ثروتیان، بهروز (میاندوآب ۱۳۱۶ـ کرج۱۳۹۱) استاد و پژوهشگر زبان و ادبیات فارسی. تحصیلات ابتدایی ومتوسطه را در شهر خود گذراند و در سال ۱۳۴۵ با رتبه نخست موفق به دریافت مدرک کارشناسی از دانشگاه تبریز شد. از همان دوران نوجوانی تا سال های پایان عمر در نقش معلم، استاد و مشاور پایان نامه های کارشناسی ارشد و دکترای زبان و ادبیات فارسی در دبیرستان های شهرهای آذربایجان، دانشگاه تبریز و دانشگاه آزاد اسلامی کرج اشتغال داشت. وی در سال ۱۳۵۴ موفق به اخذ مدرک دکتری زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران شد. از نکات برجسته زندگی او بهره مندی از محضر استاد شهریار از سویی و علامه طباطبایی از جانب دیگر بود. از دکتر ثروتیان بیش از ۶۰ اثر در حوزۀ تألیف، تصحیح و نقد و بررسی به جا مانده که مهم ترین آن ها بالغ بر ۳۰ عنوان کتاب در تحلیل، گزارش، تصحیح و گزینش خمسه نظامی و دیوان حافظ است. از آثار دیگر او می توان به کتاب های زیر اشاره کرد: بیان در شعر فارسی (۱۳۶۹)، اندیشه و هنر در شعر نیما یوشیج (۱۳۵۰)، علی (ع) در تفسیر کشف الاسرار میبدی (۱۳۶۹)، بررسی فرّ در شاهنامه فردوسی (۱۳۵۰)، سلام بر حیدربابا (ترجمۀ فارسی شعر حیدربابایه سلام استاد شهریار، ۱۳۷۴)، زندگی و شعر عطار نیشابوری (۱۳۸۴)، کشمکش زندگی در جنگل کلیله ودمنه (۱۳۸۹)، و صدای پای آب و نقد و بررسی اشعار سهراب سپهری (۱۳۸۴).
معنی کلمه ثروتیان بهروز در دانشنامه اسلامی
[ویکی نور] «بهروز ثروتیان»، در مهرماه 1316ش، در میاندوآب متولد شد. تا 24 سالگی ساکن میاندوآب بوده و با داشتن مدرک پنجم علمی به عنوان دبیر ریاضی به تدریس مشغول بوده است. در سال 1339، مدرک ششم علمی می گیرد و در سال 1342 در کنکور سراسری شرکت و هم زمان ادبیات و فلسفه تحصیل می کند. در سال 1345، نفر اول دانشگاه تبریز شناخته شده و مدال علمی درجه یک فرهنگ را دریافت می کند. برای خدمت فرهنگی به میاندوآب می رود. در سال 1348 به ارومیه تبعید می شود. در سال 1351 دوره کارشناسی ارشد ادبیات را در تبریز به اتمام می رساند. در سال 1354 نیز با اخذ مدرک دکترای ادبیات از دانشگاه تهران در دانشگاه استخدام می شود. «جاویدان خرد»، نخستین کتاب بهروز ثروتیان، رساله دکترایی بود که برای اولین بار توسط دانشگاه مک گیل کانادا منتشر شد. در سال 1358 از دانشگاه تبریز بازنشسته شده و از سال 1365 تا 1382 با دانشگاه آزاد کرج همکاری داشته است. وی روز شنبه 7 مرداد 1391، در سن 75 سالگی بر اثر ایست قلبی در کرج درگذشت. 3. تصحیح و شرح آثار نظامی؛ 6. فرهنگ اطلاعات نفایس الفنون؛
جملاتی از کاربرد کلمه ثروتیان بهروز
بهروز ثروتیان کتابی تحت عنوان لذت بهتزدگی در شعر محمدعلی بهمنی نوشتهاست و در آن به تجزیه و تحلیل شعر محمدعلی بهمنی میپردازد. این کتاب در سال ۱۳۸۹ توسط انتشارات شانی چاپ و منتشر شدهاست.
نخستین کسی که سعی وافری در ارائهٔ مجموعهای منسجم و مصحح از آثار نظامی کرد، وحید دستگردی بود که حاصل کارش بین ۱۳۱۳ تا ۱۳۱۷ خورشیدی منتشر شد. پس از وی چاپهای دیگری نیز انتشار یافت که از جملهٔ آنها مجموعهٔ شش جلدی با تصحیح و توضیح بهروز ثروتیان است که از سال ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۹ توسط انتشارات توس به چاپ رسیدهاست، و دوباره در سال ۱۳۸۶ با تصحیح و شرح مجدد توسط انتشارات امیرکبیر منتشر شدهاست. برات زنجانی نیز خمسهٔ نظامی را به همراه دیوان قصائد و غزلیات تصحیح کرده که توسط انتشارات دانشگاه تهران منتشر شدهاست. خمسهٔ نظامی گنجهای در فهرست میراث مستند برنامهٔ حافظهٔ جهانی یونسکو از سوی ایران ثبت گردیدهاست. تصحیح دیگری نیز توسط تقی پورنامداریان و مصطفی موسوی در دست تهیه است.
بهروز ثروتیان ظهر روز شنبه ۷ مرداد ۱۳۹۱، برابر با ۲۸ ژوئیهٔ ۲۰۱۲ در ۷۴ سالگی در گوهردشت کرج بر اثر سکتهٔ قلبی درگذشت و روز دوشنبه در بهشت سکینهٔ کرج در قطعهٔ ۱۲، ردیف ۳۹، شمارهٔ ۶۸ به خاک سپرده شد.
دیوان حافظ بهاهتمام بهروز ثروتیان یکی از تصحیحهای دیوان حافظ است.
بهمن خلیفه و بهروز ثروتیان هم به بررسی این اثر پرداختهاند.
بهروز ثروتیان، (زادهٔ ۱۱ مهر ۱۳۱۶ در میاندوآب – درگذشتهٔ ۷ مرداد ۱۳۹۱ در گوهردشت کرج) استادیار بازنشستهٔ زود هنگام و حقالتدریس دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج، نظامیشناس و پژوهشگر ادبی بود.
دربارهٔ زادگاه پدری او اختلاف نظر است. برخی از منابع او را از اهالی تفرش یا فراهان و برخی او را از طبقهٔ دهقانان (ایرانیان) آران میدانند. در رابطه با پدر او، بهروز ثروتیان این بیت در لیلی و مجنون را شاهد میآورد («دهقان فصیح پارسیزاد - از حال عرب چنین کند یاد») و مینویسد: «دهقان فصیح پارسیزاد: نظامی گنجهای/عرب:مجنون و پدر او/یادداشت- سرآغاز بندهای لیلی و مجنون همه به توضیحی کنایی آراستهاست و شاعر به کنایه اشاره میکند که این بخش از خود اوست یا در داستان اصلی و به زبان عربی آمدهاست. بیت اول بند ۳۶ از اهمیت بسزایی از نظر تاریخ تحقیق در زندگی و آثار نظامی برخوردار است و آن اینکه شاعر شغل و موقعیت اجتماعی خود را که «دهقان» بودهاست و همچنین نژاد او که خود را «پارسیزاده» مینامد، به تصریح بیان داشته و هیچگونه تردیدی در صحت بیت و مطلب نیست و با تحقیق دربارهٔ دهقانان قرن ششم در آذربایجان و بررسی «پارسی» که آیا نظر او «ایرانی» است یا زبان «پارسی» یا هر دو، گوشهای از حیات و موقعیت اجتماعی شاعر آشکار میگردد."
کامران زمانی نعمتسرا (زادۀ ۱۳۴۲ - در گذشتهٔ ۱۳۹۴) نویسنده، شاعر، ادیب، پژوهشگر ادبی و شارح متون کلاسیک ادبی است. وی از شاگردان دکتر بهروز ثروتیان بود.