حشمت نظام
معنی کلمه حشمت نظام در فرهنگ فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه حشمت نظام
سپهر حشمت و رفعت جهان فضل و هنر نظام دولت و دین سرور زمان و زمین
در سال ۱۹۱۵ اولین ریشههای جنبش جنگل توسط آزادی خواهان و به رهبری میرزا کوچک خان، دکتر حشمت و میرزا حسین کسمایی و سایر نیروهای مشروطه خواه (مجاهدین) ایجاد شد. فنون نظامی به نیروهای داوطلب جنگلی توسط افسران ترک، اتریشی و آلمانی تعلیم داده شد.
میرزا برای ایجاد یک پایگاه نظامی و مبارزه چریکی مخفیانه به گیلان رفت و نخستین پایگاه جنگهای چریکی دهقانی را به همراه هفت نفر دیگر از جمله دکتر حشمت در تولم ایجاد کرد.
علی رحیمیان (با نام هنری همایون رحیمیان) ۱ تیر ۱۳۳۳ در تهران متولد شد. پدرش اهل موسیقی و دوستدار هنر و کارمند وزارت فرهنگ و هنر بود و با هنرمندانی همچون ابوالحسن صبا همکاری و آشنایی داشت. همایون رحیمیان از ۱۰ سالگی فراگیری موسیقی را آغاز کرد. اولین استاد ویلن او واهه خوجایان بود. او فارغالتحصیل هنرستان عالی موسیقی با درجه لیسانس است. از استادان او در هنرستان موسیقی میتوان به حشمت سنجری، هراچ مانوکیان، ابراهیم روحیفر، هوشنگ استوار، مرتضی حنانه، حسین ناصحی، فریدون ناصری، یوسف یوسفزاده، مصطفی کمال پورتراب و … اشاره کرد. بهروز وحیدی آذر، مجید انتظامی، منوچهر صهبایی و خاچیک بابایان در هنرستان موسیقی با وی هم دوره بودهاند. در همان دوران وارد ارکستر مجلسی رادیو و تلویزیون به رهبری لوریس چکنواریان شد. همایون رحیمیان پس از انقلاب سال ۱۳۵۷ ایران، در ارکستر سمفونیک هلند پذیرفته شد و برای مدت کوتاهی به آن کشور مهاجرت کرد اما به دلیل فضای انقلاب و جنگ به ایران بازگشت و از سال ۱۳۵۹ شروع به ساخت قطعات موسیقی نظامی حماسی و مارشهای جنگی کرد و به همراه چند موسیقیدان دیگر، ارکستر سمفونیک تلویزیون را به رهبری نادر مرتضی پور راه اندازی کرد. وی در دو نوبت در کلاسهای مدرس بینالمللی ویلن کلاسیک سالواتوره آکاردو شرکت کرد. همایون رحیمیان دارای مدرک درجه یک هنری است.
میر علی بیک ورقا بین دو گروه شوکتی و حشمتی در جناح شوکت الملک امیر ابراهیم خان بود و در این راستا اقدامات بسیاری در راستای حفظ امارت و گسترش آن انجام داد و به لحاظ اقدامات اجرایی نظامی در دورانی که حتی حشمت الملک امیربود در مقابل فرامین وی مقاومت و ایستادگی می نمود.
میرزا در واقعهٔ مشروطیت به انقلابیون جبههٔ شمال پیوست و در فتح قزوین شرکت داشت. روسها مدتی او را از رشت تبعید کردند. در سال ۱۲۹۳ ه.ش میرزا که تازه از تبعید آزاد شده و به رشت آمدهبود به شدت تحت تأثیر ظلم و ستم نیروهای روس بر مردم گیلان قرار گرفت و تصمیم گرفت که به کمک دوستان مشروطه خواه خود دوباره دست به قیام بزند. اما این بار علاوه بر مطالبهٔ آرمانهای آزادی خواهانهٔ مشروطه که آن را بر باد رفته میدید به دنبال نجات ایران و علیالخصوص گیلان از اشغال آشکار نیروهای نظامی اجنبی نیز بود. افکار میرزا توانست در دل قشرها و طبقات گوناگون مردم گیلان نفوذ کند. افرادی نظیر دکتر حشمت و میرزا حسین کسمایی که از چهرههای تحصیل کرده و فرهیختهٔ گیلان بودند، یا حسن آلیانی و شیخ علی شیشه بر که از طبقات معمولی جامعه بودند در میان طیف طرفداران میرزا دیدهمیشوند؛ و به جز اینها میرزا توانست از حمایت چند تن از بازرگانان و کسبه معتبر از جمله حاج احمد کسمایی نیز برخوردار شود. تاریخنگاران عمدتاً قیام جنگل را به دو دوره مجزا تقسیم میکنند، که دورهٔ نخست در ابتدا به مدت پنج سال و به مرکزیت فرماندهی در کسما، و سپس به مدت نزدیک به دو سال به مرکزیت زیده و به صورت یک حکومت جمهوری مستقل در کل ایالت گیلان بودهاست. دوره دوم مصادف با نزدیکی طرفداران انقلاب بلشویکها به میرزا کوچک میباشد.
دکتر حشمت از رشت رفت لاهیجان و در آنجا برخلاف تأمین نامه که گرفته بود عمل کرد؛ یعنی برنگشت و با میرزا کوچک خان هم موافقت نکرد که او را برگرداند و یک عده قوا مأمور شدند و رفتند جنگ کردند و بالاخره دکتر حشمت را گرفته آوردند رشت و در محکمه نظامی او را محاکمه کرده و محکوم به اعدام گردید».
از سال ۲۰۱۱ که جمهوری اسلامی به پشتیبانی از حکومت بشار اسد برخاسته، هزینه مالی زیادی صرف جنگ در این کشور کرده است. از سال ۲۰۱۱ ایران علاوه بر کمکهای نظامی و فرستادن محمولههای حاوی نفت به قیمت ارزانتر از بازار، وامی به مبلغ ۳٫۶ میلیارد دلار در اختیار دولت سوریه قرار داد. پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان، در برنامهای از تلویزیونی اعتراف کرد که قاسم سلیمانی برای پرداخت حقوق لشکر فاطمیون به وی مراجعه کرده است، همچنین حشمتالله فلاحتپیشه عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی مجلس گفته است که جمهوری اسلامی ایران ۲۰ تا۳۰ میلیارد دلار به سوریه کمک کرده است.
و هیچ وجه نیکوتر از آن نیست که مرد به ترک دنیا و بیشی بگوید. خواجگی و جاه و حشمت و معلوم و زیادتی و طمع و نظام احوالدنیا یک سو نهد. پای طلب در دامن فراغت کشد و دست غرض از گرفتن حطام دنیا کوتاه کند. به قوت قانع شود.
نظام دین و دول گشته تیغ و خامهٔ او جمال ملک و ملل گشته جاه و حشمت او
خسرو پرویز به رغم دشواریهایی که از آغاز سلطنتش با آنها مواجه گشت، آخرین سلطنت بزرگ ایران باستان را به خود اختصاص داد. حشمت او و فزونی قدرتش در جهان افسانه شده بود؛ به طوری که حتی صدها سال بعد هم این احتشام و بزرگی در آثار شاعرانی چون خاقانی، حافظ و مانند آنها منعکس شده است. اما وی در عین حال برای بسط سلطه و حکومتش به جنگهایی خونین و فرسایشی، لشکرکشیهایی بدون برنامهریزی مناسب و لازم، و وضع مالیاتهایی سنگین و کمرشکن بر مردم روی آورد، و در واقع همین عوامل بودند که سقوط شاهنشاهی شکوهمند پدرانش را قطعی و مسلم کردند. در اواخر دههٔ دوم قرن هفتم میلادی، قلمرو ایران ساسانی به بیشترین وسعت خود در طول حیات این سلسله رسید؛ امپراتوری روم در تمامی جبهههای شرقی خود در هم کوبیده و به شدت تحقیر شد؛ ترکان منکوب و قلعوقمع گشتند، و حتی بخشی از شمال غرب هند در این زمان، مثل اوایل دورهٔ ساسانی، به اطاعت ایران درآمد. اما علیرغم چنین کامیابیهای بزرگی، بلندپروازیهای شاهنشاه ایران و جاهطلبیهای خداگونهٔ او در گسترش بیحدوحصر قلمروش، باعث افزایش بار مالیاتها بر گردهٔ مردم و تحمیل تلفات انسانی بسیار به دستگاه و تشکیلات نظامی شاهنشاهی شد. خسارات مزبور، با اینکه از غنایم به دست آمده در جنگها بسیار بیشتر بودند، اما رعیت و تودههای مردم چارهای جز تبعیت از منویات ملوکانه شاه نداشتند، و هرگونه نارضایی که ممکن بود به دلهایشان راه بیابد، محکوم به سکوت و کتمان بود.
میرزا کوچک خان که در تهران با اتحاد اسلام در تماس بود برای ایجاد یک پایگاه نظامی و مبارزه چریکی مخفیانه به گیلان رفت و نخستین پایگاه جنگهای چریکی دهقانی را به همراه هفت نفر دیگر از جمله دکتر حشمت در تولم ایجاد کرد.