دایره المعارف تشیع

معنی کلمه دایره المعارف تشیع در دانشنامه آزاد فارسی

دایرة المعارف تشیع
دایرةالمعارفی به فارسی، مشتمل بر اصطلاحات و مفاهیم و اعلام تاریخی و جغرافیایی در حوزۀ فرهنگ شیعی، به محوریت ایران، و همچنین مفاهیم و شرح حال اشخاص غیرشیعی که به نحوی با مذهب تشیع ارتباط دارند. کار برنامه ریزی این دایرة المعارف در آغاز دهۀ ۱۳۶۰ش، به مدیریت مهدی محقق و با حمایت مالی بنیاد طاهر، آغاز شد. محقق در ۱۳۶۳ کناره گرفت و کار سرپرستی مؤلفان متعدد آن را احمد صدر حاج سیّدجوادی، کامران فانی، و بهاءالدین خرمشاهی برعهده گرفتند. جلد اول کتاب در ۱۳۶۶ منتشر شد. از جلد پنجم بانو فهیمۀ محبی، صاحب امتیاز نشر شهید سعید محبی، مسئولیت انتشار و تأمین مالی این دایرةالمعارف را برعهده گرفته است. تاکنون ۱۳ جلد از این اثر منتشر شده است و احتمالاً دورۀ کامل آن ۲۰ جلد خواهد شد.

معنی کلمه دایره المعارف تشیع در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] دایرة المعارف تشیع. دایرةالمعارف تشیع مجموعه ای از مقالات نظامند به ترتیب الفبایی، در قلمرو مطالعات، فرهنگ و تمدن شیعیان که در ایران نوشته می شود. این مجموعه که قرار است شامل حدود بیست هزار مقاله تألیفی باشد، از سال ۱۳۶۲ شروع شده و تدوین آن ادامه دارد. تا کنون ۱۵ جلد از این مجموعه منتشر شده است. شرح مفاهیم کلیدی قرآن، شرح احادیث معروف، زندگی نام اعلام اسلام و تشیع، اصطلاحات عرفانی و معرفی رجال و حوادث تاریخی مهم شیعی از جمله موضوعات این دایره المعارف است. مهدی محقق، صدر حاج سید جوادی، کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی سرپرستان و فهیمه محبی انجدانی پشتیبان اصلی مالی این مجموعه بوده است. بر برخی از مقالات آن انتقاداتی وارد شده است.
طرح تدوین دایره المعارف تشیع با انگیزه شناساندن مذهب تشیع در اواخر ۱۳۶۰ش و اوایل ۱۳۶۱ش تهیه و نخستین جلد آن در ۱۳۶۶ش منتشر شد. این دایره المعارف ابتدا با سرمایه مالی ابوالفضل تولیت پس از تأسیس بنیاد اسلامی طاهر و با نظارت علمی مهدی محقق و همکاری کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی آغاز به کار کرد، اما پس از چندی (از ۱۳۶۲ش) که از مهدی محقق برای طرح ریزی دانشنامه جهان اسلام دعوت شد، سیداحمد صدر حاج سید جوادی سرپرستی آن را برعهده گرفت و همچنان با همکاری کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی کار تدوین دایره المعارف تشیع را پی گرفت.
[ویکی شیعه] دایرةالمعارف تشیع، مجموعه ای از مقالات نظام مند به ترتیب الفبایی، در قلمرو مطالعات، فرهنگ و تمدن شیعه که در ایران نوشته می شود. این مجموعه که قرار است شامل حدود بیست هزار مقاله تألیفی باشد، از سال ۱۳۶۲ش شروع شده و تدوین آن ادامه دارد. تاکنون ۱۵ جلد از این مجموعه منتشر شده است. شرح مفاهیم کلیدی قرآن، شرح احادیث معروف، زندگی نامه چهره های شناخته شده اسلام و تشیع، اصطلاحات عرفانی و معرفی رجال و حوادث تاریخی مهم شیعی، از جمله موضوعات این دایرة المعارف است. مهدی محقق، صدر حاج سیدجوادی، کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی، سرپرستان و فهیمه محبی انجدانی، پشتیبان اصلی مالی این مجموعه بوده است. بر برخی از مقالات آن انتقاداتی وارد شده است.
طرح تدوین دایرة المعارف تشیع با انگیزه شناساندن مذهب تشیع در اواخر ۱۳۶۰ش و اوایل ۱۳۶۱ش تهیه و نخستین جلد آن در ۱۳۶۶ش منتشر شد. این دایرةالمعارف ابتدا با سرمایه مالی ابوالفضل تولیت پس از تأسیس بنیاد اسلامی طاهر و با نظارت علمی مهدی محقق و همکاری کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی آغاز به کار کرد، اما پس از چندی (از ۱۳۶۲ش) که از مهدی محقق برای طرح ریزی دانشنامه جهان اسلام دعوت شد، سیداحمد صدر حاج سید جوادی سرپرستی آن را برعهده گرفت و همچنان با همکاری کامران فانی و بهاءالدین خرمشاهی کار تدوین دایرة المعارف تشیع را پی گرفت.
پس از چاپ دو جلد از این مجموعه در پی بروز مشکلات مالی، انتشار مجلدات بعدی به تعویق افتاد تا آنکه فهیمه محبی انجدانی که مدیر بنیاد خیریه شط بود، مدیریت مالی و اجرایی دایرة المعارف تشیع را به مدت دو دهه یعنی تا پیش از وفاتش در ۱۳۸۸ش و تا زمان انتشار جلد ۱۳ دایرة المعارف برعهده گرفت. از آن پس انتشارات حکمت امتیاز انتشار دایرةالمعارف تشیع را خریداری کرد و جلد ۱۴ آن را که با مقاله «کربلا» آغاز و به مقاله «لیلة المبیت» ختم می شود، در ۱۳۹۰ش منتشر کرد.این دایرة المعارف که دربردارنده حدود بیست هزار مقاله تألیفی است، به ترتیب الفبای فارسی (آ مقدم بر الف و واو مقدم بر هاء) تنظیم شده است. پس از درگذشت حاج سید جوادی در سال ۱۳۹۲، بهاءالدین خرمشاهی و کامران فانی سرپرستی مجموعه را به عهده دارند. در برنامه ریزی اولیه قرار بود این اثر در ۱۵ جلد تمام شود، اما مدخل های مربوط به حرف «ی» همچنان باقی مانده و تکمیل این مجموعه ادامه دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه دایره المعارف تشیع

کلودیوس هم نویسنده بود و هم رونویس. اگرچه بیشتر آثار موجود او تفسیرهای سادهٔ کتاب مقدس است، نوشته‌های او بسیار شخصی است. او در عصری که ایجاز و گمنامی رایج‌تر بود، تمایل زیادی به افشای جزئیات داشت. در حدود سال ۸۱۱، کلودیوس به درخواست امپراتور شرحی جامع و دایره المعارفی بر کتاب پیدایش تهیه کرد. این تفسیر قبل از اینکه برای اولین بار توسط هیرونیموس فروبن در سال ۱۵۳۱ در بازل چاپ شود، توسط یوهان الکساندر براسیکانوس در وین ویرایش شد. کلودیوس تحت تأثیر تعالیم آگوستین قرار گرفت.