توکّل، محمّد (قزوین ۱۳۱۳ش) پزشک و مدیر ورزشی ایرانی. از نوجوانی در سطح آموزشگاه ها زیر نظر حبیب الله بلور به تمرین کشتی پرداخت. از دانشکدۀ پزشکی دانشگاه تهران دانشنامۀ دکتری و تخصص زنان و زایمان و از انگلستان در رشتۀ سرطان زنان و نازایی فوق تخصص گرفت و در ۱۳۴۶ش، به ایران بازگشت. در دورۀ تحصیل در دانشگاه، عضو تیم ملی کشتی دانشگاه های ایران و کاپیتان تیم کشتی دانشگاه تهران بود. سمت های بعدی او ریاست فدراسیون ورزشی ناشنوایان، رئیس فدراسیون کشتی ایران، عضو هیئت رئیسۀ فدراسیون کشتی جهان در المپیک مونترآل، و عضو فدراسیون کشتی آسیا بود. در ۱۹۹۲، در بارسلونا برای بار دوم به عضویت هیئت رئیسۀ فدراسیون کشتی جهانی و کمیسیون پزشکی آن فدراسیون، که به مسائل دوپینگ می پردازد، انتخاب شد.
معنی کلمه توکل محمد در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] توکل محمد (قرآن). پیامبر اسلام صلی الله علیه و آله وسلّم در برابر مخالفتهای کافران، به خداوند توکل می کرد. و از جانب خداوند مامور به توکل بود. ۱. ↑ آل عمران/سوره۳، آیه۱۵۹. مرکز فرهنگ و معارف قرآن، فرهنگ قرآن، ج۹، ص۲۸۴، برگرفته از مقاله «توکل محمد صلی الله علیه وآله». ...
جملاتی از کاربرد کلمه توکل محمد
عبارت از موسیقی محلی یا کلیوالی افغانستان میباشد. موسیقی آن عده محلات و سمتهایی که شهرت دارند، عبارتند از: سبک بدخشی، خراباتی، لوگری، قطغنی، هزارگی، داستان سمت مشرقی، سبک غرنی مردم پکتیا، کلیوالی ملیت پشتون، ترکمنی، هراتی، قرصک پنجشیر، و هارمونیک یا چند آواز کشین مردم نورستان میباشد. از هنرمندان معروف محلیخوان میتوان گلزمان (در سبک پکتیایی)، محمد چوباش (در سبک اوزبیکی)، صفدر توکلی (در سبک هزارگی)، بیلتون (در سبک لوگری) و ناوک هروی (در سبک هراتی)، در سبک بدخشی (بازگل بدخشی)، طلا محمد تخاری در سبک (فلک)، تغه نجم الدین در سبک (فلکهای فرخاری) و بنگیچه تاشقرغانی (درسبک موسیقی قیصاری) را نام برد.
وی در طول فعالیت حرفهای خود بیش از ۷۰ آلبوم موسیقی در سبکهای سنتی، ارکسترال و تلفیقی با همکاری افرادی مانند پرویز مشکاتیان، حسین علیزاده، علی تجویدی، عباس خوشدل، جمشید عندلیبی، محمدعلی کیانینژاد، محمدجلیل عندلیبی، جواد لشکری، محمد موسوی، جلال ذوالفنون، هابیل علیاف، حسن میرزاخانی، محمدجواد ضرابیان، علی جعفریان، فضلالله توکل، محمدرضا چراغعلی، فریدون شهبازیان، کامبیز روشنروان منتشر نموده است.
بار دیگر هم از یک عالم علوی شنید که دشمنان محمد، معروف به نوربخش، به زودی نابود خواهند شد، مانند کسی که در قندوز بود. کسی که در قندوز بود از من درباره او تفحص کرد. من به او گفتم: خبر بعد از بیست روز به من رسید که دشمنی که در قندوز بود هلاک شدهاست، همانطور که خدا به ما وعده کرده بود. یک بار دیگر با وی از دست ستمگران به کوههای البرز پناه بردیم و چهل شب عزلت اختیار کردیم. زمانی که از خلوت فراغت یافتیم، در حالی که خاطر او پر از محنت و هجوم بلاها و دشمنی دشمنان بود به من گفت: ما از دعوت به امامت، جز مشقت نصیبی نبردیم. گفتم: به عالم غیب بنگر، اگر اشارتی به ترک دعوت به امامت یافتی، آن را اختیار کن. او توجه کرد، و شنید که صدایی میگوید: مهدی خواهد آمد. خودش و مردم استقبال کردند. وقتی وصل شد و صورت او [مهدی] آشکار گشت، من را به شکل فارس [اسب سوار] دید و محقق ساخت که من امام موعود هستم. آنگاه خوابش را برای من تعریف کرد و گفت: ما ناچار از بلا هستیم و خلاصی از این محنتها برای ما نیست. پس توکل بر خداوند کردیم، به درستی که خداوند متوکلان را دوست دارد.
محمد توکلی خیرخواه (۱۰ تیر ۱۳۱۰ – ۱۹ آذر ۱۳۹۹) مشهور به محمد یزدی، مجتهد و فقیه شیعه و سیاستمدار ایرانی بود که از ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۵ بهعنوان چهارمین رئیس مجلس خبرگان رهبری فعالیت کرد. او نمایندهٔ منتخب استان قم در مجلس خبرگان رهبری، دبیر جامعهٔ مدرسین حوزهٔ علمیهٔ قم و دبیر شورای عالی حوزههای علمیه بود. او پیشتر سابقهٔ عضویت در شورای نگهبان داشت و از ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۸ به عنوان رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکرد. یزدی نمایندهٔ استان تهران در دومین، سومین و چهارمین دورهٔ مجلس خبرگان رهبری بوده و در چهارمین دوره این مجلس برای یک سال ریاست این مجلس برعهده داشت. وی که از دورهٔ دوم مجلس خبرگان رهبری تا دورهٔ چهارم عضو آن بود، با ناکامی در انتخابات سال ۱۳۹۴ این مجلس، از راهیابی مجدد به آن بازماند و چهار سال بعد در انتخابات میاندورهای این بار از قم موفق شد وارد این مجلس شود؛ با این حال پیش از تحلیف برای آغاز دورهٔ نمایندگی خود در خبرگان پنجم، درگذشت.
محمد توکلی طرقی برآناست که با رشد صنعت چاپ و ورود آثار آذرکیوانیان به ایران، جریانی از سرهنویسی و عربیزدایی از زبان پارسی در میان روشنفکران ایرانی بهوجود آمد.
فیلم مستند آبیتر از آسمان با موضوع زندگی روحالله خالقی به کارگردانی و تهیهکنندگی سیدحمید میرحسینی، در سال ۱۳۹۶ ه.ش ساخته شد. در این فیلم افرادی همچون فرخ خالقی، شهرام ناظری، عبدالوهاب شهیدی، مصطفی کمال پورتراب، فرهاد فخرالدینی، لوریس چکنواریان، فریدون شهبازیان، کامبیز روشنروان، حسن ناهید، احمدرضا احمدی، فضلالله توکل، شاهین فرهت، مهدی بهزادپور، محمد سریر، کیوان ساکت، بهمن رجبی، افلیا پرتو، بزرگ لشگری و علیرضا میرعلینقی، بخشهایی از زندگی خالقی را روایت کردهاند.
رضا ورزنده، منصور صارمی، مجید نجاهی، فضلالله توکل و محمد حیدری و علیرضا میرعلینقی
از جمله این مترجمان میتوان به عبدالله توکل، کریم امامی، حشمتالله کامرانی، مهدی سحابی، گلی امامی، عبدالله کوثری، عزتالله فولادوند، منوچهر بدیعی، رضا قیصریه، کاوه میرعباسی، محمد مختاری و… اشاره کرد.
- نقد کتاب ایران سرزمین پارسیان و عکس های داود وکیل زاده به قلم محمد حسین توکلی در نشریه همشهری جوان / اسفند ۱۳۸۸
مهران فیلمی به کارگردانی رقیه توکلی، نویسندگی فرشاد رضایی و رقیه توکلی و تهیهکنندگی محمد پیرهادی و محصول بنیاد سینمایی فارابی در سال ۱۳۹۸ است. این فیلم در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشته است.