة الفکر نوشت که در سال 1347 ق به چاپ رسید. او در 25 سالگی در تاریخ دوازده جمادی الثانی سال 1378 ق تدریسِ دوره خارج را شروع کرد و در سال 1400 ق بدست رژیم بعث عراق به شهادت رسید.
برخی از تالیفات شهید صدر عبارتند از:
دروس فی علم الاصول، اقتصادنا، فلسفتنا.
این کتاب در موضوع اصول فقه است. شهید صدر در تألیف این کتاب، آموزش مرحله به مرحله را مدنظر داشته و به اجرا گذاشته است. از این رو در حلقه اول از مطالب اصولی به اختصار سخن می گوید و همان مطالب را در حلقه دوم هم مطرح می کند و نهایتاً در حلقه سوم، عمق مطالب و کمیت و کیفیت آن نسبت به دو حلقه اول و دوم بیشتر و بهتر می شود.

جملاتی از کاربرد کلمه دروس فى علم الاصول

اللهم انى عبدك و ابن عبدك و ابن امتك ، ناصيتى بيدكعدل فى حكمك ماض فى قضاوك اللهم انى اسالكبكل اسم هو لك انزلته فى كتابك او علمته احدا من خلقك او استاثرت به فى علم الغيبعندك ان تصلى على محمد و آل محمد و ان تجعل القرآن نور بصرى و ربيع قلبى و جلاءحزنى و ذهاب همى ؛ الله الله ربى لا اشرك به شيئا. (213)
134 - قواعد المرام فى علم الكلام ، كمال الدين ابن ميثم بحرانى ، (م 699 ق )، چاپمهر، چاپ اوّل ، 1398 ق .
11- همان 18 به نقل از: سيوطى / الشماريخ فى علم التاريخ ، ص 13.
امين الاسلام فضل بن حسن طبرسى ، از اعلام قرن ششم ، نويسنده كتاب اعلام الورىباعلام الهدى و كمال الدين ميثم بن على بن ميثم بحرانى (636 - 699 ه - .ق .) صاحبقواعد المرام فى علم الكلام ، در فلسفه غيبت همان نظريات سازمان يافته شيخ مفيد، سيدمرتضى و شيخ طوسى را به گونه خلاصه ، در آثار خود آوردند(664) .
836- همان مدرك . الذخيرة فى علم الكلام ، ص 310. تمهيدالاصول ، ص 267. كشف المراد، ص 439. فصول العقايد، ص 24. قواعد المرام ، ص164. نهج المسترشدين ، ص 81. كشف الفوايد، ص 95. اللوامع الالهية ، ص 389.سرمايه ايمان ، ص 130.
562 - عن ابى عبدالله عليه السلامقال : ان الملائكه كانوا يحسبون ان ابليس منهم و كان فى علم الله انه ليس منهمفاستخرج ما فى نفسه بالحميه و الغضب و قال خلقتنى من نار و خلقته من طين .
در بصائر الدرجات آمده كه ضريس كناسى از جابر از ابى جعفر عليه السلام خبر دادكه حضرت فرمود: (ان اسم الله الاعظم على ثلاثه و سبعين حرفا و انما كان عندآصف منها حرف واحد فتكلم به فخسف بالارض ما بينه و بين سرير بلقيس ثمتناول السرير بيده ثم عادت الارض كما كانت اسرع من طرفه عين و عندنا من الاسم اثنانو سبعون حرفا و حرف عندالله استاثر به فى علم الغيب عنده و لاحول و لا قوه الا بالله العلى العظيم )