[ویکی فقه] خشم و غضب یکی از رذائل اخلاقی در دین اسلام شمرده شده است که نبی اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) در سیره قولی و عملی راه حل هایی برای رفع این رذیله فرمایشاتی دارند که در این مقاله به آنها اشاره خواهیم کرد. از اوصاف زشت و نکوهیده ای که در سیره و قول نبی اکرم (صلی الله علیه و آله وسلّم) بدان پرداخته شده، احادیثی در ذمّ آن بیان گردیده خشم و غضب بی جا است. حضرت (صلی الله علیه و آله وسلّم) غضب را یکی از ارکان کفر برشمرده آن را تیر شیطان معرفی کرده اند. می فرمود: «کسی که خشمی را فرو برد با این که می توانست آن را به کار بندد خداوند، دل او را از آرامش و ایمان در روز قیامت پر می کند.» اوصاف خشم نبوی رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) دیرتر از هر کسی به خشم می آمد و زودتر از همه خشمش فرو می نشست. چون خشم می گرفت آثار خشم در چهره شان کاملاً نمایان می گردید، به هنگام خشم رنگ از رخسار حضرت (صلی الله علیه و آله وسلّم) می پرید و سرخ یا تیره می شد و قطرات عرق مانند دانه های مروارید از پیشانی اش می چکید، به طوری که در این هنگام، جز امیرالمؤمنین علی (علیه السّلام)، کسی را جرات سخن گفتن با ایشان نبود. گرچه رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) در خشم به «اشدّ الناس غضباً» ستوده شده اند، اما غضب ایشان غضبی مذموم نبود، بلکه غضبی بود ممدوح که مقتضای منصب نبوت ایشان بود، چرا که خشمش هرگز برای دنیا و ناملایمات آن نبود، زمانی که حرمتی الهی دریده می شد و یا حدی از حدود الهی پایمال می شد از شدت خشم کسی او را نمی شناخت و از پا نمی نشست تا آن که حق را یاری کند. اما در حال غضب نیز سخنی جز سخن حق نمی گفت. راه های کنترل خشم توصیه رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) به اصحاب و یاران، اجتناب از غضب بود. ← تغییر وضعیت فرد ...
جملاتی از کاربرد کلمه خشم در سیره نبوی
قبيله خزاعه ، چه مسلمان و چه مشرك ، خيرخواهرسول خدا بودند، معبد هنوز مشرك بود كه ديدرسول خدا در تعقيب دشمن است . رسول خدا هنوز در حمراءالاسد بود كه معبد با ابوسفيانملاقات كرد. ابوسفيان از معبد پرسيد كه : چه خبر دارى ؟ گفت : محمّد با سپاهى كههرگز نديده ام ، آكنده از خشم در تعقيب شما هستند. ابوسفيان گفت : ما هنوز تصميمبازگشتن داريم تا هر كه را از سپاه ايشان زنده مانده است نابود كنيم . گفت : من اين كاررا مصلحت نمى دانم ، با ديدن سپاهيان محمّد اشعارى سروده ام و چون اشعار خود را خواند(ابوسفيان ) بيمناك شد و فكر بازگشتن را از سر بدر كرد.
۲۸ روز بعد (به انگلیسی: 28 Days Later) فیلمی پسارستاخیزی در سبک علمی-تخیلی و ترسناک به کارگردانی دنی بویل با بازی کیلین مورفی محصول سال ۲۰۰۲ است.داستان فیلم از جایی آغاز میشود که ویروسی به نام ویروس خشم در شهر پخش میشود که باعث تبدیل انسانها به زامبی میشود، در این بین جیم (کیلین مورفی) و سلنا (نائومی هریس) که در شهر هستند باید برای نجات خود تلاش کنند.
بیامد گربه پیش شیخ دیگر نشست از خشم در کُنجی مجاور
هرکجا بینید زهر خشم در جام غضب از من و از خلق خشم آشام من یاد آورید
از فیلمهای معروف او میتوان به بازی در فیلم سقوط مرگبار و خشم در هارلم اشاره کرد.
زیبا پسر از خشم در اندیشه فرو رفت وامانده از این حال به بوک و مگر از من
583- ايرانيان حاكم مى شوند و... روزى اميرالمؤ منين على (عليه السلام ) بر فراز منبرمشغول موعظه مردم بود در آن حال مردى نزد حضرت رسيد و آهسته در گوش امام مطلبى راگفت كه آثار خشم در صورت آن حضرت پديدار شد، آنگاه حضرت سكوت كرد.
پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم به همراه جمعى از مهاجران و انصار در مسجدالنبى نشسته بودند ناگاه على (عليه السلام ) وارد مسجد شد حاضران به احترام اوبرخاستند و از او به گرمى استقبال كردند تا اينكه على (عليه السلام ) در جايگاه خودكه در محضر پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم بود نشست در اين ميان دو نفر ازحاضران كه متهم به نفاق بودند با هم درگوشى صحبت مى كردندرسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم وقتى كه آنها را ديد دريافت كه چرا آهسته با همحرف مى زنند، آن حضرت خشمگين شد بطورى كه آثار خشم در چهره مباركش ظاهر شدسپس فرمود سوگند به آن كسى كه جانم در دست او استداخل بهشت نمى شود مگر كسى كه مرا دوست بدارد آگاه باشيد دروغگو است كسى كهگمان كند مرا دوست دارد ولى اين شخص (اشاره به على (عليه السلام ) را دشمن دارد. دراين هنگام دست على (عليه السلام ) در دست پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم بود و اينآيه (مجادله /9) نازل گرديد: اى كسانى كه ايمان آورده ايد هنگامى كه رازگويى مىكنيد به گناه و تعدى و معصيت رسول ، رازگويى نكنيد
زَنَد آتش خشم در خرمنت بسوزد همه رخت جان و تنت
مهربای مهر کنج عقل کن تا چند از این خشم در دل چون سگ اندر کنج کهدان داشتن
بگذشت و به چشم خشم در من نگریست دلدار که پیش خشم چشمش میرم
او در فیلم خشم در هارلم بازی کرده است.
خشم در زیر خامهٔ نقاش سگ لاشه است و دیو آتش پاش
101- منافق كينه توز پيامبر اسلام صلى الله عليه و آله و سلم به همراه جمعى از مهاجران و انصار در مسجدالنبى نشسته بودند ناگاه على (عليه السلام ) وارد مسجد شد حاضران به احترام اوبرخاستند و از او به گرمى استقبال كردند تا اينكه على (عليه السلام ) در جايگاه خودكه در محضر پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم بود نشست در اين ميان دو نفر ازحاضران كه متهم به نفاق بودند با هم درگوشى صحبت مى كردندرسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم وقتى كه آنها را ديد دريافت كه چرا آهسته با همحرف مى زنند، آن حضرت خشمگين شد بطورى كه آثار خشم در چهره مباركش ظاهر شدسپس فرمود سوگند به آن كسى كه جانم در دست او استداخل بهشت نمى شود مگر كسى كه مرا دوست بدارد آگاه باشيد دروغگو است كسى كهگمان كند مرا دوست دارد ولى اين شخص (اشاره به على (عليه السلام ) را دشمن دارد. دراين هنگام دست على (عليه السلام ) در دست پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم بود و اينآيه (مجادله /9) نازل گرديد: اى كسانى كه ايمان آورده ايد هنگامى كه رازگويى مىكنيد به گناه و تعدى و معصيت رسول ، رازگويى نكنيد...
هارون ناراحت شد و آثار خشم در چهره اش آشكار گشت (99)
در صورتى كه پيامبر اكرم (ص ) در حق آن شفيعه محشر چنين فرموده فاطمه پاره تنمنست ، هر كس او را به خشم در آورد، مرا غضبناك ساخته است و نيز فرموده فاطمهسيده زنهاى اهل بهشت است (451)
نعيم مى گويد: به وى گفتم خودت را گول زدى (94) تصور مى نمايى فرزندان عبدمناف تو را زنده مى گذارند، اگر تو مرد صلح جويى هستى نخست خويشان خود رااصلاح كن . خواهر تو فاطمه و شوهر او كه مسلمان شده اند و از آيين محمد پيروى مىنمايند. گفتار نعيم طوفانى از خشم در سراسر وجود خليفه به وجود آورد و در نتيجه ازمقصود خود منصرف گشت و به سوى خانه شوهر خواهر خود روانه شد. همين كه نزديكخانه آمد، زمزمه كسى را شنيد كه با آهنگ مؤ ثر قرآن محمد صلى الله عليه و آله را مىخواند. طرز ورود عمر به خانه خواهر خود طورى بود كه او و همسرش فهميدند عمر واردخانه مى شود، بنابراين معلم قرآن را در پستوى خانه جاى دادند كه از چشم عمر مخفىباشد. فاطمه نيز ورقه اى را كه قرآن در آن نوشته شده بود مخفى كرد.
همه از کین و حرص و شهوت و خشم در بن چاه ژرف سیصد باز