حصن شق
جملاتی از کاربرد کلمه حصن شق
چو صاحب خلافه شد از عدل رافه نهاده لقب حصن دارالخلافه
299- عيينه بن حصن خرازى ، مى گويند عمر او را كشته و يا در زمان عثمان مرده است.
حصین یا حصن، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان زرند در استان کرمان ایران است.
بگذار حدیث شرط و پیمانش حصن بشری ز نار نیران شو
پس خواجه صلى الله عليه و آله و سلم رايت به دست حيدر داد و به خيبر فرستاد (وفردا كه روز محشر است هم رايت دار او خواهد بود و امروز خلقان را به ولاى او فرموده اندو فردالو(104) به دست او خواهد بود. هر كه امروز به ولاى او بود فردا زير لواىاو بود) القصه شاه مردان چون به نزديك خيبر رسيد، مرحب از حصن (105) بيرون آمد وبر شاه مردان حمله كرد. شاه مردان ضربت وى را رد كرد و بر او ضربتى زد كه چونخيارش به دو نيم كرد. عامر بيرون آمد. بالاى (106) وى پنج گز(107) بود.اميرالمؤمنين عليه السلام ضربت بر ساق پاى وى زد - چنانكه آن ملعون از پاى در آمد وبيفتاد و به لعنت خداى رسيد. ديگران به هزيمت (108) شدند.
گر یمین اللّه در عالم مراست حصن کعبه خانهٔ خاص خداست
بزخم عمود تو نه حصن شش در چو خیبر ز کوپال حیدر بلرزد
آری خزانه گهر فضل ذات اوست پاداش حصن و قلعه رساند همی جهان
5- كلمة لا اله الا الله حصنى و ولايت على بن ابيطالب حصنى ، اين ؛ دو، حصن وپاسدار انسان هستند و جلوگير از ضايع شدن ها و از دست رفتن ها. ولايت ادامه توحيد استو خود توحيد.
441- در ذى قرد، عيينه بن حصن فزارى به تاخت و تاز پرداخته بود، كهرسول خدا(ص ) براى گوشمالى او بيرون شد. شرحمفصل آن در التنبيه و الاشراف مسعودى آمده است .
بگشای حصن رای و فرو بند کار جم بربای تاج قیصر و بشکن سریر خان
زین همه بگذر که در هنگام هیجا حصن حفظش حفظ حصن ایروان شد
از حصن بلند دوزخ سرد مراست با خون دو دیده چهره زرد مراست
از آثار تاریخی و گردشگری منطقه باطنه قلعه شما، «قلعه صحار»، قلعه رستاق، و حصن الحزم.
قدم ز دایره خود برون منه صائب که حصن عافیت نقطه خط پرگارست
رودخانه لاوری از میان شهر میگذرد و خلیج چابهار در غرب آن قرار گرفتهاست. بلندیهای چندی مانند کوههای شهباز، پیلبند و لاوری، شهر تیس را احاطه کردهاست. این شهر آب و هوای گرم و مرطوب دارد. شهر تیس از مراکز عمده سوزندوزی است که بیشتر از سوی زنان شهر تولید میشود. این شهر دژی به نام قلعه پرتغالیها دارد که از دیدگاه دیرینگی و نوع معماری شایان توجهاست ولی هماکنون ویرانهای از آن به جای ماندهاست.در کتاب باستانشناسی و تاریخ بلوچستان به نقل از سرتیپ مهدی خان مهندس ایرانی آمدهاست: «در تیس بسیار دژ خوبی است و یک سوی بدنه دژ وصل به دریاست، قدری ناتمامی دارد که بنُا و عمله در آن مشغول کارند. دیوار بزرگی از سوی دریا کشیدهاند برای باراندازی وغیره حصن معتبری است واصل دژ نو در روی تپه مرتفعی ساخته شدهاست.» {سنه۱۲۸۲ هجری}(ش۸)
در مفردات گفته : كلمه (قوم ) در اصل به معناى جماعتى از مردان است ، نه زنان و بههمين جهت فرموده : (لا يسخر قوم من قوم و لا نساء من نساء) و شاعر نيز گفته (اقومآل حصن ام نساء - آيا آل حصن قومند و يا زنانند) و ليكن در قرآن كريم هر جا آمده اعماز زن و مرد را شامل است .
یکی از قلعههای مشهور کشور پادشاهی عمان است، و یکی از (نقاط دیدنی سلطنت عمان) بهشمار میآید. حصن بلاد صور یکی از مهمترین قلعههای شهرستان صور به عربی ( ولایة صور )، از توابع منطقه شرقی است، قلعه برای حفظ امنیت شهر و نقاتی بر سر راه تجارتی بین شهرهای داخلی ساخته بودهاند، چهار اطراف قلعه باغهای نخل خرما احاطه نمودهاست، قلعه در داخل منطقه و دور از ساحل برای جلوگیری از بدوهای غارت گر ساخته شدهاست، در دوران گذشته مقر حاکم (والی) منطقه نیز بودهاست.
چنین ابتکاری در قلعهٔ حصن الحزم نیز مشاهده میشود، که فقط دو برج در اطراف آن وجود دارد وبر چهار گوشه قلعه نظارت دارند. بدون اینکه نیاز به چهار برج در چهار گوشهٔ قلعه داشته باشد. چنانکه در بسیاری از قلعهها چهار برج در چهار گوشه قلعه وجود دارد.
چو رعد از ابر بغرید کوس محمودی برآمد از پس دیوار حصن مارامار