حام در جاهلیت

معنی کلمه حام در جاهلیت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حام در جاهلیت (قرآن). یکی از بدعتهای زمان جاهلیت بدعت شتر حام بود، و علت آن جهل آنان بود و پندارشان این بود که حکم الهی است.
۱. ↑ مائده/سوره۵، آیه۱۰۳.
مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۴۵۰، برگرفته از مقاله «حام در جاهلیت».
...

جملاتی از کاربرد کلمه حام در جاهلیت

حام (به عبری: חָם) یکی از پسران نوح در سفر پیدایش در تنخ است. در روایت پیدایش، نام او در میان کسانی که وارد کشتی نوح شدند، ذکر شده‌است. حضور اصلی حام در اتفاقات بعد از طوفان است؛ پس از اینکه نوح شراب درست کرد و با نوشیدن از آن مست شد، لخت در خیمه خود خوابید؛ حام لختی نوح را دید (ممکن است منظور نویسندهٔ تورات، تجاوز حام به نوح باشد) و برادرانش را مطلع ساخت. وقتی که نوح هوشیاری‌اش را بازیافت و متوجه شد حام با او چه کرده، کنعان پسر حام را نفرین کرد که برده برادرانش باشد. اینکه نوح به جای حام، پسرش کنعان را نفرین کرد، در واقع با نفرت بنی‌اسرائیل از کنعانیان مرتبط است زیرا اسرائیلیان تقدیر مردم کنعان را بردگی می‌دانستند. بخش تماشای لختی نوح توسط حام، شباهت قابل توجهی با تجاوز جنسی دختران لوط به پدرشان دارد.
شهر سامن از کهن ترین شهر های ایران محسوب می‌شود و همچنین شهر زیر زمینی سامن که قدمتش به دوران اشکانیان بازمی‌گردد، در زیر این شهر قرار دارد. سامنات منتسب به سام‌ فرزند نوح و پدر کیومرث نخستین شاه یکتاپرست ایران است. امامزاده سام و حام در این شهر قرار دارد و نام سامن از نام سام فرزند نوح اقتباس گردیده است . [۴]مردم این شهر با لهجه‌ی لری خاصی (شبیه به بروجردی و ملایری) سخن می‌گویند.[۵]