معنی کلمه دانشمندان عامه و مهدی موعود در دانشنامه اسلامی
کتاب به زبان فارسی روان و با استفاده از ادبیات روز، در سال 1353ش، نوشته شده است.
مهم ترین کاری که در این اثر، نسبت به سایر تألیفات همسو، راجع به این دانشمندان انجام شده، این است که آنها را به ترتیب زمان از قرن چهارم هجری تا عصر حاضر، قرن به قرن، شناسانده و تاریخ درگذشت هرکدام را با تتبع بسیار در مظان آنها یادداشت کرده و کتابی بی بدیل را ارائه نموده است.
کتاب با سه مقدمه از مؤلف آغاز و مطالب در دو بخش اصلی ارائه شده است:
مؤلف در مراجعه به برخی از کتبی که در رابطه با موضوع این اثر نوشته شده اند، در بعضی از اسامی، القاب، تاریخ وفیات، اسامی کتب آنها و مطالب و مآخذ، متوجه اشتباهاتی شده که همه را پس از مراجعه به منابع و مدارک مربوطه، تصحیح کرده و توضیح داده است.
آنچه که از سایر کتب موجود در این زمینه نقل شده، به ترتیبی است که خود مؤلف آنها را صلاح دیده؛ یعنی گاهی تقدیم و تأخیری در نقل مطالب وجود دارد تا منظم تر و گویاتر باشند.
[ویکی فقه] دانشمندان عامه و مهدی موعود (کتاب). این کتاب به وسیلۀ مرحوم علی دوانی تالیف شده است.
در این کتاب تلاش شده تا دیدگاه های اهل سنت و روایات ایشان، دربارۀ اثبات وجود و ظهور حضرت مهدی (علیه السّلام) منعکس گردد. کتاب با هدف پاسخ به شبهات و تهمت های ناروایی که برخی از علمای اهل سنت، علیه اعتقادات مذهب شیعه درباره حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) مطرح کرده اند، تدوین شده است. نویسنده با بهره گیری از منابع روایی و تاریخی دست اول اهل سنت، درباره مطالب ذیل بحث کرده است. ۱. مهدی موعود (عجل الله تعالی فرجه الشریف) از دیدگاه شیعه. ۲. وجود حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) در منابع اولیه اهل سنت.۳. کتاب هایی که علمای اهل سنت درباره حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) به رشته تحریر درآورده اند. ۴. اوصاف و شمایل حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف).۵. افسانه سرداب و نام ۱۲۰ تن از بزرگان اهل سنت که مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) را فرزند امام حسن عسکری (علیه السّلام) می دانند.
ویژگی کتاب مذکور
از ویژگی های مهم کتاب شمارش برخی از دانشمندان اهل سنت است که به زنده بودن حضرت مهدی (عجل الله تعالی فرجه الشریف) اعتراف کرده اند.
منبع
فرهنگ نامه مهدویت، سلیمیان، خدامراد، ص۲۲۴، برگرفته از مقاله «دانشمندان عامه و مهدی موعود».
...