خوش اباد

خوش اباد

معنی کلمه خوش اباد در لغت نامه دهخدا

( خوش آباد ) خوش آباد. [ خوَش ْ / خُش ْ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان نگار بخش مشیز شهرستان سیرجان ، واقع در 26هزارگزی جنوب خاوری مشیز و 2هزارگزی باختر راه فرعی بافت به نگاربا 102 تن سکنه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 8 ).
خوش آباد. [ خوَش ْ / خُش ْ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان وراوی بخش کنگان شهرستان بوشهر، واقع در جنوب خاوری کنگان کنار راه فرعی لار به گله دار با آب و هوای گرم و 150 تن سکنه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).
خوش آباد. [ خوَش ْ / خُش ْ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان تبادگان بخش حومه شهرستان مشهد، واقع در شمال مشهد با هوای معتدل و 505 تن سکنه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
خوش آباد. [ خوَش ْ / خُش ْ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان درجزین بخش رزن شهرستان همدان ، واقع در جنوب قصبه رزن و جنوب خاوری فامنین با آب و هوای سرد و 471 تن سکنه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
خوش آباد. [ خوَش ْ / خُش ْ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان سامن شهرستان ملایر، واقع در باختر ملایر و راه شوسه ملایر به بروجرد با هوای معتدل و 150 تن سکنه. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
خوش آباد. [ خوَش ْ / خُش ْ ] ( اِخ ) قصبه ای است قریب به بدلیس در کوه افتاده و طرف مشرق آن گشاده ، در طرف غربی اش کوهی بلند و دامنه اش دلپسند، در قدیم شهری آباد بوده شیخ حسن چوپانی آنرا خراب نموده ، اکنون قریب هزار باب خانه در آن معمور است و بخوبی آب و هوا مشهور می باشد. ( از آنندراج ) ( از انجمن آرای ناصری ).

معنی کلمه خوش اباد در فرهنگ فارسی

( خوش آباد ) قصبه ایست قریب به بدلیس در کوه افتاده و طرف مشرق آن گشاده در طرف غربی اش کوهی بلند و دامنه اش دلپسند در قدیم شهری آباد بوده شیخ حسن چوپانی آنرا خراب نموده اکنون قریب هزار باب خانه در آن معمور است و بخوبی آب و هوا مشهور می باشد .

معنی کلمه خوش اباد در دانشنامه عمومی

خوش آباد. خوش آباد روستایی در دهستان زیرکوه بخش مرکزی شهرستان زیرکوه استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا کمتر از ۳ خانوار بوده است.
خوش آباد (ملایر). خوش آباد ، روستایی از توابع بخش سامن شهرستان ملایر در استان همدان ایران است.
این روستا در جاده ملایر_نهاوند قرار دارد و مردم آن به زبان لری ثلاثی صحبت میکنند. این روستا مدتی بدون سکنه بوده است که مجددا پس از سال ۱۳۸۵ مسکون شده است، به همین علت هیچگونه آماری از تعداد سکنه این روستا در آمار و ارقام کشوری موجود نمیباشد. اهالی ایل روستا از ایل احمدوند شامل  : احمدوند و چراغی و طوایف فیروزی ، مومنی ، عباسی میباشند. این روستا در مجاورت روستاهای گرآباد و بهمن آباد و در مقابل روستای کرتیل آباد قرار دارد.
این روستا در دهستان حرم رودسفلی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ( ۳خانوار ) بوده است اما جمعیت فعلی آن ۱۰۰ نفر ( ۳۷خانوار ) است.
خوش آباد (نمین). خوش آباد یک روستا در ایران است که در دهستان گرده واقع شده است. خوش آباد ۵۸ نفر جمعیت دارد.

جملاتی از کاربرد کلمه خوش اباد

سورتوک، از سیبری در زمستان، باد خوش آباد، دره نور، اوزروا، گیل وا، بادسام
ما قوی شاد و دیگران ناشاد ما خوش آباد و ملک ناآباد
از بادهای مهم و فصلی این منطقه می‌توان به مواردی اشاره کرد: سور توک، از سیبری در زمستان، باد خوش آباد، دره نور، اوزروا، گیل وا، باد سام
تپه خوش آباد در شهرستان همدان، بخش فامنین، روستای خوش آباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۱ شهریور ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۹۸۷۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
جز به بغداد کویت یا خوش آباد رویت نیست هر دم فلک را جز که پیکار دیگر
لیک ما را چو بجویی سوی شادیها جو که مقیمان خوش آباد جهان شادیم
چه خوش آباد شد کوی خرابات فدایش باد مسجد خانقه نیز
آگاهان محلی که شاندرمن را از نظر قدمت از ماسال جلوتر می‌دانند واژه شاندرمن را چنین تشریح کرده‌اند که در زبان تالشی گویش شاندرمن (شو šo) معادل رفتن، (شو منَه šo m∂na) معادل رفتن با من است، به‌طوری‌که بعضی معتقدند بخاطر این که شاندرمن در گذشته دارای کاروانسراهایی بوده و در واقع محل عبور و اتراق کاروان‌هایی به سمت تالش شمالی و خلخال بوده‌است به این نام نامگذاری شده‌است. برخی دیگر نیز معتقدند در دوران قدیم این منطقه شاه نشین بوده‌است و به همین دلیل آن را شاندرمن (شاه در من) نامیده‌اند. عبدالحسین خان مرزبانی یکی از خوانین شاندرمن، این واژه را به صورت شندرمَن š∂nd∂rman بیان می‌نمودند که (شندرš∂nd∂r) در زبان تالشی به معنی پاره‌پاره می‌باشد. میرزا لطف‌الله وزیری یکی از معمرین شاندرمن می‌گوید از فرانسوی‌هایی که در سال۱۳۱۶ برای خریدن درخت‌های گردو (کهربایی، جمشید، ۱۳۸۰، خاطرات هنرمندان، گیله وا، ش ۶۱، س۹، ص۳۸)به منطقه آمده بودند پرسیدم آن را خوش آواز یا خوش آباد معنی کرده‌اند. برخی نیز شاندرمن را دیاری که راه و معبر آن بسیار شیرین و دلنواز است معنی کرده‌اند و برخی دیگر نیز علت نامگذاری آن را آمدن فردی از کشور شام (سوریه فعلی) می‌دانند که درست بنظر نمی‌رسد.