توپخانۀ پدافند هوایی
جملاتی از کاربرد کلمه توپخانۀ پدافند هوایی
وی در سال ۱۳۴۳ از دانشکده افسری ارتش فارغالتحصیل و دو سال بعد برای فراگیری دوره رادار زمینی به آمریکا اعزام شد. او سپس در سالهای ۱۳۴۹ و ۱۳۵۰ جهت آموزش دورههای مدیریت نگهداری و ستاد الکترونیک مجدداً عازم آمریکا شد و پس از آن در مسئولیتهایی همچون فرمانده گردان نگهداری سایت کرج و ایستگاه رادار جاسک خدمت کرد. یمینی پس از انقلاب و در سال ۱۳۵۹ به عنوان فرمانده گروه رادار تاکتیکی انتخاب شد. یک سال بعد وی به عنوان فرمانده آموزشهای هوایی نیروی هوایی ارتش انتخاب شد و تا سال ۶۴ آن مسئولیت را بر عهده داشت. سید محمود یمینی در سال ۱۳۶۴ به فرماندهی پدافند هوایی ارتش منصوب شد و پس از ده سال به ستاد پدافند کل کشور انتقال یافت.
در روز ۹ اکتبر، سوریها موشکهای بالستیک کوتاهبرد فراگ-۷ را به یک پایگاه هوایی و چند شهر اسرائیلی شلیک کردند و هفت فانتوم اسرائیلی نیز در اقدامی تلافیجویانه مرکز فرماندهی ارتش سوریه در دمشق را بمباران کردند. طبقهٔ بالای مقر فرماندهی ارتش و فرماندهی نیروی هوایی به شدت آسیب دید و به یک مرکز فرهنگی شوروی، یک ایستگاه تلویزیونی و چند ساختمان همسایه هم خسارت وارد شد. ضمن اینکه یک فانتوم اسرائیلی هم در جریان حمله سرنگون شد. این حمله باعث شد تا سوریها قسمتی از پدافند هوایی خود را از جولان به پایتخت منتقل کنند و همین آزادی عمل بیشتری را به نیروی هوایی اسرائیل در خط مقدم جبهه داد.
ستاد مشترک ارتش جمهوری اسلامی ایران (بهاختصار: سماجا) معاونت هماهنگکننده ارتش یا معاونت هماهنگکننده فرمانده کل ارتش جمهوری اسلامی ایران، مرکز برنامهریزی، کنترل و هماهنگی میانِ ۴ نیروی زیرمجموعه ارتش جمهوری اسلامی ایران، شامل؛ نیروی زمینی ارتش، نیروی دریایی ارتش، نیروی هوایی و نیروی پدافند هوایی، همچنین بنیاد تعاون ارتش، سازمان عقیدتی سیاسی آجا، دانشگاه علوم پزشکی ارتش، دانشگاه فرماندهی و ستاد آجا، دژبان کل ارتش جمهوری اسلامی ایران و سازمان حفاظت اطلاعات ارتش میباشد. این سمت، در ساختار سازمانی ارتش، پس از فرمانده کل و جانشین فرمانده کل ارتش، در رده سوم قرار دارد.
نیروی هوایی ارمنستان با نیروی هوایی و پدافند هوایی ساختاری مشترک دارند و در سال ۲۰۰۴، این نیرو متشکل از چهار یگان عملیاتی بودند.
ارتش جمهوری اسلامی ایران (کوتاه: آجا) پیکرهٔ اصلی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را تشکیل میدهد. وظیفهٔ اصلی ارتش «حفاظت از استقلال و تمامیت ارضی کشور» است. امروزه ارتش ایران از ۴ نیروی زمینی، نیروی دریایی، نیروی هوایی و نیروی پدافند هوایی تشکیل میشود که بههمراه سپاه پاسداران و نیز فرماندهی انتظامی، مجموعهٔ نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران را تشکیل میدهند. هماکنون سرلشکر سید عبدالرحیم موسوی، فرماندهی کل ارتش را برعهده دارد.
در ۱ مارس ۲۰۲۱، ارتش سوریه اعلام کرد که اسرائیل نقاطی را در حومه جنوبی دمشق هدف حملات راکتی خود قرار داده است. این حمله از بلندیهای جولان انجام شده و پدافند هوایی سوریه توانست اغلب موشکهای شلیک شده را رهگیری کند و مورد هدف قرار دهد. جروزالم پست گمانهزنی کرد که این حمله واکنشی به سانحه انفجار کشتی اسرائیلی در دریای عمان باشد.
در ۱۴ فوریه ۲۰۲۱، خبرگزاری رویترز، گزارش داد که اسرائیل به اهدافی در حومه دمشق، پایتخت سوریه، حمله هوایی کرده ولی پدافند هوایی ارتش سوریه بیشتر موشکها را نابود کرد. به گفته ارتش سوریه، موشکها از بلندیهای جولان شلیک شده است. رویترز گزارش داد که موشکها قصد برخورد به مقر یک لشکر ارتش سوریه واقع در ۱۴ کیلومتری دمشق را داشتند. در این موقعیت، شبه نظامیان مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به شدت حضور دارند.
اسام-۲ یا استاندارد-۲ که نمونههای جدیدتر آن همچنان مهمترین سلاح دفاعی سطحبههوای شناورهای سطحی آمریکا هستند، بخش محوری سامانه پدافند هوایی ایجس را تشکیل میدهد. سامانهای که در سال ۱۹۸۳ عملیاتی شد و انقلابی را در مدیریت سریع پدافند هوایی ناوها به پا کرد.
«دژ پرتغالیهای جاسک» دژی است از دوران پرتغالیها در شهرستان جاسک، همانطور که معلوم است در دوران حکمرانان اشغالگران پرتغال «دژهای» متعددی در مناطق اشغالگری خود برای دفاع ساخته بودند. یکی از این دژها «دژ بندر جاسک» است که خرابههای آن تا امروز نیز دیده میشود و توسط پدافند هوایی نیز محافظت می شود.
در برخی کشورها مانند بریتانیا و آلمان در طول جنگ جهانی دوم، اتحاد جماهیر شوروی و ناتو و ایالات متحده مدرن، هواپیماهای پدافند هوایی و پدافند هوایی زمینی تحت فرماندهی و کنترل یکپارچه قرار گرفتهاند. با این حال، در حالی که پدافند هوایی کلی ممکن است برای دفاع از میهن (از جمله تأسیسات نظامی) باشد؛ نیروهای میدانی، در هر کجا باشند، دفاع خود را در برابر تهدیدات هوایی فراهم میکنند.