دائره المعارف بزرگ طب اسلامی

معنی کلمه دائره المعارف بزرگ طب اسلامی در دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] «دایرة المعارف بزرگ طب اسلامی» موسوعه پنج جلدی طب به زبان فارسی است.
هر چند اسم کتاب گویای این مطلب است که مطالب این کتاب پیرامون مباحث طبی در معارف اسلامی است، ولی به نظر می رسد این عنوان، عنوان تسامحی باشد، چرا که بسیاری از مطالبی که در این کتاب آمده ربطی به معارف اسلام ندارد بلکه مباحثی است که اطبای طب سنتی از بقراط و جالینوس گرفته تا حکیم مؤمن و عقیل خراسانی و گاه پزشکان اروپایی مطرح کرده اند و حتی روایتی در رد یا تأیید آن به چشم نمی خورد.
مؤلف انگیزه اش را از نگارش این اثر ترغیب بیشتر مردم به استفاده از گیاهان و مصرف کمتر داروهای شیمیایی بیان کرده است.(دایرة المعارف بزرگ طب اسلامی، ج1، ص14).
کتاب مشتمل بر یک مقدمه و متن اثر است. در مقدمه مطالبی با عناوین سبزی ها و گیاهان، سبزیجات، نشاط و شادی، و آداب خوردن میوه ها بیان شده است. متن کتاب نیز بر اساس حروف الفبا تنظیم و به حرف یاء در جلد پنجم ختم شده است.
دایرة المعارف طب اسلامی از حیث روش نوشتاری به گونه ای تحقیقی و علمی است که برای هر کس قابل فهم نیست و علاوه بر لغات انگلیسی، عربی، فارسی قدیم و احیاناً اردو و سانسکریت و سایر زبان ها در آن آورده شده است. بدین جهت -به رغم فارسی بودن آن- مؤلف به ناچار برخی از لغات مشکل و ناآشنا در آخر کتاب را توضیح داده است. با این حال این اثر شاید مفصل ترین مجموعه طبی به زبان فارسی باشد و از آنجا که مجموعه ای از آیات، روایات و اقوال پزشکان سنتی است برای همه قابل استفاده است.

جملاتی از کاربرد کلمه دائره المعارف بزرگ طب اسلامی

1 - شيخ آقا بزرگ تهرانى ، نويسنده دائره المعارف بزرگ كتابشناسى شيعه(الذريعه الى تصانيف الشيعه ) در 26 جلد و كتابهايى ديگر.
و چنين بود كه كار بزرگ و جامعى با نام ((الذريعه )) در فرهنگ شيعه آغاز شد.ناگفته نماند كه الذريعه در 29 جلد انتشار يافت . به اين ترتيب كه نخست در 25 جلدبود و سپس جلد 26 (مستدركات الذريعه ) پس از چاپ الذريعه تهيه شد. با توجه بهاينكه جلد 9 خود در 4 مجلد چاپ شده و حاوى فهرست ديوانهاى شاعران شيعه است . شمارجلدهاى الذريعه به 29 جلد مى رسد. اين دائره المعارف بزرگ ، با 11554 صفحه55095 كتاب و رساله را شناسايى كرده است و اگر كتابهايى را هم كه در ضمنشناسايى آثار ديگر نام برده شده اند بر اين رقم بيفزاييم به رقمى در حدود 55500كتاب خواهيم رسيد.(533)

علامه مجلسى بغير از دائره المعارف بزرگ تشيع ، (بحار الانوار) كتبى به قرار زير نگاشته است 

علامه مجلسى با خود چنين انديشيد كه بايد گهرهاى گرانبهاى اهل بيت را كه از اطراف و اكناف جمع كرده است در قالب محرابى زيبا به نام (بحارالانوار) بگنجاند تا به تنها طلاب بلكه تمام شيعيان در اين محراب به سوى قبله دلها يعنى كلام اهل بيت به نماز عشق بايستند و بدين وسيله راه چاه و درست را از نادرست تشخيص دهند تا هر زمان هر مكتبى درباره هر مطلبى كلامى را از اهل بيت خواست شيعيان با انگشت اشاره محراب زيباى (بحار) را نشانه روند. از اين رودست به كارى عظيم زد و شروع به نگارش ‍ اين دائره المعارف بزرگ تشيع كرد.

133-  رك : دائره المعارف بزرگ اسلامى ، ج 8، ص 681-701